سه شنبه ۰۶ آذر ۱۴۰۳ , 26 November 2024

تاریخ انتشار : ۲۳ خرداد ۹۷
ساعت انتشار : ۱۱:۴۳ ق.ظ
چاپ مطلب
گزارش؛

سفره‌های زیبای مردم ماسال در ضیافت ماه خدا + تصاویر

مردم شهرستان ماسال بر این باورند که در ماه میهمانی پروردگار سفره‌های سحری و افطار باید به سادگی دل میهمانان خدا باشد.

به گزارش ماسال نیوز،  استان سرسبز و دیدنی گیلان در طول سال در مناسبت‌ها و ایام متفاوت با آداب و رسومی خاص مواجه است و مناطق مختلف این استان با رعایت رسوم ویژه ایام مختلف سال را می‌گذرانند.

اکثریت مناطق استان گیلان به علت بافتی سنتی و روستایی عمده رسومات گذشته خود را حفظ کرده‌اند و اجرای این آداب در هر مناسبت موجب افزایش زیبایی‌ها و طراوت جای جای این سرزمین سبز می‌شود به گونه‌ای که نام گیلان همواره با سنت‌های گذشتگان عجین است.

شهرستان ماسال از مناطق کوهپایه‌ای استان گیلان است که مردمی خونگرم و مهربان دارد، زنان و مردان ماسالی با زبان شیرین تالشی سخن می‌گویند و تلفیق این زبان زیبا با خونگرمی و مهربانی این مردمان دلاور زیبایی‌های این شهرستان سرسبز و بکر را صدچندان می‌کند.

مردم شهرستان ماسال در هنگام روز‌های پایانی ماه شعبان اشتیاقی وصف‌ناپذیر را برای استقبال از ماه مبارک رمضان دارند؛ جنب‌وجوش مردم در بازار‌ها و محلات بیانگر این است که تالش زبانان این شهرستان خود را برای رویدادی بزرگ آماده می‌کنند.

غبارروبی

مردم شهرستان ماسال از روز‌های پایانی ماه شعبان به زدودن آلودگی ازچهره خانه و محله خویش می‌پرداختند تا بتوانند در ماه ضیافت الهی با فراغت و آسودگی خیال به انجام تکالیف دینی و شرعی خود بپردازند و از سفره‌ الهی بهره‌مند شوند.

مردم ماسال برای استقبال از ماه مبارک رمضان به نظافت و خانه تکانی به شکل‌های مختلف می‌پردازند؛ آنها وقت زیادی را صرف تمیز کردن و شستشوی لوازم خانه و اندوده کردن کف اتاق‌ها و دیوارها به وسیله “دوغاب گِل رس” و “پوسته برنج” می‌کنند و این اقدام همچنان در مناطق روستایی و کوهپایه‌ای ماسال رواج دارد.

در آغاز ماه مبارک رمضان عطر پاکیزگی و گلاب از تمامی مساجد، بقاع متبرکه و تکایا شهرستان ماسال به مشام می‌رسد و جوانان مردمان خون‌گرم این شهرستان برای انجام این کار‌ها به یکدیگر کمک می‌کنند و مناطق مختلف شهرستان ماسال را برای استقبال از ماه مبارک رمضان آماده می‌کنند.

با آغاز ماه مبارک رمضان شهر آکنده از عطر معنویت می‌شود و مردم مناطق شهری ماسال همه روز با گشاده‌رویی و عطوفت بر سر کار و کسب خود حاضر می‌شوند و در این ماه از ساعات کاری خود کاسته و بیشتر به عبادت مشغول می‌شوند.

مردم تالش زبان و خونگرم ماسال همواره سعی می‌کنند در ماه مبارک رمضان کدورت‌ها و ناراحتی‌ها را با یکدیگر کنار بگذارند و در ماه میهمانی خداوند با رویی‌ گشاده با یکدیگر مواجه شوند؛ رسم مبارک مراسم آشتی‌کنان ویژه ماه مبارک رمضان از گذشته در شهرستان ماسال مرسوم است و همچنان ادامه دارد.

سحری

مردم شهرستان ماسال در گذشته به شیوه‌های مختلف وقت سحر را تشخیص می‌دادند که امروز به دلیل ورود ابزار‌های مدرن به زندگی شیوه‌های گذشته منسوخ و به فراموشی سپرده شده است.

