به گزارش ماسال نیوز به نقل از شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید، دکتر محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه، روز شنبه در “نمایشگاه بینالمللی بورس، بانک و بیمه” در تهران حضور یافت و سخنرانی کرد.
ظریف در سخنرانی خود با اشاره به اهمیت برگزاری این نمایشگاه گفت: مقارن شدن این نمایشگاه با ماههای پایانی دولت یازدهم و از سوی دیگر نامگذاری این سال از سوی مقام معظم رهبری به نام «اقتصاد مقاومتی: تولید و اشتغال»، همچنین گذشت بیش از یک سال از توافق هستهای ایران و کشورهای موسوم به ۱+۵ فرصت مغتنمی به وجود آورده است تا در این نمایشگاه به موضوع سیاست خارجی پسابرجام و گشایشهای اقتصادی ناشی از برجام پرداخته شود.
وزیر امور خارجه افزود: توافق هستهای برجام در شرایطی حاصل شد که ریسک سیاسی کشور بسیار افزایش یافته و مبادی درآمدهای اقتصادی و منابع تأمین مالی بنگاههای اقتصادی بسیار محدود شده بود. با این حال تدابیر اقتصادی و سیاستهای اصولی دولت، در کنار مذاکرات سیاسی با شش قدرت جهانی، دست به دست هم دادند تا این روند نابسامان و بیسابقه معکوس گردد. اکنون با گذشت تنها کمی بیش از یک سال از اجرایی شدن توافق تاریخی هستهای، پیشرفتهای بسیار و گشایشهای زیادی در فضای کسب و کار کشور به وجود آمده است.
ظریف با تاکید بر ضرورت مشارکت و تلاش تمامی فعالان اقتصادی برای کمک به بهرهمندی از فرصتهای ایجاد شده پس از دست یافتن به توافق هستهای و آمادگی وزارت امور خارجه برای همکاری و مساعدت در این مسیر گفت: این وظیفه نه فقط به عهده دولت، که بر دوش همه فعالان اقتصادی است تا با همت و توان مضاعف عقبماندگیها و کمبودهای گذشته را جبران کنند. در این مسیر دشوار اما امیدبخش، وزارت امور خارجه آماده هرگونه مساعدت و همکاری است. در حوزه اقتصادی، ضرورت بهرهگیری از ظرفیتهای برجام برای تقویت رشد اقتصادی کشور و در حوزه سیاسی و امنیتی اجرای برجام با نگاه به اقتصاد مقاومتی از یک سو و تقویت امنیت در منطقه از سوی دیگر، اولویت اصلی وزارت امور خارجه است.
رییس دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: وزارت امور خارجه با نگاه وظیفه محور، تمامی ظرفیتهای خود را در جهت تحقق دیدگاهها و سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری و دستورات ریاست محترم جمهوری، برای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی، ارتقای تولید ملی و ایجاد فرصتهای شغلی بیشتر برای جوانان این سرزمین به کار گرفته و خود را بیش از پیش موظف و مسئول میداند.
ظریف با اشاره به آثار تحریمها و رویکردهایی که در گذشته برای مقابله با این تحریمها اتخاذ میشد، اظهار کرد: البته تحریمها و رویکردهایی که در دولت قبل برای مقابله با آنها اتخاذ شد، یک آسیب جدی دیگر هم داشت که کمتر به آن پرداخته شده است و آن از بین رفتن نظم مالی و یا به بیان بهتر شفافیت در اقتصاد ایران بود که هنوز هم متاسفانه دولت درگیر عواقب ناشی از آن است؛ گم شدن دکل نفتی و یا بر باد رفتن میلیاردها دلار توسط دلالان فرصتطلب و معلومالحال نمونههای کوچکی از این آسیب هستند.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشور همچنین در بخش دیگری از سخنان خود با تشریح گوشههایی از دستاوردهای کشور پس از برجام در سه حوزه نفت و گاز، حمل و نقل و بانکی و مالی، گفت: تردید ندارم که با تلاش همه جانبه دولت تدبیر و امید، تحت رهبری داهیانه رهبر فرزانه انقلاب و مدیریت هوشمندانه و شجاعانه رئیسجمهور محترم و با همیاری و همکاری قاطبه ملت ایران و به ویژه فعالان اقتصادی در بخش خصوصی، شاهد حضور جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک قدرت بالنده اقتصادی در منطقه و جهان در سالهای آتی خواهیم بود.
