به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ماسال، الیاس ملکی معاف سردبیر هفته نامهی راه ۵۷ در هشتمین شماره این نشریه ضمن انتقاد از رسانه های مدعی اخلاق مداری نوشت:
صداقت و امانتداری در انتشار اخبار و تحلیل ها، از اصول اولیهی کار رسانه ای است که متاسفانه در قاموس برخی از رسانه های اخلاق مدار، دانستن حق مردم است فقط تا زمانیکه به ضرر خودشان نباشد!!
اولین روز سال ۱۳۹۵ جمله ای بر صفحه اول برخی رسانه های مدعی اخلاق، نقش بست که حاکی از تحریف و تقطیع سخنان مهم رهبر معظم انقلاب در حرم مطهر رضوی بود.
سایت تابناک گیلا، بولتن نیوز و چند سایت دیگر در حالی از قول رهبری جملهی “برجام ۲ و ۳ و غیره باید باشد تا بتوانیم راحت زندگی کنیم” را بعنوان تیتر خود انتخاب کردند که متن بیانات ایشان در حرم مطهر، به وضوح مخالفت صریح و قاطع امام خامنه ای با برجام ۲ و ۳ و… را نشان می داد و حتی رهبر انقلاب هرگونه، توافق مشابه توافقی که اخیرا با آمریکا صورت گرفته را خسارت محض خواندند. در حقیقت دقیقا عکس سخنان رهبر معظم انقلاب در این رسانه ها منعکس شد!
واکنشها به این حرکت زشت ، نتیجه ای جز طلبکاری را در پی نداشت و در مطلبی بعدی متاسفانه باز روی برداشت کاملا اشتباه خود تاکید کردند و حتی رسانه های منتقد را متحجر و تندرو خطاب کردند !
اما این اولین بار نیست که یک رسانه ی خبری، با فراموش کردن رسالت خود ، دست به گریبان تحریف و دروغ می شود.
۲۵ فروردین ماه ۱۳۸۷ طبق قرار قبلی بنا بود محمود احمدی نژاد رئیس جمهور وقت با حضور در یک برنامه تلویزیونی با مردم سخن گوید که در نهایت به دلایلی این مصاحبه انجام نشد. اما روز ۲۶ فرودین ماه دو روزنامه ی صدای عدالت و مردم سالاری با انتشار گزارش هایی، به نقد مصاحبه انجام نشده احمدی نژاد پرداختند. و بعدها وقتی به گاف بزرگ خود پی بردند هم حاضر به عذرخواهی نشدند!
اینها پایان دروغ پردازی های رسانه ای در سالهای اخیر نبوده و نخواهد بود. در ادامه به چند نمونه ی جنجالی اشاره می کنیم:
نسبت دروغین گم شدن دکل نفتی به دولت قبل (در حالی که مبالغ اقساط دکل فوق، هم توسط دولت دهم و هم دولت یازدهم پرداخت شده بود و اصلا گمشده ای در کار نبود!)
دروغ بزرگ “بورسیه های غیرقانونی” و انتساب آن به دولت دهم ( که کذب بودن آن بعد از مدتها جنجال رسانه ای، آشکار شد تا جایی که رهبر معظم انقلاب از رسانه هایی که به این شایعه دامن زدند انتقاد کردند و از این خبرسازی کاذب، به عنوان یکی از مصادیق سیاست بازی در دانشگاهها یاد کردند و آن را از غلط ترین کارهای چند سال اخیر دانستند.)
خبرساختگی روزنامه آرمان ، در مورد خیز سعید جلیلی برای ریاست مجلس شورای اسلامی ( درحالیکه جلیلی اصلا در انتخابات مجلس ثبت نام نکرده بود)
درج مصاحبه جعلی و ساختگی با عباس عبدی!! که توسط روزنامه آرمان منتشر شد!
عجیب تر آنجاست که برخی از این خبرسازیها، تحریف ها و دروغ ها، نشأت گرفته از مصاحبه های ناآگاهانه یا مغرضانه برخی مسئولین عالی رتبه است. از جمله “ادعای خالی بودن خزانه کشور” در ابتدای آغاز به کار دولت فعلی که بعدها توسط وزیر اقتصاد دولت فعلی تکذیب شد! و یا “ادعای آلودگی و سرطان زا بودن بنزین تولید داخل” توسط رئیس سازمان محیط زیست و ارتباط آن با آلودگی هوای تهران که بعد از مدتها جوسازی رسانه ای علیه حرکت به سمت خودکفایی بنزین، با آزمایشات انجام شده طبق اسناد کمیسیون بهداشت مجلس خلاف آن ثابت شد ولی همچنان خبری از توقف واردات بنزین و آغاز مجدد تولید بنزین داخلی نیست و این خط خبری کذب، توقف تولید بنزین داخلی و ادامه ی واردات بنزین را موجب شد!
