به گزارش ماسال نیوز، ۲۳ بهمنماه ۱۳۰۲ شمسی، گروهی از اهالی لشت نشا در تلگرافخانه رشت تحصن کردند. اختلافات داخلی میان اهل لشت نشا باعث شده که اخیراً یک طرف از معترضین به رشت آمده در تلگرافخانه متحصن شوند. از نظر رئیس تیپ شمال این اختلافات داخلی که در یک طرف خانم فخرالدوله است و در طرف دیگر خردهمالکان که پشتیبانشان میرزاکریم خان است موجب حوادث خطیری خواهد شد. وی در نامه محرمانهای که امروز به وزارت جنگ فرستاد، پیشنهاد کرد یک حاکم نظامی بیطرف به جای حاکم فعلی منصوب و با تشکیل کمیسیونی در رشت به اختلافات رسیدگی شود. رضاخان با استقرار حاکم نظامی موافقت کرد؛ اما تشکیل کمیسیون را نفی نمود. (۱)
۲۳ بهمنماه ۱۳۴۷ شمسی، آیتاللهالعظمی میلانی به آیتالله بحرالعلوم نامهای نوشت. آیتاللهالعظمی میلانی نامهای به آیتالله بحرالعلوم نوشتند و طی آن اعلام کردند که مبلغ ۱۰۰ هزار تومان که داده بودید واصل شد. آیتالله بحرالعلوم به بهانه کمک به زلزلهزدگان مشهد چندین بار کمکهای مردم رشت را به این مرجع تقلید ارسال کرد. آیتاللهالعظمی از مراجع تقلیدی بود که مبارزه علیه رژیم را به طور جدی دنبال میکرد و در این راه از کمکهای نقدی مردم استفاده میکرد. ساواک از ارسال کمکهای آیتالله بحرالعلوم بسیار ناراحت است و چنین مینویسد: «آیتالله میلانی ضمن ارسال نامهای از مشهد به سید حسن بحرالعلوم از روحانیون افراطی مقیم رشت وصول مبلغ ۱۰۰ هزار ریال را که به ایجاد ساختمان در مناطق زلزلهزده خراسان فرستاده بود اعلام نموده.» (۲)
۲۳ بهمن ماه ۱۳۵۷ شمسی، شهید داود راحمیپور مقدم در ۱۶ دی ۱۳۳۸ در تهران دیده به جهان گشود و در راهپیماییها و تظاهرات علیه رژیم شاهنشاهی شرکت فعالانه داشت. وی سرانجام در هنگام تصرف کلانتری نارمک در روز ۲۳ بهمن ۱۳۵۷ مورد اصابت گلوله قرار گرفت و به شهادت رسید. وی از شهدای انزلیچی دوران پیروزی انقلاب محسوب میشود.
۲۳ بهمنماه ۱۳۵۷ شمسی، یک گیلان در راهپیمایی مردم خرمآباد در استان لرستان به شهادت رسید. شهید «سید باقر حسینی دهبنه» (اهل لاهیجان) در درگیری در خرمآباد لرستان به شهادت رسید. (۳) وی، در ششم مردادماه سال ۱۳۲۲ در روستای دهبنه از توابع لاهیجان متولد شد. پدرش سید تقی، کشاورز بود. بیت و سوم بهمنماه ۱۳۵۷، در خرمآباد استاد لرستان به شهادت رسید. پیکر مطهر این شهید والامقام در گلزار شهدای دهبنه لاهیجان واقع است.
۲۳ بهمنماه ۱۳۶۱ شمسی، یک پدر و دو فرزندش در رضوانشهر گیلان و در منزل مسکونیشان بهصورت مظلومانه به دست منافقین به شهادت رسیدند. شاهگلدی الماسی، هشتم آبان ماه ۱۳۱۱ در رضوانشهر گیلان متولد شده بود و پدر این خانواده بود. وی در چنین روزی به شهادت رسید. شفاعت الماسی نهم اردیبهشتماه ۱۳۴۶ و شیرعلی الماسی ۲۰ تیرماه ۱۳۴۴ در رضوانشهر گیلان متولد شده بودند و ۲۳ بهمنماه ۱۳۶۱ در منزلش در رضوانشهر به همراه پدر و یک برادر خود توسط منافقین ترور شدند و به شهادت رسیدند. مزار این شهیدان در بقعه امامزاده سید امین السلطان (ع) غریب بنده رضوانشهر قرار دارد. همچنین، شهرستان رضوانشهر ۱۶ شهید ترور تقدیم انقلاب اسلامی کرده است.
۲۳ بهمنماه ۱۳۶۴ شمسی، شهید هادی کربلایی محمدی صومعهسرایی در جزیره مجنون به شهادت رسید. وی ۱۹ مرداد ۱۳۴۴ در روستای هندهخاله متولد شده بود و از لشکر ۹۲ زرهی اهواز به مناطق عملیاتی اعزام شده بود و پیکر مطهرش در گلزار شهید آقا مهدی آقا صومعهسرا تدفین شد.
۲۳ بهمن ۱۳۶۵ شمسی، عظیم نوروزی در شلمچه به شهادت رسید. وی متولد ۲۳ شهریورماه ۱۳۴۴ در اردبیل بود و پیکر مطهرش در گلزار شهید آستارا تدفین شد.
۲۳ بهمنماه ۱۳۷۱ شمسی، شهید فرنوش قنبری در منطقه کوشک به شهادت رسید. وی متولد سال ۱۳۵۱ در روستای باغچه سرای آستارا بود.
……
پینوشت:
۱- فراهانی، حسن؛ روزشمار تاریخ ایران؛ جلد ۳، ۵۸۰؛ مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی، س ١٣٠٢، پ ٨٧، ص ۶٢. اراضی حاصلخیز لشت نشا (واقع در گیلان – جنوب دریاچه خزر و نزدیک رشت)، از زمان ناصرالدینشاه قاجار، به سبب علاقه او به میرزاعلی خان امینالدوله سینکی، در تیول خانواده امینالدوله بود. پس از امینالدوله به پسرش میرزامحسن خان (ملقب به امینالدوله دوم) رسید. اندک زمانی بعد از پیروزی انقلاب مشروطه میرزا کریمخان رشتی (خان اکبر) و برادرش سردارمحیی با استفاده از موقعیت مناسبی که در جریان آن انقلاب در شمال به دست آورده بودند در صدد تصاحب املاک لشت نشا برآمدند. میرزا کریمخان قریه مزبور را از وی اجاره کرد و حدود ١۵ سال از آن بهره برد. تا اینکه در اواسط ١٣٠٢ش مدعی مالکیت بر آن شد. اختلافشان بالا کشید و سرانجام با دخالت فرمانفرما حکمیت نزد رضاخان سردارسپه (رئیسالوزرای وقت) بردند. سردارسپه به سود امینالدوله قضیه را فیصله داد. (عاقلی، شرح حال رجال سیاسی و…، ج ١، ص ۶٠٠، عباسی، لشت نشا سرزمین عادلشاه، صص ۶۵ تا ۶٨).
۲-رنگ ایمان؛ آیتاللهالعظمی سید محمدهادی میلانی به روایت اسناد ساواک، ج ۳، ص ۲۳۹ و ۲۴۲٫
۳- رنگ ایمان؛ فجر آفرینان، ص ۴۲٫