به گزارش ماسال نیوز، سوم بهمن ماه ۱۳۰۰ شمسی، تجار انزلی در کنسولگری روسیه با مسئولان این کنسولگری جلسه گذاشتند. بعد از ظهر امروز جانشین کنسول روس در انزلی عموم تجار را برای صرف چای به کنسولگری دعوت نمود. کارگزار انزلی و کنسول روسیه در بندر جز نیز در این جلسه حضور داشتند. جانشین کنسول روس در انزلی و کنسول روس در بندر جز در این مراسم سخنرانی کردند. آنان در سخنان خود به تجار وعده دادند، از این به بعد میتوانند شخصاً به کنسولگری مراجعه نموده و خواستههای خود را بیان نمایند و خاطرنشان ساختند، با توجه به اینکه باب تجارت ایران و روسیه باز شده، هریک از تجار که بخواهند به روسیه عزیمت نمایند میتوانند با مراجعه و معرفی خود از سوی هیئت تجار به کنسولگری، تذکره (۱) دریافت نمایند. (۲)
سوم بهمن ماه ۱۳۰۲ شمسی، خبر مرگ لنین به رشت رسید. کارگزار گیلان امروز خبر داد که کنسولگری روسیه خبر درگذشت لنین را به این کارگزاری داد. قرار است پنجشنبه «عزاداری عرفی در قونسولگری برپا» شود. از مقامات محلی برای شرکت در این مراسم دعوت شده است. (۳)
سوم بهمن ماه ۱۳۰۴ شمسی، مأمور جدید شیلات آستارا اعزام شد. امیرلشکر عبد الله طهماسبی، فرمانده قشون آذربایجان، به اطلاع رضاخان رساند که «سهران جان ارمنی» که چند سال قبل در نظمیه تهران کار میکرد، اخیراً به عنوان مأمور به شیلات آستارا اعزام شده است. «مشارالیه ابداً سابقه خدمت در مالیه ندارد و به علاوه شخص مزبور سابقه خوبی ندارد و نسبت او را به خارجه میدهند.» رضا خان در قبال این خبر واکنشی نشان نداد. (۴)
سوم بهمن ماه ۱۳۳۰ شمسی، آیت الله مهدی لاکانی در نجف اشرف درگذشت. وی سالها در نجف به تحصیل پرداخت و سپس به گیلان بازگشت ودر رشت ساکن شد. تجدید بنای بقعه خواهر امام و مدرسه علمیه مستوفی از آثار اوست. وی در نجف اشرف مدفون است. خدمات آیت الله لاکانی برای مردم گیلان فراموش نشدنی است. از وی تالیفاتی بر جای مانده است. همچنین وی به فرزندش محمد لاکانی توصیه کرد که به رشت بازگردد و به تبلیغ دین بپردازد که وی نیز به گیلان آمد و وجودش برای مردم رشت مغتنم بود. (۲۶ ربیع الثانی ۱۳۷۱ ق) (۵)
سوم بهمن ماه ۱۳۴۱ شمسی، مردم رشت در مسجد کاسهفروشان در حمایت از امام خمینی (ره) تجمع کردند. به دعوت علما و روحانیون رشت، مردم آن شهر در مسجد کاسهفروشان اجتماع کردند. در این مسجد آیت الله ضیابری (از روحانیون متنفذ گیلانی) و آیت الله بحرالعلوم به سخنرانی پرداختند، از اقدامات شاه درباره انقلاب سفید انتقاد نمودند. در ادامه آن دو به همراه دو تن دیگر به اسامی لاکانی و مهدوی در اعتراض به رفراندوم رشت را ترک کردند. عده زیادی از مردم شهر آنان را تا قزوین بدرقه کردند. آقایان روحانی قصد عزیمت به قم را داشتند که در کرج مأموران دولتی چهار نفرشان را دستگیر و به زندان قزلقلعه روانه ساختند. (۶)
سوم بهمن ماه ۱۳۵۹ شمسی، شهید داوود شعبانی از رزمندگان شهرستان رودسر در مناطق عملیاتی غرب کشور به شهادت رسید. وی متولد بخش کلاچای رودسر بود و پیکر مطهرش در گلزار شهید همین بخش تدفین شد.
