پنج شنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۳ , 10 October 2024

تاریخ انتشار : ۲۰ دی ۹۶
ساعت انتشار : ۶:۰۲ ق.ظ
چاپ مطلب
در اداره کل منابع طبیعی گیلان چه می‌گذرد؛

آواره کردن جنگل نشینان در ماسال و شکایت از مستضعفین لنگرودی

ز مشکلات مردم ماسال با منابع طبیعی گیلان که بگذریم به داستان اهالی اطاقور لنگرود می‌رسیم. جایی که منابع طبیعی اجازه ساختن خانه به محرومین‌ترین اقشار جامعه هم نمی‌دهد.

به گزارش ماسال نیوز به نقل از  راه ۵۷، جمعی از دامداران شهرستان ماسال در سال ۱۳۹۰ در پی اجرای طرح خروج دام از مرتع و بر اساس توافق‌نامه‌ای با اداره منابع طبیعی، از سکونت‌گاه‌های ییلاقی خود خارج و دام‌های خود را فروختند تا اداره منابع طبیعی در ازای آن زمینی در مناطق روستایی به آنان بدهد اما اینک بیش از ۵ سال از اجرای این طرح گذشته و با وجود اجرای تعهدات از سوی دامداران، هنوز سند زمین‌های موعود به‌واسطه اختلافات میان ادارات منابع طبیعی و ثبت اسناد، به نام دامداران ثبت نشده است. پیش‌ازاین در گزارشی مبسوط از مشکلات این دامداران در ماسال نیوز مطرح شده بود اما مدیرکل منابع طبیعی گیلان درباره این ماجرا در پاسخی عجیب به خبرنگار ۸دی گفت: اگر این افراد به‌صورت موردی به ما مراجعه کنند ما مشکل آن‌ها را حل خواهیم کرد البته به این شرط که این افراد تعهد دهند که زمین‌ها را نفروشند!

8با انتشار مصاحبه مدیرکل منابع طبیعی درباره مشکلات جنگل‌نشینان ماسالی، عضو یکی از خانواده‌های دامداران جنگل‌نشین خارج شده از جنگل در نامه‌ای سرگشاده خطاب به مدیرکل منابع طبیعی استان نوشت:
با سلام.
بنده چند سؤال به نمایندگی از دامداران بخش شاندرمن از مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان دارم امیدوارم به خودش جرأت پاسخ به این سؤالات را بدهد!
۱-شما حوالی سال ۹۰ برای قریب به ۲۵ تن از دامداران ییلاقات شاندرمن طرح خروج دام از جنگل را اجرایی کردید اما با گذشت بیش از ۵ سال از اجرای تعهدات توسط دامداران، هنوز زمینی که قرار بود در روستای پاشکم به آنان تحویل شود، سند دار نشده است. چرا؟ آیا شما تا پیش از مصاحبه با آن خبرگزاری، از این موضوع خبر نداشتید؟!
۲-آقای مدیرکل شما گفته‌اید اگر دامداران به‌صورت موردی به من مراجعه کنند ما مشکل آن‌ها را (سند دارکردن زمین روستای پاشکم (را خواهیم کرد البته به این شرط که این افراد تعهد دهند که زمین‌ها را نفروشند!
آقای مدیرکل خودت هم‌میدانی که دامداران ۵ سال است که به‌صورت مستمر به شما مراجعه می‌کنند چرا با گذشت ۵ سال مشکلشان را حل نمی‌کنید؟! یعنی تک‌تک دامدارانی که در طرح خروج دام با چنین مشکلاتی روبرو شده‌اند باید بیایند و به مدیرکل مراجعه کنند تا مشکلشان حل شود؟ اصلاً دامدار را به اتاق مدیرکل راه می‌دهید؟!
آقای مدیرکل! اگر دامدار مقداری از این زمین را نفروشد با کدام پول برای خود خانه درست کنند و با کدام پول برای خود و خانواده خود شغل فراهم کنند؟!

