دوشنبه ۰۵ آذر ۱۴۰۳ , 25 November 2024

تاریخ انتشار : ۲۹ بهمن ۹۶
ساعت انتشار : ۲:۰۰ ب.ظ
چاپ مطلب

آیا اسلام با خشونت گسترش یافت؟

شبهه‌ای به عنوان «اسلام با خشونت گسترش یافت» در شبکه‌های اجتماعی و تلگرام توزیع شده است و ایجادکنندگان این شبهه در صدد القای این هستند که اسلام تنها با جنگ پیشروی کرده است. 

به گزارش ماسال نیوز، شبهه‌ای به عنوان «اسلام با خشونت گسترش یافت» در شبکه‌های اجتماعی و تلگرام توزیع شده است و ایجادکنندگان این شبهه در صدد القای این هستند که اسلام تنها با جنگ پیشروی کرده است.

متن شبهه:

روند پيدايش و گسترش اسلام:
تاریخ ها به میلادی
۵۷۰ – تولد محمد در عربستان، در قبیله عربستان
۵۷۷ – مادر محمد فوت می‌شود
۵۸۰ – عبدلمطلب پدربزرگ محمد فوت می‌شود
۵۸۳ – اولین مسافرت محمد به سوریه با اهداف تجارتی
۵۹۵ – محمد با خدیجه ازدواج می‌کند
۵۹۵ – مسافرت دوم به سوریه
۵۹۸ – پسرش، قاسم بدنیا می آید
۶۰۰ – دخترش زینب بدنیا می آید
۶۰۳ – دخترش ام کلثوم بدنیا می آید
۶۰۴ – دخترش رقیه بدنیا می آید
…..
پاسخ شبهه:
این شبهه، چنین القا می‌کند که پیشرفت و گسترش اسلام، توسط جنگ بوده است.
کدامیک از موارد زیر مصداق خشونت در سیره نبوی است؟
۱-مسلمانان ۱۳  سال در مکه تحت بدترین شکنجه‌ها، آزار و اذیت‌ها، قتل‌ها و… بودند، در حالی‌که پیامبر (ص) آن‌ها را از دفاع منع کرده بود، نهایتاً هجرت به حبشه و بعد به مدینه، برای خلاصی از آزار  و اذیت قریش.
۲- طرح «عقد اخوت»، بین دو گروه مهاجر و انصار، برای حذف امتیازهای قومی و قبیلگی
۳- تشکیل حکومت در مدینه، همراه با عقد پیمان‌نامه با مشرکان مدینه و یهودیان شهر در جهت همزیستی مسالمت آمیز.
۴-  عقد صلح حدیبیه، با مشرکان مکه، با اعطای امتیاز فراوان به مشرکان (سال هفتم هجری).
۵- ارسال نامه به سران کشورهای بزرگ و دعوت به اسلام.
۶- جهاد یعنی تلاش و کوشش در راه خدا، نه جنگ و کشتار و ستیزه جویی.
پیامبر (ص) وظیفه داشت، موانعی که توسط دشمنان در راه تبلیغ دین وهدایت مردم ایجاد شده بود بردارد، بطور طبیعی رفع مانع گاهی موجب می‌شد که، با سردمداران کفر که به ستیزه جویی با اسلام بر می‌خواستند، جنگ کند. بنابراین جنگ هدف نبود لذا در بیشتر موارد دشمنان لجوج بعد از شکست مورد عفو قرار می‌گرفتند، مانند: عفو عمومی مشرکان، بعد از فتح مکه و سر دادن شعار  «الیوم یوم المرحمه»
ضمن اینکه خداوند در قرآن می فرماید وَإِنْ طَائِفَتَانِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ اقْتَتَلُوا فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا (۹ حجرات) یعنی و اگر دو طایفه از اهل ایمان با هم به قتال و دشمنی برخیزند البته شما مؤمنان بین آنها صلح برقرار دارید.
