به گزارش ماسال نیوز، مخالفتهای آمریکا با پیشرفت ملت ایران هر چند امری مشهود است اما یک سند تاریخی نشان میدهد که آمریکاییها حتی با تولید کاغذ در ایران هم مخالف بودند. صفحه ۶۲۰ جلد یکم کتاب روزشمار تاریخ معاصر ایران نوشته حسن فراهانی یکی از اسناد دشمنی ذاتی آمریکا با ملتهای دیگر را در سال ۱۳۰۰ بر ملأ کرده است:
در پی آگاهی وزارت فلاحت و تجارت و فواید عامه از نظر دولت آمریکا مبنی بر اینکه در ایران بازار مهمی برای مصرف کاغذ نیست و نیز چون مواد اولیه یافت نمیشود، تأسیس کارخانه کاغذسازی به صرفه نیست، این وزارت خانه امروز (۲۶ دیماه ۱۳۰۰) توضیحاتی به وزارت امور خارجه فرستاد که آنها را به نظر سفیر آمریکا در ایران برساند. «کافی است احصائیه گمرکی صادرات و واردات نه ساله کاغذ در ایران» را نشان دهید تا مقدار مصرف آن معلوم شود.
«طول جنگلهای ایران در سواحل بحر خزر قریب نودوشش فرسخ است و عرض آن به اختلاف نقاط دو الی ده فرسخ است» و انواع جنگلهای صنعتی و غیر صنعتی به حد بسیار در آن یافت میشود. دیگر آنکه فاصله جنگل تا دریا بسیار کم و مسطح است و برای حملونقل آسان. «حداکثر مزد عملیات در سواحل بحر خزر روزی سه قران است … ایران بهطور متوسط سوای پارچههای نخی که در داخله تهیه میکنند سالیانه یازده میلیون تومان پارچه پنبهای از خارج وارد مینماید.» وزارت فواید عامه این توضیح را ازآنرو داد که کهنههای نخی هم در ساخت کاغذ کاربرد دارند. این وزارتخانه در ادامه توضیح، به مقدار کاه برنج و کتان و شاهدانه نیز اشاره کرد که برای نمونه در سال ۱۹۱۶ شش میلیون تومان برنج و ۱۵۰ هزار تومان کتان و شاهدانه صادر شده است. این اقلام نیز در تولید کاغذ به کار میرود (۱).
…
پینوشت:
- اسناد وزارت امور خارجه، ۷- ۲۶- ۳۵- ۱۳۰۱٫