جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ , 22 November 2024

تاریخ انتشار : ۱۰ فروردین ۹۵
ساعت انتشار : ۹:۱۰ ق.ظ
چاپ مطلب

شبیه سازی “رفع تحریم ها” با “عملیات ناموفق رمضان”، کلید برجام ۲

شابهت دهی "برجام" با "عملیات رمضان" در گفتار سخنگوی دولت، مطلقا موضوعی تصادفی نبوده، و کاملا آگاهانه در جهت "ناکافی نمایی" نتایج "برجام" و با هدف سوئیچ شدن طرح های برجام 2 ، 3 و ... مطرح شده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ماسال، عبدالرضا داوری، ضمن یادداشتی، شبیه سازی رفع تحریم ها با عملیات رمضان توسط معاون رییس جمهور را آغاز بر انعقاد نطفه برجام ۲ دانسته و نوشت:

محمدباقر نوبخت دو روز قبل با حضور در مناطق عملیاتی جنوب، “پاره کردن زنجیر تحریم‌ها” را با “عملیات رمضان” مشابهت داد.
بعید بنظر می رسد که سخنگوی دولت یازدهم بدون آگاهی از ابعاد و نتایج عملیات ناموفق رمضان به چنین مشابهت سازی تاریخی میان “برجام” و “عملیات رمضان” دست زده باشد، لذا در دو بند آتی، ابتدا تصویری از ابعاد و نتایج عملیات رمضان ارائه و سپس تحلیل خود از چرایی این مشابهت سازی را بیان خواهم نمود:

الف-ابعاد و نتایج عملیات رمضان

عمليات رمضان در تاريخ ۱۳۶۱/۴/۲۳ یعنی دقیقا ۳۳ سال قبل از امضاء سند برجام در وین، انجام شد و البته قرين موفقيت هم نبود.
براساس اسناد منتشر شده از عملیات رمضان، دلایل شکست این عملیات را به شرح ذیل میتوان احصا نمود:

۱-سرخوردگی و سیطره ذهنیت “ما نمی توانیم” بر نیروهای عملیاتی و سازمان جنگ:

در شماره ۵ فصلنامه نگين، متن پياده شده نوارهاي شماره ۶۸۰۱ تا ۶۸۰۵ از آرشيو مركز مطالعات و تحقيقات جنگ، که مربوط به جلسه فرماندهان ارشد سپاه بعد از عملیات رمضان می باشد، منتشر شده است.
در این جلسه محسن رضایی، فرمانده وقت سپاه، با اشاره به سرخوردگی و غلبه ذهنیت “ما نمی توانیم” بر نیروها، خطاب به سایر فرماندهان حاضر در جلسه می گوید:”ديشب يكي از شبهاي بسيار نگران كنندهِ عمرم بود. هنگامي كه شرح غم انگيز “اظهار عجز” فرماندهان تيپ را شنيدم، احساس كردم كه دوستان و همكارانم با مشكلاتي روبه رو شده اند كه بايد آنها را حل كرد. در واقع، اين مسائل و مشكلات براي برداشتن قدمهاي بلندتر بعدي، كه مد نظر امام است و ايشان مرتب آنها را براي ما و مردم بيان مي كنند، ابهاماتي را ايجاد مي كند. ديشب، تصميم گرفتم كه در جلسهِ امروز، به برادران عزيزم عرض كنم كه هر كسي نمي خواهد در سازمان رزم و جنگ بماند، خيلي خالصانه و صادقانه بگويد، سوگند ياد مي كنم كه در اين زمينه، با هيچ كس صحبت نكنم و به برادران ديگر نيز تأكيد مي كنم كه دربارهِ رفتن شما با هيچ كس صحبت نكنند. هر كس كاري يا مشكلي دارد و نمي خواهد در لشكر و جبهه بماند، مي تواند در سپاه شهرستانش به خدمت مشغول شود، تا دست كم چند نفري كه باقي مي مانند با هم قسم ياد كنند كه تا پاي مرگ با هم باشند. كاري نكنيد كه اعتبار خون شهيدان از بين برود، اگر اين طور شد، هيچ فايده و ثوابي نخواهيم برد. هر كس مي خواهد بماند و كار كند، بايد جبهه خودش را مشخص كند و به كار ادامه بدهد، هر كس هم كه نمي خواهد بماند، مي تواند هم اكنون برود. ما كار را با سه نفر هم آ غاز مي كنيم، بعد به خدمت امام مي رويم و مي گوييم آقا وضعيت ما بدين شكل است و شايد اين كار ده ماه طول بكشد. بدين ترتيب، مطمئن هستيم كه كار اندكي انجام مي شود، عزيزان، اگر قصد ماندن داريد، بياييد با هم سوگند ياد كنيم و جلو برويم؛ مگر چه شده كه با بروز يك مشكل اين قدر زود عصباني شده ايد؟! آيا چيز عجيبي اتفاق افتاده است؟! چرا اين طور برخورد مي كنيد؟!”

۲-غفلت فرماندهان عملیات از نصرت الهی:

شهید علی صیاد شیرازی در تحلیل علل شکست عملیات رمضان می گوید:”در تحلیل عملیات رمضان می توانیم بگوییم پیروز نبود چون هدفمان این نبود. عده ای می گویند ما همه چیزمان برای پیروزی آماده بود ولی توجه به خدا کمتر و توجه در جهت خود بیشتر شد. یادمان رفت که “نصرت دهنده” کیست و باید همان روحیه و توکلی را که در عملیات های طریق القدس، فتح المبین و بیت المقدس داشتیم در این عملیات هم داشته باشیم. حالت غرور به وجود آمده بود.”

۳-تغییر تاکتیک دشمن:

بر اساس اسناد موجود، دشمن بعثی در برابر عملیات رمضان از شیوه جدیدی تحت عنوان “دفاع متحرک” استفاده کرد؛ به این معنا که در برخی مواضع “کم اهمیت”، گارد خود را می گشود تا بتواند در مواضع حیاتی، پراهمیت و استراتژیک، ضربات کاری خود را به ایران وارد نماید.

ب-جمع بندی

عملیات رمضان در بستری از گفتمان “ما نمیتوانیم”، عدم توجه به چرایی “نصرت الهی” و “هوشمند شدن تاکتیک نبرد دشمن”، به شکست انجامید.
هر سه علت موجده در شکست عملیات رمضان را میتوان در علل خسارت بار بودن “برجام” رصد کرد تا آنجا که میتوان “برجام” را نتیجه بازتولید “طرح عملیات رمضان” در حوزه دیپلماسی دانست؛ توجه به این نکته نیز ضروری است که شکست عملیات رمضان در تابستان ۶۱ ، بهانه های جریان وابسته گرا برای تعامل با امریکا را فراهم نمود تا زمینه مذاکرات محرمانه مک فارلین در سالهای بعدی رقم خورد.

🔸بر این اساس، معتقدم که مشابهت دهی “برجام” با “عملیات رمضان” در گفتار سخنگوی دولت، مطلقا موضوعی تصادفی نبوده، و کاملا آگاهانه در جهت “ناکافی نمایی” نتایج “برجام” و با هدف سوئیچ شدن طرح های برجام ۲ ، ۳ و … مطرح شده است.

انتهای پیام/


يک ديدگاه

  1. […] گزارش پایگاه خبری تحلیلی ماسال،  در ششمین روز از از سال جدید به دلیل اختلافات […]