سوم بهمن ماه ۱۳۶۱ شمسی، اسدالله بادامچیان به عنوان نماینده مجلس به گیلان آمد تا مشکلات بین امام جمعه رشت و حزب جمهوری اسلامی را رفع کند. او که از سفر بازگشته، دراین روز به آقای هاشمی رفسنجانی گزارش میدهد. در خاطرات آقای هاشمی رفسنجانی چنین آمده است: «آقاى [اسدالله] بادامچیان از نتیجه سفر به گیلان براى رفع اختلاف بین حزب آنجا و آقایان [صادق] احسانبخش و قربانى گفت که موفق بوده است. مشکل بزرگى در این خصوص در برخورد حزب با بعضى از روحانیون داریم.» (۷)
سوم بهمن ماه ۱۳۶۲ شمسی، از مدیریت سپاه پاسداران در گیلان و مازندران نزد هاشمی گلایه شد. تا این موقع سپاه دارای فرمانده واحدی بود که ۲ استان گیلان و مازندران را هدایت میکرد. امروز فرمانده سپاه شمال کشور نزد رئیس مجلس وقت آقای هاشمی رفسنجانی رفته و از جریان محافظه کار گله داشت. در خاطرات آقای هاشمی رفسنجانی این مسئله چنین آمده: «فرمانده سپاه منطقه سه- گیلان و مازندران- آمد و از خط حاکم بر فرماندهى سپاه ناراضى بود؛ به قول او طرفدارى از جریان محافظه کار دارند. از اینکه افراد را با آموزش کم به جبهه میبرند، انتقاد داشت.» (۸)
سوم بهمن ماه ۱۳۶۳ شمسی، جانشین عملیات سپاه آستانه اشرفیه ترور شد. عباس حسین زاده ۱۲ خرداد ماه ۱۳۳۱ در شهرستان رضوانشهر استان گیلان متولد شده بود و ۳ بهمن ۱۳۶۳ در حالی که پاسدار انقلاب، جانشین عملیات سپاه آستانه اشرفیه و فرمانده قله گلچهر کردستان بود در مریوان در یک حمله مسلحانه توسط منافقین به شهادت رسید. پیکر مطهر این شهید والامقام در گلزار شهدای آستانه اشرفیه به خاک سپرده شد.
سوم بهمن ماه ۱۳۶۵ شمسی، سردار بزرگ «اردشیر رحمانی»، در عملیات کربلای ۵ در منطقه شلمچه در حالی که فرماندهی گردان مکانیزه زرهی را بر عهده داشت در اثر اصابت ترکش به سر به شهادت رسید. محل شهادت وی پشت کانال دریاچه ماهی بود. (۹)
سوم بهمن ماه ۱۳۶۵ شمسی، شهید محمدحسن قربانی گیلاکجانی از رزمندگان شهرستان رودسر در شلمچه به شهادت رسید. وی متولد ۲۸ دی ماه ۱۳۲۱ در رودسر گیلان بود و پیکر مطهرش در گلزار شهید فخر ایران شهرستان نظرآباد استان البرز تدفین شد.
سوم بهمن ماه ۱۳۹۵ شمسی، علی فتح الهی فرماندار سابق تالش به عنوان فرماندار جدید صومعه سرا معارفه شد. در این روز حسین اسماعیل پور فرماندار سابق صومعه سرا هم به عنوان فرماندار فومن معارفه شد.
…
پی نوشت:
۱- تذکره: پاسپورت، گذرنامه، جواز عبور.
۲- فراهانی، حسن؛ روز شمار تاریخ معاصر ایران؛ جلد یک، ص ۵۱۴؛ گزارش کارگزاری انزلی و طوالش به وزیر خارجه، ۴/ ۱۱/ ۱۳۰۰، اسناد وزارت خارجه، س ۱۳۰۰، ک ۴۶، پ ۱۱، ص ۲۷٫
۳- فراهانی، حسن؛ روز شمار تاریخ ایران، جلد ۳، ص ۵۴۲، اسناد وزارت امور خارجه، ٧-٣٣-٢-١٣٠٢.
۴- فراهانی، حسن؛ روز شمار تاریخ ایران، جلد ۴۳، ص ۵۲۲؛ اسناد مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی، س ١٣٠٣، پ ۶، ص ٣٩٠.
۵- رنگ ایمان، کتاب گیلان، ج ۲، ۷۱۷
۶-رنگ ایمان؛ روزشمار سایت ۱۵ خرداد
۷-رنگ ایمان؛ کارنامه و خاطرات سال ۱۳۶۱ پس از بحران، ص: ۳۶۸٫.
۸- رنگ ایمان؛ آرامش و چالش کارنامه و خاطرات سال ۱۳۶۲، ص: ۴۵۹٫
۹- رنگ ایمان