اهداف پشت پرده این خبرسازی های رسانه ای چیست؟!
معمولا هدف پشت پرده رسانه های خاص از این اقدامات زشت، به انگیزه های ذیل، آلوده است:
- انتقام جویی سیاسی و تخریب شخصیت های اثرگذار.
- به حاشیه راندن یک خبر مهم روز (مانند خبر خسارات ناشی از پرونده فساد نفتی کرسنت در دولت اصلاحات) که منافعِ آن رسانه ی خاص را، به خطر می اندازد.
- ایجاد بدبینی به نظام در هیاهوی بزرگ نمایی مفاسد و مشکلات کشور.
شاید بپرسید؛ مگر این رسانه ها، از سلب اعتماد مردم نسبت به خود بیم ندارند؟
قطعا رسانه ها از کاهش اعتماد عمومی نسبت به خود هراس دارند اما آنها با یک اقدام رسانه ای زنجیره ای و هماهنگ توسط چندین روزنامه و خبرگزاری، یک خبر جعلی یا تحریف شده را به تیتر اول خود تبدیل می کنند که بر افکار عمومی جامعه که هر روز نظاره گر تیتر روزنامه ها و خبرگزاریهاست تاثیر بگذارند و چنان می نمایانند که انگار هیچ شکی در صحت آن خبر وجود ندارد! حالا تا روشن شدن ابعاد واقعی قضایا، ممکن است مدتها بگذرد و در این فاصله، جریانات ذی نفع از فضای ایجاد شده نهایت سود را می برند و پس از برملا شدن حقیقت نیز، هرگز در صدد عذرخواهی و اصلاح اقدام خود بر نمی آیند.
آخرین مورد از این دروغ پردازی های رسانه ای، اقدام هماهنگ چند روزنامه زنجیره ای در تحریف سخنان احمد توکلی است که در اقدامی هماهنگ، تخلفاتی که در دولت فعلی رخ داده بود را به دولت قبلی نسبت دادند!
خبر “تخلف ۱۰۵ هزار میلیاردی دولت قبل” به نقل از احمد توکلی که توسط روزنامه های آرمان ، اعتماد، شرق و چند روزنامه دیگر به تیتر یک تبدیل شد، توسط دکتر توکلی قویا تکذیب شد. اگرچه توکلی ارقام ذکر شده درباره این تخلف دولت روحانی را هم بسیار کمتر از رقم یادشده عنوان کرد.
جعل اخبار، تحریف ها و تقطیع ها ، بسیار بیش از این مواردی است که به عنوان نمونه ذکر شد. خبرها و مطالبی که گاه نادرست بودن آن شاید سالها بعد نیز برای افکار عمومی روشن نشود!
شاید اگر قوانین محکم تری در رابطه با نشر اخبار غیرموثق که عموما موجب بدبینی ملت نسبت به نظام می شود، تصویب شود، از این منظر خسارت های کمتری متوجه اعتماد عمومی به نظام گردد.
در این میان، برخی رسانه های موجه و دلسوز نظام نیز بعضا دچار خطاهایی اینچنین می شوند که لازم است این آیه مبارکه سوره مائده را نصب العین خود قرار دهند که پروردگار فرمود:
اي کساني که ايمان آوردهايد! همواره براي خدا قيام کنيد، و از روي عدالت،گواهي دهيد! دشمني با جمعيتي، شما را به گناه و ترک عدالت نکشاند! عدالت کنيد، که به پرهيزگاري نزديکتر است! و از (معصيت) خدا بپرهيزيد، که از آنچه انجام ميدهيد، با خبر است! (آیه ۸ سوره مبارکه مائده)
پی نوشت:
“زیادتر نگویید از آنچه که هست، از آنچه که باید و شاید. منصف باشیم؛ عادل باشیم. اینها آن وظایف ماست. اینجور نیست که ما چون مجاهدیم، چون مبارزیم، چون انقلابی هستیم، بنابراین هر کسی که از ما یک ذره – به خیال ما و با تشخیص ما – کمتر است، حق داریم که درباره اش هر چی که می توانیم بگوئیم؛ نه، اینجوری نیست…. بعضى افراد خیال می کنند که افکار عمومى، منطقه ی آزاد و بى قید و بندى است که هر کار خواستند، با آن بکنند!.. افکار عمومى موش آزمایشگاهى نیست که هرکس هرکار خواست، بتواند با آن بکند. با تحلیلهاى غلط، شایعه سازى، تهمت و دروغ، به ایمان، عواطف، باورها و مقدّسات مردم آسیب میزنند. این که درست نیست.» رهبر معظم انقلاب
انتهای پیام/