۳-اگر شما به ازای دام خارج شده از جنگل پول به جنگل‌نشینان می‌دادید با آن پول برای خود خانه و شغل فراهم می‌کردند. درحالی‌که به دامداران شهرستان ماسال خصوصاً” بخش شاندرمن زمینی در روستای پاشکم وعده دادید که با گذشت بیش از ۵ سال سند دار نشده است؟ چرا آقای مدیر کل؟! با این سند بی‌نام‌ونشان حتی پروانه کنتور برق و گاز هم نمی‌شود گرفت.
۴-چرا بسیاری از این جمع دامداران با آنکه زمانی برای خودشان شغل مناسبی داشتند و حتی چندین نفر دیگر را هم با خود مشغول به کار کرده بودند، اکنون بیکارند و به صورت روزمزد برای مردم کارگری می‌کنند؟! الآن هیچ‌کس جرأت نمی‌کند زمین بی سند آن‌ها را بر اساس وعده و وعید شما مدیرکل‌ها بخرد تا برای خودشان شغل مناسبی فراهم کنند یا مقداری از این زمین را بفروشند و با پول آن برای خود خانه درست کنند و از این بی‌خانمانی بیرون بیایند! با این اتفاقات اقتصاد دامداران نابود شده است دامداران بی‌خانمان شده‌اند اما هیچ‌کس خصوصاً شما مدیرکل محترم دلت برای دامداران نمی‌سوزد. پاسخ به سایت‌های خبری آسان است اما پاسخ به وجدان و محکمه الهی سخت خواهد بود.
شکایت عجیب منابع طبیعی از مستضعفین لنگرودی
این اداره اجازه ساخت خانه خسارت دیدگان آتش سوزی ۹۵ را نمی‌دهد!
از مشکلات مردم ماسال با منابع طبیعی گیلان که بگذاریم به داستان اهالی اطاقور لنگرود می‌رسیم. جایی که منابع طبیعی اجازه ساختن خانه به محرومین‌ترین اقشار جامعه هم نمی‌دهد. بخشدار اطاقور در همین خصوص می‌گوید: ما برای خانه‌های قدیمی و خانه‌های خسارت دیده از سیل و آتش سوزی سال گذشته پروانه صادر کردیم اما منابع طبیعی از همه این مردم شکایت کرده است.
شیرزاد روشن در گفتگو با خبرنگار  ۸دی اظهار داشت: بحث مقاوم‌سازی روستاهای بخش اطاقور از اولویت‌های بخشداری است و با توجه به این‌که بیشتر روستاهای بخش دارای طرح هادی هستند چندین سال است که مکاتبات زیادی با منابع طبیعی برای واگذاری زمین‌های مسکونی انجام داده‌ایم. وی افزود: بسیاری از منازل این بخش قدمت ۴۰ تا ۱۵۰ سال و نیاز مبرم به بازسازی دارند اما متأسفانه با سهل‌انگاری رئیس منابع طبیعی شهرستان، زمین‌های ملی داخل طرح هادی به بنیاد مسکن واگذار نمی‌شود.
بخشدار اطاقور ادامه داد: از طرفی کمیته امداد و بهزیستی برای افراد تحت خود از بخشداری برای صدور پروانه درخواست کمک کرده‌اند و ما برای خانه‌های قدیمی و خانه‌های تخریب‌شده در اثر سیل پروانه صادر کردیم اما متأسفانه رئیس منابع طبیعی برای همه این مردم تشکیل پرونده داده و از آن‌ها شکایت قضایی کرده و برای مردم منطقه نگرانی ایجاد کرده است. روشن با تأکید بر اینکه مردم منطقه از اقشار ضعیف جامعه و تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند گفت: دو تن از مددجویان کمیته امداد و بهزیستی که در آتش‌سوزی سال ۹۵ منزلشان سوخته بود پروانه صادر کرده بودیم و مبلغی هم به آن‌ها کمک کرده بودیم اما رئیس منابع طبیعی متأسفانه علی‌رغم آگاهی از وجود منزل در منطقه و قرار گرفتن در منطقه طرح هادی از آن‌ها شکایت کرده و آن‌ها را به دادگستری معرفی کرده‌اند. بخشدار اطاقور افزود: با سهل‌انگاری مسئولان و ادارات و مزاحمتی که برای مردم ایجاد می‌کنند در اثر وقوع زلزله باید منتظر عواقب بدی باشیم.
اما مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان درباره انتقادات بخشدار اطاقور لنگرود از عدم واگذاری طرح هادی روستاها اظهار کرد: طرح هادی زمانی قانونی است که بحث تغییر و تحول در آن انجام شود. یعنی ادارات نمی‌توانند به صرف اینکه یک روستایی طرح هادی دارد و توسط بنیاد مسکن این طرح تهیه شده است اقدام به ساخت‌وساز کنند بلکه اول باید بحث تغییر و تحول در آن‌ها انجام شود چون زمین به نام منابع طبیعی است. وی تأکید کرد: برابر آخرین بخش‌نامه شورای حفظ بیت‌المال، به تمام بخشداری‌ها اعلام شده است بدون هماهنگی منابع طبیعی مجاز به صدور پروانه برای ساختمان نیستند.
نکته پایانی اینکه، به نظر می‌رسد هنوز بسیاری از مسئولان درک درستی از خانمان‌سوز شدن مردم، زیرآوار ماندن و سیل‌زده شدن آن‌ها ندارند و به همین جهت مردم همچنان باید در پیچ‌و‌خم امور اداری نهادها بمانند!