سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ , 07 January 2025

تاریخ انتشار : ۱۳ فروردین ۹۷
ساعت انتشار : ۱:۱۹ ب.ظ
چاپ مطلب
یک کارشناس اقتصادی خبر داد:

دلار گران‌تر می‌شود / آمار حقارت پول ملی + سند

یک کارشناس اقتصادی بر این باور است که قیمت ارز تا شش‌ماه آینده به 7 هزار تومان می‌رسد که باید بانک مرکزی اقدام جدی انجام دهد.

به گزارش ماسال نیوز به نقل از شبکه خبری تهران نیوز؛ هنوز مردم خستگی سال ۹۶ را از تن خارج نکردن که افزایش بی‌سابقه دلار و کاهش پول ملی آن‌ها را شکه کرد تا جای که طی یک ۱۰روز دلار از ۴ هزار و ۸۶۰ تومان به ۵ هزار و ۲۰۰ تومان افزایش پیدا کرد.

تاکنون دلایل مختلفی مبنی بر گران شدن نرخ ارز گفته شده که بیش‌‌ از آن به عدم فعالیت بانک مرکزی اشاره دارند. قبل از عید طی گزارشی در شبکه خبری تهران نیوز در گفت‌وگو با یکی از کارشناسان ارز اعلام کردیم که دلار در سال ۹۷ رشد ناگهانی به خود می‌گیرد که این گفته هم‌اکنون تحقق پیدا کرده است.

با افزایش نرخ ارز متقابلاً ارزش پول ملی روز به روز کاهش پیدا می‌کند، تمام آمارها نشان از این دارند که ارزش پول یلی یا همان ریال به پایین جایگاه خود در تاریخ این کشور رسیده است.

طبق آمار بانک جهانی ایران آخرین تاریخ یعنی در  ۰۵ مارس ۲۰۱۸ در جایگاه اول بی ارزش‌ترین پول‌های جهان قرار دارد.بعد از آن  اندونزی در رتبه دوم قرار دارد. اکثر مردم در مورد قوی‌ترین و پایدار‌ترین و قدرتمندترین ارزهای جهان می‌دانند، به‌عنوان مثال، پوند انگلیس، فرانک سوئیس (Swissie)، دلار آمریکا، یورو و دیگران (TOP 10 قوی‌ترین ارزها) را دارند.

 

در همین راستا خبرنگار سرویس اقتصادی شبکه خبری تهران نیوز در گفت‌وگویی با جمال اسحاقی، استاد دانشگاه اصفهان و مدیر یکی از شعب بانک‌ها کرد که در ادامه ماحصل این گپ‌وگفت را با هم می‌خوانیم:

وی در ارتباط با جهش ناگهانی ارز گفت: افزایش قیمت ارز را می‌توان در دو مقوله داخلی و خارجی مورد بررسی قرار داد که از جمله عوامل خارجی می‌توان به تنش بین آمریکا و اروپا با روسیه، مشخص نبودن برجام، دخالت‌های عربستان در مسائل منطقه به‌ویژه نفت و موضوع کره شمالی اشاره کرد.

اسحاقی در سلسله دلایل بالا رفتن نوسانات ارز به علل داخلی پردخت و در این مورد اظهار داشت: سیاست‌های عمدی دولت در مورد تامین بودجه، صادرات بسیار ضعیف، ایجاد ذهنت اشتغال کاذب در ذهن مردم، تقاضای بالا برای مسافرت‌های خارجی، وارد نشدن ارز به کشور به دلیل سیاست‌های اشتباه دولتی، دخالت عمدی بانک مرکزی در تعیین نرخ ارزو ایجاد تنش کاذب در بازار و کاهش عرضه از جمله دلایل بالا رفتن ارز در کشور است اما دلیل اینکه چرا به یکباره ارز در بازار آزاد در ایام تعطیلات به بالاترین نرخ خود رسید این است که دولت با کاهش عرضه قصد دارد مردم را به خرید ارز تشویق کند تا به شکل غیر معقول دلار افزایش پیدا کند تا از این طریق هم کسب درآمد کند هم حقایق اصلی در خصوص عدم موفق بودن برجام را کتمان کند.

وی در یک تحلیل کوتاه تاکید کرد: برخی از کارشناسان معتقدند که دولت با این کار دست به تک نرخی زدن ارز به‌منظور ثبات در بازار و افزایش سرمایه گذاری در کشور کرده و علاوه بر آن سبب می‌شود با نزدیک کردن قیمت دلار به نرخ واقعی خود از صادرکنندگان حمایت کند اما شواهد این موضوع را تاکید نمی‌کند چراکه دولت به هیچ وجه خواهان تک نرخی کردن ارز و حمایت از تولید داخل را ندارد، بلکه دولت به خاطر این‌که نمی‌تواند پول صادرات مواد خام را دریافت کند قصد به تامین بودجه از جیب مردم کرده است.

این استاد دانشگاه پیامدها این جهش ارز را این‌گونه تشریح کرد: تقاضای سفته بازی و کسب درآمد مردم از دلار بیشتر می‌شود، به هم ریختن عرضه و تقاضای تومان و دلار در برابر هم، گران شدن محصولات وارداتی و هچنین کالای داخلی، ایجاد تورم همراه رکود که نتیجه آن بالا رفتن فقر در کشور و بدتر شدن اوضاع می‌شود.

اسحاقی در مورد کاهش ارزش پول ملی و تبعات آن گفت: اولین واکنش خروج سرمایه‌گذاران خارجی از کشور را مشاهده می‌کنیم بعد از آن عدم همکاری بانک‌های خارجی، بی‌میلی سرمایه‌گذاران خارجی به بازار ایران، واردات بیش از حد، تعطیلی کارخانجات به‌دلیل نداشتن خریدار خارجی، گران‌تر شدن هزینه‌های زندگی، افزایش فاصله طبقاتی و در نتیجه فروپاشی اقتصاد داخلی را در پی دارد.

وی بیان داشت: امیدوارم امسال مردم ایران بتوانند زیر فشار اقتصادی دولت دوام بیاورند، تنها راه حل برای خروج از این اوضاع حمایت از کالای ایرانی و همت برای رونق کارخانجات کشور ااست.

این کارشناس بر این باور است که قیمت ارز تا شش‌ماه آینده به ۷ هزار تومان خواهد رسید که باید بانک مرکزی اقدام جدی انجام دهد.