جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ , 22 November 2024

تاریخ انتشار : ۱۶ فروردین ۹۶
ساعت انتشار : ۹:۴۷ ق.ظ
چاپ مطلب
نگاه آزاد/ حسن قلی پور چسلی؛

ما چرا «ما» نشدیم؟

باید بپذیریم که بخش عمده‌ای از رفتارهای‌ ما در ساحت اجتماعی از نوع «فردگرایی خودخواهانه» است.

 نگاه آزاد– حسن قلی پور چسلی*: نداشتن روحیه جمعی و فردگرایی و تک‌روی از جمله خصوصیاتی است که در مورد جامعه ایرانی از آنها یاد می‌شود. این خصوصیات‌ها زمانی که در کل جامعه عمومیت یابد؛ مانع کارهای جمعی و یکپارچه خواهد شد و در تشکل ها و فعالیت گروه های مردمی باعث عدم شکل گیری همکاری و هم افزایی می شود.

متأسفانه بسیاری از مجموعه ها و تشکل های ما، گرفتار “فردگرایی ، تک روی و جزیره ای کار کردن” شده اند  و کمتر به دنبال ” ارتباط و اتصال، و زنجیره ای کار کردن” هستند. و توان بسیار زیادی صرف فعالیتی اندک ، محدود و ناقص می شود. اگر گروه ها و اجتماع ها، بخواهند فعالیتی انجام دهند ولی متشكّل و مجتمع نباشند، نخواهند توانست از لحاظ كيفيت و كميّت كاري انجام دهند كه يك گروه متشكّل و همدل انجام خواهد داد. متأسفانه باید بپذیریم که بخش عمده‌ای از رفتارهای‌ ما در ساحت اجتماعی از نوع «فردگرایی خودخواهانه» است.

فردگرایی (individualism)  را می‌توان جهان‌بینی‌ای تصور کرد که فرد در مرکز آن قرار دارد. بی‌تفاوتی به مسائلِ پیرامون از خصوصیاتِ این نوع جهان‌بینی است. جمع گرایی را نیز می توان وجودِ یک سری تعهدهای گروهی و متقابل میان اعضای گروه بدانیم که افراد موظف به اجرای آن‌ها هستند.

فردگرایی خودخواهانه تناسبی با روحیه‌ی کار جمعی و تشکیلاتی ندارد. یعنی اگر افرادی که کنار هم قرار می‌گیرند، هرکدام برای خودشان یک «من» باشند از نوع برتری‌طلب؛ این‌ها مثل دو پادشاهند که در اقلیمی نمی‌گنجند! کار تشکیلاتی یعنی «نیم‌من» بودن؛ نه، من بودن. در اخلاق تشکیلاتی، اصل این است که انسان منیّت ها و خودمحوری های خودش را، در قبال جمع کنار بگذارد. اخلاق تشکیلاتی یعنی، «من» هستم، ولی قرار نیست همه‌ی عالم برای من باشد. من وقتی که با من های دیگر جمع  شد، «ما» می‌شود و همیشه کار جمعی جواب می‌دهد.

رهبر معظم انقلاب اسلامی در این مورد فرموده اند: ” يك كار تشكيلاتي، يك كار جمعي خصوصيتش اين است كه فرد بايد خودش را در جمع حل كند، گم كند؛ كه اين گم كردن عين باز يافتن به نحو درست است. چيزي كم نمي شود از آدم، چيزها افزوده مي شود…. تشكيلات يكي از فرائض هر گروه مردمي است كه يك هدفي را دنبال مي كنند. تشكيلات يعني نظم، يعني تقسيم وظائف، يعني ارتباط و اتصال، و زنجيره اي كاركردن؛ اين معناي تشكيلات است. اين چيزي است كه نه فقط بد نيست، بلكه يك چيز خوب و بلكه يك چيز ضروري است. هيچ كاري در دنيا بدون تشكيلات پيش نمي رود؛ انقلاب اسلامي ايران هم بدون تشكيلات پيش نرفت و پيروز نشد.”

همچنین در بیان امام موسی صدر آمده است: در این دنیاى سازمانى، اگر ما باز بخواهیم تک رَوى کنیم، به نظر من، نهایتِ سادگى است.  ما اگر امروز عملِ دسته جمعى نداشته باشیم کلاهمان پسِ معرکه است. که هست! براى این که همه چیز منظم و تشکیلاتى و سازمانى است.

 

تعبیر شهید بهشتی هم درباره ضرورت ایجاد تشکل این چنین است: “ما به یک تشکیلاتِ نیرومندِ هماهنگِ خلاقِ منسجم که در آن استعدادها همدیگر را بیابند، نیازمندیم.  ما به محیطی که محل تلاقی استعدادها و محل شناسایی متقابل استعدادها باشد و استعدادها در آنجا زمینه ای برای شکوفایی پیدا کنند و به محیطی مناسب برای همکاری و هماهنگی احتیاج داریمجامعه ي ما در این مرحله که میخواهد انقلابش پیش برود سخت به تشکل نیازمند است ما برای این که بتوانیم کارهای بزرگی انجام دهیم، بی شک باید متشکل باشیم.

 

* دانشجوی کارشناسی ارشد رشته جامعه شناسی دانشگاه گیلان

 

***

بخش نگاه آزاد به انتشار یادداشت های مخاطبین ماسال نیوز -فارغ از رد یا تایید آنها- اختصاص دارد . علاقه مندان به انتشار مقالاتشان در این پایگاه خبری میتوانند از طریق شماره ۰۹۱۱۹۸۲۶۳۹۳ و یا رایانامه masalnews@yahoo.com با ما در ارتباط باشند.

 

انتهای پیام /