به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ماسال، «استفان مول»، هماهنگکننده آمریکایی اجرای «برجام» در نشست استماع در کمیته بانکداری مجلس سنا، مطرح کرد، در صورتی که ایران میخواهد از منافع اقتصادی رفع تحریمها بهرهمند شود، باید آزمایشهای موشکی خود را متوقف کند.
وی، ابتدا به چالشهای پیش روی شرکتها برای از سرگیری مبادلات با ایران که در ماههای گذشته بارها مورد اعتراض کشورهای اروپایی هم قرار گرفته اشاره کرد و گفت که واشنگتن آماده ارائه توضیحات به شرکتها برای رفع ابهامات در این باره است.
هماهنگکننده آمریکایی «برجام» در نشست بامداد پنجشنبه تلاش کرد ایران را مقصر مشکلات ایجاد شده در این زمینه جلوه دهد و بر همین اساس، شرطهایی را برای بهرهمند شدن تهران از منافع اقتصادی مطرح کرد.
مول گفت: «ایران برای اینکه به طور کامل از فرصتهای اقتصادی ایجاد شده (بعد از اجرایی شدن برجام) بهرهمند شود بایستی مسائل داخلیاش که بر روی تصمیمگیریهای بینالمللی اثرگذار است را هم حل و فصل کند که از جمله آن مسائل میتوان به عدم وجود شفافیت در بخشهای مالی و تجاری و همچنین اقدامات تحریکآمیز از قبیل آزمایش مکرر موشکهای بالستیک اشاره کرد.»
آدام زوبین، معاون موقت وزیر خزانهداری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی هم در این نشست با بیان اظهاراتی مشابه مدعی شد که ایران مقصر مشکلات ایجاد شده در این زمینه است.
این در حالی است که کشورهای اروپایی اخیراً به صراحت از آمریکاییها به دلیل سنگاندازی در مسیر تجارت با ایران انتقاد کردهاند.
«جاستین واکر»، مدیر جرائم بانکی «انجمن بانکداران انگلیس» پنجشنبه هفته گذشته در مصاحبهای با «رویترز» درباره دیدار اخیر مقامهای بانکی اروپایی و انگلیسی با «جانکری، وزیر خارجه آمریکا و «فیلیپ هاموند» وزیر خارجه انگلیس اظهارنظر کرد.
وی علیرغم استقبال از این نشست و گفتن به اینکه بانکداران اروپایی انتظار برگزاری این نشست را نداشتهاند، درباره عدم کفایت اظهارات دیپلماتهای آمریکا و انگلیس برای کمک به بانکهای اروپایی جهت از سرگیری مبادلات با ایران گفت: «هیچ سندی که به ما ضمانت بدهد، ارائه نشد.»
پیش از این هم خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی آشکار کرده بود که وزارت خزانهداری آمریکا به دلیل آنکه نمیخواهد در زمینه تحریمهای غیرهستهای علیه ایران نرمش به خرج دهد، از ارائه توضیح کتبی برای شرکتها و بانکهای اروپایی درباره مبادله با ایران امتناع میورزد.
علاوه بر این، حقوقدانان مسائل تحریمی هم اخیراً گفتهاند که دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا حاضر نیست ابهامهای پیرامون تحریمهای ایران را رفع کند.
بانکهای اروپایی هم بعد از دیدار مدیران ارشدشان با کری در بیانیههایی جداگانه اعلام کردند که اظهارات و توضیحات وی و سایر مقامهای آمریکایی درباره از سرگیری مبادله با ایران آنها را متقاعد نمیکند و آنها کماکان از مبادله با طرفهای ایرانی امتناع خواهند کرد.
شرکتهای اروپایی، رسانهها و مقامات غربی در ماههای گذشته اذعان کردهاند بانکهای بینالمللی از بیم نقض تحریمهای رفعنشده آمریکا علیه ایران از انجام تراکنشهای بانکی مربوط به قراردادهای تجاری ایران بیم دارند.
این در حالی است که دولت آمریکا به موجب برجام متعهد به انجام اقدامات لازم برای اطمینان خاطر به شرکتها و بانکها جهت تجارت با ایران است.
تأکید مجدد نمایندگان کنگره بر وضع تحریمهای جدید علیه ایران
اعضای کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا روز پنجشنبه به بررسی طرحی پرداخت که در صورت تصویب دولت آمریکا را به تدوین راهبردی برای مقابله با آنچه «اقدامات ایران در منطقه خاورمیانه» خوانده شده، در پرتو «برجام» ملزم میکند.
این طرح با عنوان «راهبردهای خاورمیانه در پرتو توافق هستهای با ایران» وزیر خارجه آمریکا را ملزم به تدوین راهبرد ذکر شده با همکاری وزیر دفاع، سایر اعضای شورای امنیت ملی و سران وزارتخانهها و سازمانهای دولت ایالات متحده آمریکا میکند.
قانونگذاران آمریکایی به علاوه از دولت این کشور خواستهاند برای اطمینانبخشی به متحدان خاورمیانهای واشنگتن در خاورمیانه در دوران پسابرجام تلاش کند.
دولت آمریکا، علاوه بر این بایستی راهبردهایی برای جلوگیری از مسابقه تسلیحات هستهای یا تسلیحات متعارف در خاورمیانه ارائه کند.
طرح یاد شده بخشی از یک طرح کلیتر به نام «قانون اختیارات عملیات وزارت خارجه آمریکا و امنیت سفارتخانهها» است.
تصویب طرح ممنوعیت خرید آب سنگین از ایران
همچنین مجلس نمایندگان آمریکا در خصوص ممنوعیت خرید آب سنگین ایران توسط آمریکا در آینده، رأیگیری کرد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش کرد، طرح مذکور با ۲۵۱ رأی موافق در مقابل ۱۶۸ رأی مخالف در مجلس نمایندگان آمریکا مورد تأیید قرار گرفت.
ماه گذشته، دولت «باراک اوباما» رئیسجمهوری آمریکا توافق ۸/۶ میلیون دلاری برای خرید ۳۲ تن آب سنگین از ایران را تکمیل کرد. این متمم بر این توافق تأثیر نمیگذارد اما از خریدهای بیشتر آمریکا از آب سنگین ایران در سال آینده میلادی جلوگیری میکند.
با این حال، کاخ سفید اعلام کرده بود که در صورت تصویب نهایی این طرح، آن را وتو خواهد کرد.
«جاهطلبیهای هستهای» ایران را مهار کردیم
به گزارش فارس باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا که در ژاپن حضور دارد در نشستی خبری اعلام کرد که ایالات متحده «جاهطلبیهای هستهای» ایران را مهار کرده است.
«باراک اوباما» رئیسجمهور آمریکا در خصوص توافق هستهای ایران و ۱+۵ (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان)گفت: «در برخی جهات، شاهد پیشرفتهایی بودهایم. ما یک کشور پیچیده را متقاعد کردیم که تسلیحات هستهای تولید نکند».
رئیسجمهوری آمریکا توافق هستهای با ایران را یک اقدام بزرگ توصیف کرد.
گفتنی است آژانس بین المللى انرژى اتمى در گزارش تازه خود در مورد برنامه هسته اى ایران تایید کرد که میزان ذخایر اورانیوم غنى شده ایران همچنان در سطح مجاز مقرر در برجام قرار دارد.
روزنامه ی کیهان
انتهای پیام/