دستور قرآن در خصوص جنگ از این هم فراتر و والاتر است. خداوند در آیه ۱۹۰ سوره بقره می فرماید وَقَاتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَكُمْ وَلَا تَعْتَدُوا إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ و در راه خدا با کسانی که با شما می جنگند بجنگید، و (هنگام جنگ) تجاوز نکنید، که خدا تجاوزکاران را دوست ندارد. در اینجا قرآن مسلمانان را از جنگ بر حذر می دارد و مسلمین تنها در صورتی می توانند جنگ کنند که کسانی به جنگ آنها آمده باشند. اگر در تاریخ اسلام مواردی از نقض این آیه توسط برخی خلفای اموی و … دیده می‌شود نشأت گرفته از دستورات دین مبین اسلام نیست چه اینکه بسیاری از خلفای اموی کینه پیامبر را به دل داشتند و حکومتشان نیز بر اساس سنت پیامبر اسلام نبوده است و این حکومت‌ها نیز تفاوتی با حکومت‌های پادشاهی نداشته‌اند.
۷- بسیاری از جنگها به دلیل نقض عهد و خیانتی بود که در پیمان با مسلمانان بسته بودند، مانند سه گروه از یهودیان مدینه که نقض پیمان کردند،
گروه اول (بنی قنیقاع) تبعید به شام شدند و اموالشان مصادره
گروه دوم (بنی نضیر) اخراج از مدینه
گروه سوم (بنی قریظه) به حکم تورات با آنها معامله شد، قتل مردان جنگجوی قبیله، اسارت زنان و کودکان و مصادره اموال
۸- معنای غزوه این نیست که، حتماً جنگی هم رخ داده است.
غزوه یعنی (سفری که به قصد درگیری انجام شده، خواه جنگی هم رخ داده باشد یا خیر).
از میان غزوات پیامبر (ص)،
تنها ۹ جنگ (قتال) اتفاق افتاده است.
(المغازی للواقدای، مکتب الاعلام الاسلامی)
گسترش اسلام
الف) از دیدگاه اندیشمندان غیر مسلمان:
۱- گوستاولوبون معتقد است «مسلمانان با نفوذ اخلاقی خود باعث شدند، اروپای مسیحی از حال توحّش و جهالت خارج گردد و آن اقوام وحشی اروپا را که سلطنت روم را زیر و زبر نمودند، داخل در طریق آدمیّت نمود و نیز نفوذ عقلانی آنان، دروازه علوم و فنون و فلسفه را که از آن بکلّی بی‏خبر بودند، به روی آنها باز کرد و تا ۶۰۰ سال اعراب استاد اروپاییان بودند»
{تمدّن اسلام و عرب (چاپ چهارم‏)، ص ۷۵۱}
۲- ویل دورانت می‌گوید: «اسلام طیّ پنج قرن، از لحاظ نیرو و نظم و بسط قلمرو و اخلاق نیک و تکامل سطح زندگانی و قوانین منصفانه انسانی و تساهل دینی [احترام به عقاید و افکار دیگران‏] و ادبیّات و تحقیق علمی و علوم و طبّ و فلسفه پیشاهنگ جهان بود»
{تاریخ تمدّن، ج ۱۱/ ص ۳۱۷}
جهت اطلاعات بیشتررجوع کنید به «علوم اسلامی و نقش آن در تحولات علمی جهان، آلدومیه لی، ترجمه محمدرضا قدس رضوی، تهران، ۱۳۷۱»
اسلام دين حدود ۲۲۰ ميليون مردم ساكن آسياى جنوب شرقى است. ورود اسلام به اين مناطق بدون خونريزى و توسط بازرگانان و مبلغان صورت گرفته است.
آمارها نشان می‌دهد، علی‌رغم اسلام هراسی و اسلام ستیزی در غرب، سرعت گسترش اسلام در اروپا به حدی زیاد است که، اسلام هراسان از آن به عنوان بمبی خطرناک یاد کرده و نسبت به آن هشدار داده‌اند. این افراد، از انگلیس و اتحادیه اروپا درخواست کرده‌اند تا از مهاجرت میلیون‌ها مسلمان به اروپا و معرفی و انتشار اسلام در کشورهای اروپایی جلوگیری کنند.
طبق آمارها، سالانه ۵ هزار نفر در انگلستان مسلمان می‌شوند و ۷۵ درصد از آنان را سفیدپوستان این کشور تشکیل می‌دهند.
نکته قابل توجه در گرایش به اسلام در جوامع غربی این است که، عمده کسانیکه به اسلام می‌گروند،
از طبقات تحصیلکرده و روشنفکر جامعه هستند …
منبع: (+)