بانگ خروس سفید از جمله این روش‌ها بود؛ خروس سفید به طور معمول در شب سه نوبت می‌خواند و تالش زبانان ماسالی در سال‌های گذشته با شنیدن نخستین بانگ خروس از جا برمی‌خاسته و به خوردن سحری مشغول می‌شدند و زمانی که خروس‌ها به صورت دسته جمعی آواز سرمی‌دادند از غذا خوردن دست می‌کشیده و نماز صبح را برپا می‌کردند.

برخی از کوه نشینان و عشایران مناطق ییلاقی ماسال با ستاره میزان یا “ششه” که مجموعه شش ستاره است، زمان بیداری سحر را تشخیص می‌دادند؛ به این معنا که زمان طلوع این ستارگان درشرق آسمان زمان بیداری و خوردن سحری است و ناپدید شدن این ستارگان بیانگر فرا رسیدن سحر و نماز خواندن است.

سفره‌ای از حصیر

مردم ماسال از حصیر به عنوان سفره‌های افطار و سحر استفاده می‌کنند و بر این باورند که خوردن غذا به بر روی سفره‌های حصیری بر برکت سفره می‌افزاید و این اقدام همچنان در عمده مناطق شهرستان ماسال متداوم است.

مردم منطقه ماسال بر این باورند که در ماه میهمانی پروردگار سفره‌های سحری و افطار باید به سادگی دل میهمانان خدا باشد و سادگی زیبایی هر چه بیشتر سفره‌های افطار و سحر موجب رضایتمندی خداوند و مقبولیت روزه‌های روزداران می‌شود.

اطعام روزه‌داران

با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان اشتیاق و دادن اطعام و افطاری در بین مردم شهرستان ماسال زیاد می‌شود و این شیرزنان و مردان تالش زبان بر این‌باورند که افطاری دادن به روزه‌داران ثواب زیادی را در این ماه نصیب افراد می‌کند.

مردمان این شهرستان با همکاری یکدیگر سفره‌های ساده و زیبای افطاری را در مساجد شهرستان پهن می‌کنند و زنان مناطق مختلف ماسال با پخت انواع سوپ، آش، حلوا و نان‌های محلی سفره افطار را تزئین می‌کنند.

سبزی‌های محلی، خرما، پنیر، شیر و خامه محلی که همگی محصولات لبنی دامداران مناطق مختلف شهرستان است در عین سادگی به سفره افطاری شهرستان ماسال زیبایی‌های وصف‌ناپذیری را می‌بخشد.

شب قدر

تالش زبانان ماسالی با قلبی آکنده از محبت و به دور از تظاهر، ریا در شب‌های ماه مبارک رمضان در مساجد گرد هم جمع می‌شوند و با شور اشتیاق خاصی آداب ماه مبارک رمضان و شب‌های قدر را به‌جا می‌آورند.

فضای عرفانی، تعامل و خونگرمی مردم شهرستان ماسال در برپایی سفره‌های افطار و اعمال شب‌های قدر موجب جذب کودکان و نوجوانان به مساجد مناطق مختلف شهرستان می‌شود به گونه‌ای که در حال حاضر در ایام ماه مبارک رمضان مساجد این شهرستان با حضور و همکاری گسترده‌ نوجوانان مواجه است.

مراسمات ویژه قرآن‌خوانی و مناجات‌خوانی در خانه‌ها و مساجد مختلف شهرستان ماسال متداول است و زنان و بانوان تالشی علاوه بر تهیه افطار، سحر و شرکت در مراسمات مذهبی به تهیه مایحتاج مورد نیاز محرومان و نیازمندان محلات خود می‌پردازند.

خواستگاری

در عمده مناطق شهرستان تالش مراسمات عروسی و خواستگاری در ایام عید فطر انجام می‌شود و خانواده‌ها با فرارسیدن عید فطر علاوه بر عید بزرگ مسلمانان وصلت مبارک فرزندان خود را جشن می‌گیرند.

به جرأت می‌توان گفت از بهترین مراسمات ویژه عید فطر استان گیلان در منطقه ماسال برگزار می‌شود و مردم این دیار با پختن انواع شیرینی، همانند عید نوروز به دیدار هم می‌روند در ایام عید فطر اماکن زیارتی شهرستان ماسال مملو از جمعیت می‌شود و مردم این شهرستان با زیارت اهل قبور و بقاع متبرکه به خیرات می‌پردازند.

مردم شهرستان ماسال با برپایی نماز باشکوه ویژه عید فطر نعمات فراوان خدا را شکر می‌گویند و با پرداخت فطریه به نیازمندان و ایتام در پایان این ماه مبارک تلاش می‌کنند تا برادران دینی خود را شاد کرده و قلب خداوند را از خود راضی خشنود نگه دارد.

 

منبع: تسنیم