جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ , 22 November 2024

تاریخ انتشار : ۲۳ مرداد ۹۶
ساعت انتشار : ۹:۴۵ ق.ظ
چاپ مطلب

آغاز جلسات بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی از فردا/ احتمال رای نیاوردن چند نامزد وزارت وجود دارد/درخواست جدید نمایندگان مجلس از روحانی

در کمتر از 24 ساعت تا آغاز بررسی وزاری پیشنهادی در صحن مجلس، فراکسیون های مجلس شورای اسلامی همچنان پر رفت و آمد است. دیروز هم شماری دیگر از وزرای پیشنهادی برای رایزنی به بهارستان رفتند، رایزنی هایی که البته تا عصر هم ادامه داشت.

به گزارش ماسال نیوز به نقل از الف، حسن روحانی سه شنبه هفته گذشته در نامه ای به رییس مجلس لیست ۱۷ وزیر پیشنهادی دولت دوازدهم را معرفی کرد. پس از معرفی این لیست، جلسات فراکسیون ها و کمیسیون های تخصصی مجلس شورای اسلامی برای بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت دوازدهم آغاز شد.

روند بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی در مجلس
روال بررسی صلاحیت و رای اعتماد به وزرای پیشنهادی در مجلس براساس آیین‌نامه داخلی مجلس می باشد. در این باره بهروز نعمتي، سخنگوي هيئت رئيسه مجلس گفت: مجلس از روز سه شنبه (۲۴ مرداد) بررسي صلاحيت را در دو شيفت کاري صبح از ساعت ۸ تا ۱۲ و بعدازظهر از ساعت۱۴ تا ۱۸ آغاز مي کند که انتظار مي رود حداکثر تا روز يک شنبه (۲۹ مرداد) به اتمام برسد.

نعمتي درباره فرایند بررسي صلاحيت وزرا اظهار داشت: بررسي صلاحيت وزراي پيشنهادي دولت دوازدهم با حضور رئيس جمهور آغاز خواهد شد. آقاي روحاني دو ساعت و نيم براي دفاع از کابينه پيشنهادي فرصت دارد.

وي افزود: بعد از صحبت هاي رئيس جمهور، مجلس وارد بررسي صلاحيت کليت کابينه با استماع نظرات پنج نماينده موافق و پنج نماينده مخالف خواهد شد که هرکدام از آنها ۱۵ دقيقه فرصت دارند. نعمتي با بيان اينکه بررسي کليات منتهي به رأي گيري نمي شود، گفت: بعد از بررسي کليات، مجلس وارد بررسي صلاحيت هريک از وزراي پيشنهادي به ترتيب حروف الفبا مي شود. بنابراين بررسي صلاحيت از وزير پيشنهادي آموزش و پرورش آغاز شده و به وزير پيشنهادي ورزش و جوانان ختم مي شود.

هیچ یک از وزرا به دولت تحمیل نشده‌اند
دیروز محمود واعظی در حاشیه آخرین جلسه هیأت دولت یازدهم در مورد اعضای کابینه گفت: هر ۱۷ وزیر پیشنهادی انتخاب رئیس‌جمهور هستند و ایشان روی همه آنان جدی است. وی گفت: اینکه گفته می‌شود رئیس‌جمهور با برخی از این وزرا موافق نیستند و یا برخی از آنان تحمیل شده به دولت است، چنین موضوعی صحت ندارد و رئیس‌جمهور در مورد تک‌تک این وزرا به طور شخصی تصمیم گرفته‌اند.

واعظی همچنین در مورد وزیر علوم گفت: تصمیم بر این شده است که یک سرپرست فعلاً زمام امور را به دست بگیرد تا وزیر علوم پس از مشورت‌ها و تصمیم‌گیری‌های درست انتخاب شود.

درخواست نمایندگان مجلس از روحانی
دیروز ۱۶۷ نماینده مجلس با امضای نامه‌ای از رییس‌جمهور خواستند تا برای شفافیت وضعیت مالی وزرای پیشنهادی لیست اموال و دارایی‌های آنان در اختیار نمایندگان مجلس قرار گیرد.

در این راستا حمیدرضا حاجی بابایی اظهار داشت: در پایان جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی نامه ۱۶۷ نماینده خطاب به حسن روحانی رئیس‌جمهور و درخواست آنان برای ارائه دقیق وضعیت اموال و دارایی وزرای پیشنهادی قرائت شد. وی افزود: شفافیت در اموال مسئولان کشور اهمیت دارد و با شفاف‌سازی اموال وزرای کابینه دوازدهم، اعتماد عمومی مردم به مسئولین و مقامات افزایش می‌یابد.

رئیس فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: قوانینی در خصوص شفاف‌سازی اموال مسئولان و مقامات کشور داریم و مقام معظم رهبری نیز بر روی این موضوع تأکیدات فراوانی دارند. وی عنوان کرد: امیدواریم رئیس‌جمهور و وزرای پیشنهادی کابینه دولت دوازدهم با عمل به درخواست نمایندگان به نمایندگان برای رأی اعتماد به وزرا کمک کرده و زمینه برای حل مشکلات کشور فراهم آید.

نظر فراکسیون های سه گانه مجلس درباره کابینه پیشنهادی
بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت دوازدهم در حالی در کمیسیون ها و فراکسیون های مجلس شورای اسلامی در حال پیگیری است که سه فراکسیون مستقلین، نمایندگان ولایی و امید با کلیت این لیست موافق هستند و تنها نسبت به دو یا سه وزیر پیشنهادی انتقاداتی دارند.

