شنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۳ , 30 November 2024

تاریخ انتشار : ۲۲ تیر ۹۶
ساعت انتشار : ۱۲:۰۷ ب.ظ
چاپ مطلب
مدیریت و توسعه شهری ماسال2 / علیرضا احمدی؛

نگاهی به انتخاب شهردار در برخی کشورهای جهان

در سرتاسر جهان تفاوت های گسترده ای در قوانین مربوط به شیوه انتخاب شهردار و وظایف مربوط به او می باشد که در این مقاله به سازوکار چند کشور اشاره می شود.

به گزارش ماسال نیوز؛ دکتر علیرضا احمدی در دومین مقاله از سری مقالات «مدیریت و توسعه شهری ماسال» به سازو کار انتخاب شهردار در کشورهای مختلف جهان پرداخته است؛

 

در حال حاضر با توجه به اينكه بخش عمده جمعيت كشورها درشهرها زندگی می کنند و شهرها به عنوان مهم ترین محل زندگی انسانها هستند، لذا لزوم بكارگيري تدابيري موثر از سوي سازمان‌هايي كه در مديريت شهري نقش تعريف شده‌اي دارند به خوبی احساس مي شود.

یکی از مهمترین این نهادها که دارای نقشی محوری در جهت بالابردن کیفیت زندگی در محيط‌هاي شهري با فراهم آوردن امكانات و ارائه خدمات دارد، شهرداری‌هاست. در بسیاری از کشورها شهردار به عنوان بالاترین مقام شهری در شهرها شناخته می شود.
در سرتاسر جهان تفاوت های گسترده ای در قوانین مربوط به شیوه انتخاب شهردار و وظایف مربوط به او می باشد که در ادامه به چند مورد در کشورهای مختلف اشاره می شود:

 

استرالیا
از کشوری که تقریباً خودش یک قاره است شروع می کنیم. در شوراهای استرالیا شهردار یکی از اعضای شورا است. تصمیمات شهردار در طول جلسات شورا گرفته می شود و در صورت لزوم تایید یا لغو می شود. شهردار در استرالیا را می توان به صورت مستقیم از طریق رای گیری در انتخابات محلی و یا از طریق جلسات شورا برگزید. در شوراهایی که متشکل از حزب های مختلف است شهردار از گروهی انتخاب می شود که بیشترین صندلی یا نماینده را در شورا داشته باشد

 

کانادا
شهردار در کانادا رهبر شهرداری های این کشور است با این حال در برخی از استانهای کانادا (مثل اونتاریو) هنوز از اصطلاح ریو برای منتخب روستاهای کوچک استفاده می کنند شهرداری یک شهرک یا یک روستا نقش مشابه شهردار را در شهرهای بزرگ ایفا می کند بازه زمانی ریاست هر شهردار با توجه به منطقه ای که مسئولیت دارد متفاوت بوده و بستگی به قوانین محلی آن منطقه دارد

 

فرانسه
شهردار هر منطقه هر شش سال یکبار در انتخابات محلی انتخاب می گردد

 

آلمان
در آلمان دولت های محلی توسط اساس نامه های ایالتی کنترل و اداره می گردند امروزه فقط شهردار سه شهر ایالتی (برلین، هامبورگ و برمن) توسط پارلمان انتخاب می گردد و در مابقی ایالات شهردار با رای مستقیم شهروندان که در آن محدوده زندگی می کنند انتخاب می شود و شهردار بالاترین مقام دولت در آن منطقه است.

 

یونان
شهردار در یونان هر پنج سال در انتخاباتی محلی انتخاب می شود و انتخابات دولت محلی و شهرداری ها همزمان با انتخابات پارلمانی در اروپا برگزار می گردد

 

ایران
در ایران شهردار مدیر و مسئول اجرایی شهر است و توسط شورای اسلامی شهر انتخاب می گردد و هر چهار سال یک بار دوره ی او به پایان می رسد

 

ژاپن
قانون استقلال محلی ژاپن که در سال ۱۹۴۷ تصویب شد ساختار دولت محلی ژاپن را تعریف می کند که در بعد از جنگ جهانی دوم این قانون قدرت فراوانی گرفت این قانون قدرت اجرایی فراوانی به شهردار در زمینه های سیاسی اعطا کرد که قدرت شهرداری ها در ژاپن با همتایان آنها در ایالات متحده آمریکا برابری می کند

 

لهستان
شهردار در لهستان به طور مستقیم توسط ساکنان شهری انتخاب می شوند شهردار تنها شاخه اجرایی شهری دولت است و در ضمن شهردار نمی تواند عضو شورای شهر و یا پارلمان باشد.

 

مالزی
در کشور مالزی انتخاب شهردار با رای مستقیم مردم نیست. شهردار کوالالامپور پایتخت کشور مالزی و بزرگ‌ترین شهر این کشور توسط وزیر کشور برای یک دوره سه ساله انتخاب می‌شود.

 

برزیل
در شهرهای این کشور، شهرداران به جز مراکز استان‌ها، شهرهای مرزی و مناطق امنیتی و حساس توسط مردم انتخاب می‌شدند اما از سال ۱۹۸۸ همه شهرداران به طور مستقیم برای یک دوره ۴ ساله توسط مردم انتخاب می‌شوند.

 

ایالات متحده آمریکا
شهردار در ایالات متحده آمریکا بالاترین مقام شهری در بیشتر ایالات می باشد در ایالات متحده بسته به نوع سیستم و قوانین محلی، انواع مختلف و متفاوتی از شهرداری و اداره ی شهر مشاهده می گردد شهردار ممکن است بتواند حتی ریاست شورای شهر را به عهده بگیرد ولی قدرت قانون گذاری را ندارد در این نظام هم اعضای شورا و هم شهردار با آرای مستقیم مردم انتخاب شده ولی شهردار قدرت اجرایی بالایی دارد و همچنین حق “وتو” مصوبات شورا را نیز در اختیار دارد. نوع دیگر حاکمیت شهری در آمریکا مدیریت شورا است که در حال حاضر در برخی از شهرهای آمریکا اجرا می شود و این شورا است که مدیر شهر را بر می گزیند و مصوبات لازم الاجرای شهر را تصویب و ابلاغ می کند.

عنوان مقاله بعدی: سهم هر شهروند از شهر

 

 

انتهای پیام /