به گزارش ایسنا، ظریف در سخنان خود با اشاره به اینکه توافق هستهای در زمانی رخ داد که پیش از آن اقتصاد با ریسک بالایی همراه و منابع بنگاهها به شدت محدود شده بود، اظهار کرد: در ابتدای دولت یازدهم تورم تا ۴۵ درصد و رشد اقتصادی به منفی ۶٫۸ درصد رسید. همچنین وضعیت صادرات و تولید نفت به شدت تحت تاثیر بود که در تاریخ معاصر ایران کمنظیر قلمداد میشود.
ظریف در ادامه سخنانش گفت که اگر توافق ژنو رخ نمیداد و تحریمها همچنان تمدید و ادامهدار میشد اکنون فروش نفت به کمتر از ۱۰۰ هزار بشکه و حتی به مرز صفر میرسید. اگر برجام به دست نمیآمد و اجرایی نمیشد، آنگاه با روندی که تحریمها طی میکرد ولو توافق ژنو ثبت شده بود باز هم فروش نفت به کمتر از یک میلیون بشکه در روز میرسید و در همین حد متوقف میشد و در نهایت درآمدها به شدت کاهش یافته و بهطور حتم آینده سهمگینی در انتظار مردم به ویژه اقشار ضعیف بود و در این شرایط بود که دولت یازدهم مسوولیت را پذیرفت.
وزیر امور خارجه همچنین توضیح داد که با اجرایی شدن برجام و تلاش مسوولان حوزه نفت اکنون تولید نفت به بیش از ۴٫۵ میلیون بشکه در روز و صادرات آن به بالغ بر ۲٫۶ میلیون بشکه رسیده است. اکنون دیگر درآمدهای نفتی ما در هیچ کشوری مسدود نشده و عواید آن در اقتصاد ایران گردش میکند. در حال حاضر بالغ بر ۸۰ میلیارد دلار قرارداد نفتی و گازی در حال انعقاد بوده و بزرگترین افتتاح صنعت نفت با سرمایهگذاری ۲۰ میلیارد دلاری به زودی انجام میشود.
ظریف: در شرایط موجود نباید اجازه داد کسانی که خود زمانی موجب ایجاد نابسامانی شدهاند، اکنون در قبال دستاوردهای به وجود آمده وسواس به خرج داده و آن را مناسب جلوه ندهند. امیدواریم کسانی که با فضایی همراه با دروغ در حال تلاش برای به چالش کشیدن سربلندی مردم هستند نگاهی به واقعیتها داشته باشند.رییس دستگاه دیپلماسی با اشاره به گشایشها در حوزه حملونقل گفت: تحریمهای همهجانبه موجب ایجاد معضلاتی بزرگ در صنعت هوایی، دریایی و ریلی شده بود که باعث شد ظرفیتهای اصلی این حوزهها مغفول ماند، اما بعد از برجام و تلاشهای مسوولان این حوزهها در حملونقل، کشتیرانی و بیمه اتفاقات مثبت و بزرگی رخ داده و وضعیت تا حد زیادی به حالت قبل برگشتهاند. اکنون مشکلات بیمهای، استفاده از پرچم، رتبهبندی و امثال آن در این بخش با مشکلی همراه نیست.
وی گفت که فراموش نکردهایم بیمه کشتیها در حد ۲۰ میلیون دلار بود و چه مسائلی را برای ما ایجاد میکرد.
ظریف در ادامه به خرید هواپیما از شرکتهای بزرگ جهانی اشاره و اظهار کرد: ما از ورود هواپیما به کشورمان هیجانزده نیستیم اما این اتفاق نشاندهنده همکاری برندهای بزرگ جهانی با ماست که نوید اطمینان دنیا به ایران را نشان میدهد و راه تجارت و همکاری ایران با شرکتهای بزرگ را باز میکند.
وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: مردم ما کمحافظه نیستند و فراموش نکردهاند بدعهدیها و فشارهایی که نسبت به آنها روا داشته شد و تحریمهایی که هر ماه و هر سال بر ایران اعمال میشد.
ظریف گفت: در شرایط موجود نباید اجازه داد کسانی که خود زمانی موجب ایجاد نابسامانی شدهاند، اکنون در قبال دستاوردهای به وجود آمده وسواس به خرج داده و میخواهند آن را مناسب جلوه ندهند. امیدواریم کسانی که با فضایی همراه با دروغ در حال تلاش برای به چالش کشیدن سربلندی مردم هستند نگاهی به واقعیتها داشته باشند.