به گزارش ماسال نیوز؛ محمود قاسم نژاد صبح دیروز در بازدیداز طرح کاوش تاریخی منطقه ی دیولانه ی شاندرمن با اشاره به کشف برخی آثار تاریخی متعلق به هزاره ی اول قبل از میلاد گفت: در همین راستا با تصویب کمیته برنامه ریزی شهرستان ماسال، اعتبارات لازم جهت کاوش علمی و تاریخی آثار تاریخی موجود در منطقه اختصاص یافت که در اولین قسمت از این طرح در سال گذشته کاوش روستای اسب ریسه ماسال صورت پذیرفت و استودان ها و آثار تاریخی متعلق به هزاره اول قبل از میلاد در این محل کشف گردید.
وی کاوش تاریخی منطقه ی دیولونه ی ماسال را دومین مرحله ی این پروژه عنوان داشت و افزود: بنا به کاوش های صورت پذیرفته در این منطقه تاکنون، بسیاری از اشیاء و اقلام زندگی و شکار حیوانات متعلق به عصر آهن و دوره های اشکانیان و هخامنشیان در این منطقه کشف شده است و یافته های این منطقه به لحاظ سبک زندگی، معماری و صنایع آن دوران حائز اهمیت است.
فرماندار ماسال با تاکید بر اهمیت گردشگری این آثار، گفت: درصدد هستیم با احداث و راه اندازی موزه در سطح شهرستان،این آثار تاریخی در معرض عموم مردم و گردشگران قرار داده شود تا علاوه بر افزایش رونق گردشگری، زمینه ای فراهم شود که گردشگران با سابقه ی سکونتگاهی، معیشتی و فرهنگی مردم ماسال و شاندرمن آشنا شوند.
سلام. جا دارد مسولین ذیربط برای احداث موزه در ماسال و شاندرمن فکری بکنند.
جای خوشوقتی است که مناطق باستانی شهرستان ماسال و شاندرمن تحت مطالعات تخصصی باستان شناسی و تاریخی قرار گرفته است و از مسئولان امر جای تشکر دارد. از این دست مناطق در شهرستان ما خوشبختانه زیاد وجود دارد و غالبا ناشناخته.
اما یک نکته قابل تذکر است به اینکه نام اماکن به همان نامی که رایج و مشهور بوده و هست ثبت و ضبط شود. این منطقه در شاندرمن به نام _ دیوه لونه _ با فتح واو و فتح ن به معنای لانه دیو مشهور است. از بومیان منطقه اگر پرسش شود همین را خواهند گفت. این منطقه با توجه به همین ویژگی باستانی بودنش از روزگار دیرین تاکنون حتی به صورت افسانه ای محلی به لانه دیو مشهور و بر زبان بومیان جاری و ساری بوده و هست. بسیار نیکو خواهد بود به همان اسمی ثبت و ضبط شود که واقع است و نه یک حرف بیشتر و نه یک حرف کمتر.
همگان در تلاشند که با باستان شناسی و پژوهش در چنین اماکنی تاریخ و ویژگی های منطقه به صورت علمی مورد واکاوی جامعه شناسی, مردمشناسی, و … و از جمله فرهنگ شناسی قرار گیرد. واضح است اسامی اماکن و واژگان رایج هم بخش بسیار مهمی از فرهنگ یک قوم است. آیا رواست به بخشی از تاریخ و فرهنگ یک قوم با واکاوی باستانی توجه بشود و بخشی دیگر دستخوش تحریف گردد؟ مسلما کسی از اهل علم و فرهنگ اینگونه نمی پسندد. سال گذشته در منطقه باستانی اسبه ریسه در ماسال زیبا کاوشهای باستانی صورت گرفته و به همان نام اسبه ریسه ثبت و ضبط گردید و کسی نام اسبه ریسه را دیگرگون ننوشت و نخواند و ثبت نکرد و این کاری ارزنده بود و هست.
پس بیایید در کنار کاوشهای باستانی و تاریخی به فرهنگ زبانی و دانش مردمی دیارمان تالش و قوممان تالش بیش از گذشته ارج بنهیم و همانگونه که از روزگاری بسیار دور سینه به سینه و نسل به نسل به ما رسیده ما هم وظیفه داریم همانگونه و بدون تغییر و دگرگونی به شکل اصلی اش به نسلهای بعدی منتقل کنیم.
این خواست فرهنگ انسانی و اسلامی همه ماست.
کسی از تلاشهای آقای دکتر کوهی یه تشکر خشک و خالی هم نکرد واقعا من ماندم مردم شاندرمن بهتر بود کمی در این زمینه پیش قدم میشدند مخصوصا قشر فرهنگی و …. حالا بماند جز فرماندار هیچ مسولی مشکلی در شاندرم ن پس از یک ماه کاوش یک سر هم نزدن.
همه ي مردم شاندرمن قدر دان زحمات آقاي كوهي بودند و هستند
آقاي م.احمدي بد جوري ضد مردم شاندرمن قضاوت مي كني
كاش فرماندار و بخشدار محترم شاندرمن وضعيت بد جاده هاي ييلاقات شاندرمن را هم مي ديدند و فكري به حالشان مي كردند