به گزارش ماسال نیوز به نقل از شبستان؛ صنایع دستی از جمله صنعتهایی است که در تمامی مراحل تولید از مواد اولیه و ساخت به دست هنرمندان داخلی انجام و نیازی به خارج از کشور ندارد و کاملا خودکفا هستیم.
مسئولان ایران اسلامی همچون بسیاری از کشورها ازجمله هند و چین میتوانند بخشی از نیروی بیکار خود را در این صنعت به کار بگیرند و سبب ایجاد اشتغال و اجرای اقتصاد مقاومتی شوند.
حمایت بیشتر دولت از هنرمندان صنایع دستی برای تولید و عرضه محصولات ساخته شده به سراسر کشور و دیگر کشورها سبب ذوق و شوق بیشتر هنرمندان برای تولیدات بیشتر و همچنین اشتغال پایدار میشود.
در این راستا مهارت سنتی چوبتراشی ماسال به همت مسئولان صنایع دستی به ثبت ملی رسیده است که انتظار میرود مسئولان مربوطه توجه بیشتری به این هنر کرده و سبب ایجاد کارگاههای تولیدی بزرگتر و به کارگیری جوانان این شهرستان در راستای ایجاد اشتغال، توسعه تولیدات چوبتراشی و صادرات آن به نقاط دیگر کشور و دیگر کشورها باشند.
ثبت ملی مهارت سنتی چوب تراشی ماسال به عنوان میراث فرهنگی ناملموس
مجید کوهی، رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشکری ماسال در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از ماسال اظهار داشت: مهارت سنتی چوب تراشی این شهرستان به عنوان میراث فرهنگی ناملموس ثبت ملی شد.
وی با بیان اینکه قدمت مهارت سنتی چوب تراشی به بیش از یک قرن در شهرستان میرسد، افزود: عدهای از هنرمندان ماسالی به وسیله ابزارهای ساده به تولید محصولات چوبی همچون قاشق، ملاقه، چنگال و … میپردازند.
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ماسال گفت: اغلب جنس چوبهایی که هنرمندان برای تزئینات کندهکاری، منبت و نقاشی استفاده میکنند، افرا، ون، سرخدار، گردو و کیکم است.
کوهی با بیان اینکه این میراث ناملموس با شماره ۱۳۷۰ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است، تصریح کرد: در صددیم دیگر آثار هنری شهرستان ماسال را هم به ثبت ملی برسانیم.
وی خاطرنشان کرد: ثبت صنایع دستی که رفته رفته رو به فراموشی هستند و روزی به عنوان هنرهای اصیل در منازل افراد بود و امروزه مسافران و گردشگران برای سوغاتی از این صنایع دستی بهره میبرند، سبب خرسندی هنرمندان میشود.
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ماسال اظهار داشت: در حال حاضر چوب تراشی در روستاهای شالما، گنذر، نسا، دیگا، تاسکوه و سلینگوا این شهرستان به حیات خود ادامه میدهد.
کوهی با بیان اینکه احیای این صنایع در ایجاد اشتغال، اقتصاد و کاهش بیکاری نقش بسزایی دارد، افزود: تولید صنایع چوبی در ماسال با توجه به قدمت و پیشینه آن در میان مردم این منطقه، به نوعی بیانگر فرهنگ و هنر مردم این دیار است.
تاثیر مهارت چوب تراشی در اجرای اقتصاد مقاومتی و ایجاد اشتغال
اسلام چیتن، هنرمند چوب تراش ماسال در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از ماسال با بیان اینکه مهارت چوب تراشی انجام کار سنتی دستی و خراطی بدون استفاده از هرگونه ابزار ماشینی است، گفت: این سنت با چوبهای جنگلی تولید میشود.
وی با بیان اینکه تیشه و مغار از وسایل اصلی برای سنت چوب تراشی است، تصریح کرد: ساخت سینی چوبی دستهدار و بدون دسته مستطیلی و گرد، کاسه، پیشدستی، تخته گوشت، قاشق از ۲۰ سانت تا یک متر و ۲۰ سانت و … از تولیدات مهارت چوب تراشی است.
این هنرمند چوب تراش ماسالی با بیان اینکه تمام این وسایل قابل مصرف در آشپزخانه است و فقط برای تزئین نیست، خاطرنشان کرد: این مهارت به بیش از یکصد سال قبل بر میگردد و بنده ۲۵ سال است که ادامه دهنده راه اجداد خود در این مهارت شدهام.
چیتن با بیان اینکه مهارت چوب تراشی در اجرای اقتصاد مقاومتی و ایجاد اشتغال برای جوانان بسیار تاثیرگذار است، اظهار داشت: مسئولان باید از این هنر حمایت کنند در صورتی که از ما حمایتی نمیشود.
وی با بیان اینکه در صورت حمایت مسئولان، میتوانیم به جوانان این هنر را آموزش دهیم تا سنت از یاد نرود، افزود: مسئولان باید در این زمینه سرمایهگذاری کنند تا بتوانیم چوب را به راحتی از شرکت و پیمانکار خریداری کنیم تا کارمان توسعه پیدا کند.
این هنرمند چوبتراش ماسالی با بیان اینکه جوانان علاقه زیادی برای یادگیری این هنر دارند اما به دلیل کوچک بودن کارگاه نمیتوانم به آنها آموزش لازم را دهم، گفت: سرمایه لازم برای آموزش دادن به جوانان و نوجوانان را هم ندارم.
چیتن با اشاره به اینکه ثبت ملی مهارت چوب تراشی سبب مسرت ما شده است، تصریح کرد: این موضوع سبب میشود که مسافران و گردشگران از این هنر خبردار شوند و برای سوغاتی از این هنر استفاده کنند.
وی با بیان اینکه ۶ ماهه نخست سال مسافران و گردشگران زیادی به این شهرستان مسافرات میکنند و این موضوع سبب میشود که به کارگاه کوچکم بیایند و از نزدیک با این هنر آشنا شوند، خاطرنشان کرد: بازارچه دائمی برای عرضه این محصولات برپا نشده اما یک نمایشگاه کوچکی در بام سبز ماسال برای عرضه محصولات چوبی برپا شده است.
این هنرمند چوب تراشی ماسال با بیان اینکه از مسئولان خواستار حمایت هستیم تا نگذارند کارمان به فراموشی سپرده شود، اظهار داشت: از منابع طبیعی حمایت بیشتر انتظار داریم تا چوبهای شکسته در جنگل که هیچ استفادهای نمیشود و در حال پوسیدن است را به ما بدهند تا بتوانیم از آن بهره ببریم.
گفتنی است؛ تولید آثار هنری و محصولات اصیل و بومی صنایع دستی از تنوع و تعدد چشمگیری در شهرستان ماسال برخوردار است و هنرمندان و صنعتگران توانمندی از دیرباز در این عرصه مشغول فعالیت هستند که میطلبد با حمایت مسئولان این هنرها از توسعه بیشتری برخوردار شود.
پایان پیام/