به گزارش ماسال نیوز؛ با گذشت ۲۴ ساعت از تصویب لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تامین مالی تروریسم موسوم به CFT ، حالا غبارها کنار رفته و وضعیت بازارها که ناشی از جو روانی تصویب یا رد این لایحه ملتهب شده بود، شفافیت بیشتری پیدا کرده است.
از حدود ۱۰ روز قبل تا ظهر روز ۱۵ مهرماه که CFT در مجلس به تصویب رسید از مسئولین دولتی گرفته تا نمایندههای مجلس و رسانههای جریان اصلاحطلب همگی به خط شده بودند تا با وعده کاهش قیمت ارز در صورت تصویب این لایحه و طبعا در طرف مقابل افزایش نرخ آن در صورت عدم تصویب، هزینههای روانی عدم تصویب آن را به حداکثر رسانده و همزمان برای حمایت از این لایحه، افکار عمومی را با شرطیسازی دوباره و پیوند زدن مشکلات کشور به موارد غیرمرتبط، با تصویب این لایحه همراه کنند.
در گزارش قبلی به نمونههایی از فضاسازی این جریان برای نشان دادن ارتباط میان افزایش یا کاهش قیمت دلار با تصویب و یا رد لایحه CFT اشاره کردیم که نمود بارز آن را میتوان در توئیتی که پروانه مافی نماینده مجلس منتشر کرده بود مشاهده کرد. مافی نوشته بود: لوایح ۴ گانه که در حال تصویب در مجلس است و FATF یکی از آنهاست، میتواند تبادلات پولی بین المللی مارا تسهیل کرده و از دستاورد این اتفاق ضمن ثبات در بازار ارز میتوان قیمت آنرا حتی به میزان ۵۰% قیمت فعلی کاهش دهد.
جدای از اینکه چنین جو روانی تا چه حد توانست نمایندگان مجلس را فریب دهد تا به این لایحه رای مثبت دهند، آنچه قابل تامل است دلخوشی بیش از حد عدهای از مردم به این وعدههاست که حال منتظرند قیمتها ارزان شود.
مواجهه بازار ارز و سکه با CFT
اما درمقابل خلاف وعدههای تبلیغاتی و پروپاگانداهای رسانهای، تصویب این لایحه نه تنها قیمتها را پایین نیاورد بلکه موجب آشفتگی بیشتر نیز شد.
برای نمونه بازار آزاد ارز و دلار که در هفته اخیر و پس از تصمیم شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران قوا مبنی بر دخالت بانک مرکزی در بازار، روند کاهشی قیمت را تجربه میکرد روز گذشته تنها تا دو ساعت پس از تصویب کاهش هزار تومانی قیمت را تجربه کرد و پس از آن مجدد به بیش از نرخ اولیه رسید.
امروز نیز بازار آزاد همچنان روند افزایشی دارد و دلالان، دلار را با قیمتهای بالاتری نسبت به دو روز قبل از مردم میخرند.
در صرافیهای بانکی هم که وظیفه خرید ارز از مردم را بر عهده دارند، در روز شنبه و قبل از تصویب CFT ، هر دلار به قیمت ۹۵۵۰ تومان از مردم خریداری میشد که این رقم در روز یکشنبه به ۹۹۵۰ تومان افزایش یافت. به عبارت دیگر دلار در صرافیهای بانکی نیز گران شد.
همینطور بر اساس قیمتی که سایت اتحادیه طلاوجواهر منتشر کرده است، قیمت طلا در روز جاری با ۲۲ هزار و ۶۰۰ تومان افزایش به کانال ۴۰۰ هزار تومانی بازگشت و سکه نیز با رشد ۲۷۰ هزار تومانی مجدد بالای ۴ میلیون تومان خرید و فروش شد.
وضعیت بورس پس از CFT
بازار بورس نیز وضعیت بهتری از بازار ارز در این چند روز نداشت و دیروز و در واقع روزی که لایحه CFT به تصویب رسید یکی از سقوط های تاریخی خود را تجربه کرد.
شاخص کل بورس تهران روز گذشته برای چهارمین روز متوالی به حرکت خود در مسیر نزولی ادامه داد و اینبار با افت ۷۶۶۶ واحدی تا میانه کانال ۱۷۶ هزار واحدی عقبنشینی کرد. این بیشترین درصد ریزش شاخص سهام از ۲۶ اسفند ۹۳ بود.
امروز نیز در پایان معاملات بازهم تابلوی بورس نشان از افت بیش از ۱۲۳۳ واحدی داشت که تداوم این ریزشها نگرانیهایی را در میان سرمایهگذاران ایجاد کرده است.
پیش از این نیز در تاریخ ۱۰ مهرماه بورس سقوط شدیدی را تجربه کرد که رکورد شکنی سقوط دیروز، به عنوان قرمز ترین روز بورس در تاریخ کشور ثبت شد.
پایان اعتماد بر وعدههای دروغ
همانطور که گفته شد تاثیر این وعدهدروغ مبنی بر کاهش قیمت دلار در صورت تصویب CFT در مجلس و رای نمایندگان قابل توجه است و چه بسا تعداد زیادی از این افراد ازترس جوسازیهای رسانهای در دام تایید این لایحه افتادند اما آنچه مشخص است دلخوش کردن بیخود به وعدههای اقتصادی بدون انجام عملی خاص سبب شده اقتصاد ایران به بیماری عجیبی مبتلا شود که شاخصهای آن صرفا با عملیات روانی بالا و پایین رفته و تحت تاثیر مستقیم جوهای سیاسی قرار گیرد