فراکسیون مستقلین
شاید یاران نزدیک به علی لاریجانی که در فراکسیون مستقلین جمع شده اند را باید حامیان جدی کابینه دوازدهم دانست. به عقیده اصلاح طلبان و فراکسیون امید کابینه پیشنهادی بیشتر از آن که از گزینه های اصلاح طلب استفاده کند از اشخاص نزدیک به رئیس مجلس استفاده بهره گرفته است. در این باره کاظم جلالی چند روز قبل با بیان اینکه کابینه دوازدهم، کابینه متوازنی است که می تواند مسیر دولت را به سوی اعتدال و عقل گرایی حرکت دهد گفت: کلیت کابینه دوازدهم مورد تایید است اگرچه نمی توان در مورد اعضای پیشنهادی به طور قطع این حرف را زد زیرا باید دید وزرای پیشنهادی چه برنامه برای وزرات پیشنهادی خود ارائه می دهند.

بهروز نعمتی عضو شورای مرکزی فراکسیون مستقلین ولایی مجلس نیز نظر اعضای این فراکسیون را نسبت به کلیت کابینه پیشنهادی از سوی رئیس جمهوری مثبت ارزیابی کرد و گفت: ممکن است اختلافات جزئی وجود داشته باشد، ولی نظر اعضا نسبت به مجموع کابینه موافق است.

فراکسیون نمایندگان ولایی
علی الظاهر نظر اعضای فراکسیون ولایی نیز نسبت به کابینه مثبت می باشد. در این باره عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی میانگین کابینه دوازدهم را نسبت به قبل متعادل تر دانست و گفت: ترکیب کابینه دوازدهم کاری، عملیاتی و تخصصی است. اکبر رنجبرزاده افزود: میانگین کابینه دوازدهم معرفی شده از سوی رییس جمهوری نسبت به قبل متعادل تَر شده است.

وی اظهارکرد: کابینه دوازدهم سیاسی نیست، عملیاتی، کاری و تخصصی تَر شده است. عضو شورای مرکزی فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس یادآور شد: توان و کارایی افراد معرفی شده خوب است و ما این ترکیب را خوب می دانیم.

فراکسیون امید
شاید منتقدترین فراکسیون در قبال وزرای پیشنهادی، فراکسیون امید باشد. تقریباً تمامی اعضای این فراکسیون عنوان کردند که احتمالاً چند گزینه از نامزدهای معرفی شده نخواهند توانست از سد این فراکسیون عبور کنند.

در صحبت های اعضای این فراکسیون معمولا به اسامی افرادی همچون رحمانی فضلی(وزارت کشور)، ربیعی(تعاون)، بطحایی(آموزش و پرورش) و آذری جهرمی(ارتباطات) اشاره می شود.

در این خصوص محمدرضا عارف، رئیس فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه اعضای این فراکسیون درخصوص رای اعتماد به وزرا به صورت فراکسیونی عمل می کنند، نوشت: درخصوص دو وزیری که بر اساس ارزیابی ها نمره قبولی نگرفته بودند، ارزیابی که ما داشتیم، مربوط به عملکرد چهار سال گذشته این افراد بود و طبیعتا در برنامه ها و منش و روش ها تغییراتی انجام می گیرد و صرفا بر اساس ارزیابی گذشته نمی توان نظر داد. عارف خاطرنشان کرد: با توجه به جلساتی که با این دو وزیر خواهیم داشت، آنها را مجددا ارزیابی و موضع گیری جدیدمان را مبنا قرار می دهیم.

عارف در مصاحبه ای هم ابراز امیدواری کرده است که« کابینه صرفا بر اساس توانایی ها و تعهد کاری رای بیاورند».

بهرام پارسایی سخنگوی فراکسیون امید مجلس نیز گفت: کلیت کابینه را در بخش هایی قوی می دانیم ولی در بخش هایی انتظار بیش از این بود و ما انتظار داشتیم که رییس جمهوری وزرایی بهتر را انتخاب می کرد. پارسایی گفت: از نظر ما اکثریت کابینه رای خواهند آورد ولی دو یا سه نفر از وزرای پیشنهادی رای نخواهند آورد.

علی مطهری، نیز در حاشیه نشست علنی دیرور  (یکشنبه، ۲۲ مردادماه) مجلس شورای اسلامی، در جمع خبرنگاران پیرامون فضای رایزنی وزرا در مجلس، اظهار داشت: در خصوص ۲ وزیر معرفی شده امکان افتادن وجود دارد. نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در خصوص چینش سیاسی کابینه دوازدهم، گفت: چینش سیاسی کابینه به لحاظ خاستگاه سیاسی آنان خوب است و از اصولگرایان و اصلاح طلبان در کابینه هستند.

غلامرضا تاجگردون، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز با تاکید بر اینکه رئیس جمهور باید نسبت به ترکیب کابینه پیشنهادی به مردم پاسخگو باشد، گفت:به نظرم در کابینه دوازدهم جوان‌گرایی لحاظ نشده است. رئیس جمهور تنها یک نفر را با سن پایین‌تر معرفی کرده تا میانگین سنی کابینه را مقداری کمتر کند. وی در ارزیابی از میزان رای اعتماد به وزرای پیشنهادی گفت: به نظرم به غیر از یک یا دو وزیر، مابقی وزرا می‌توانند از مجلس رای اعتماد بگیرند.