به گزارش ماسال نیوز؛ در بخش اول گفتگوی تفصیلی با سید عباس عراقچی به پذیرفته شدن غنی سازی زیر ۵درصد و دکوی و نمایشی نیودن آن و همچنین به لزوم ادامه پیدا کردن تحقیق و توسعه با ماشین های پیشرفته تر از جمله «آی آر ۴»، «آی آر ۵»، «آی آر ۶» و «آی آر ۸» پرداختیم. (متن کامل بخش اول گفتگو)
سید عباس عراقچی معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه و عضو ارشد تیم مذاکره کننده در گفت و گو با سرویس سیاسی تهران نیوز، اظهار داشت: فوردو برای این ساخته شد که دشمن به نطنز حمله نکند، فوردو در واقع ارزش راهبردی دارد نه علمی چراکه ظرفیت آن سه هزار ماشین سانتریفیوژ بیشتر نیست.
وی در ادامه عنوان کرد: از ما چه خواسته شده بود در مذاکرات ارزش راهبردی فوردو را حفظ کنیم و مهم نیست که در آنجا غنی سازی صورت می گیرد یا نه مهم این بود که این ارزش حفظ شود. که این با فعالیت حداقل هزار ماشین سانتریفیوژ در فردو محقق شد و اگر دشمن دست از پا خطا کند فوری گاز و برق به ماشین ها وصل شده و شروع به کار غنی سازی می کنیم.
معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه آمریکایی ها سرسختانه با وجود سانتریفیوژها در فوردو مخالفت می کردند، گفت: آنها می گفتند ما نمی پذیریم یک ماشین در فوردو حتی به عنوان انبار داشته باشید؛ برای اینکه این حفظ بشود واقعا خیلی مقاومت شد، چون برای دشمن اهمیت داشت که مطمئن شود ما سراغ سلاح هسته ای نمی رویم.
عراقچی با بیان اینکه فوردو غیر از این، برای آمریکایی ها جنبه حیثتی هم داشت، تصریح کرد: در تو دنیا شایعه شده بود که ایران یک جایی دارد که کسی نمی توناند آن را مورد هدف قرار دهد و این خیلی آنها را اذیت کرده بود؛ و با عنایت الهی محقق شد که ۱۴۴۴ سانتریفیوژ در فوردو فعالیت کند.
وی افزود: آب سنگین اراک که نتیجه ۲۰-۳۰ سال تلاش است باید به قوت خود باقی بماند، آمریکایی ها و غربی ها هم به شدت مخالف هر گونه راکتور آب سنگین هستند، چون راکتور آب سنگین سریع ترین و آسان ترین راه رسیدن به بمب است؛ پاکستان، کره شمالی، اسراییل و هند اینها همه با راکتور آب سنگین به بمب رسیدند نه با غنی سازی.
معاون وزیر امور خارجه عنوان داشت: یعنی یک راکتور خیلی ساده می تواند مواد لازم برای یک بمب را تامین کند. ولی ما بمب نمی خواهیم یعنی ما واقعا راکتور آب سنکین برای پلوتونیومش درست نکردیم دستور ما این بود که ماهیت آب سنگین حفظ شود چون ما دنبال پلوتونیوم و بمب نیستیم.
عراقچی با اشاره به اینکه راکتور آب سنگین باید بقوت خود باقی بماند، گفت: غربی ها می گفتند اراک باید از بین برود، در توافق ژنو گفته شده است که تمامی نگرانی ها نسبت به اراک باید از بین برود.
وی همچنین اظهار کرد: غربی ها می گفتند که آب سنگین اراک را جمع کنید ما یک راکتور آب سبک پیشرفته آخرین مدل درجه یک با هزینه خودمان برای شما می سازیم، ما قبول نکردیم. مجددا گفتند یک راکتور ترکیبی بسازید هم آب سبک هم آب سنگین؛ گفتیم نه. بعد دانشمندان ما دست به کار شدند گفتند قلب این راکتور موجود را عوض می کنیم با یک قلب و تکنولوژی جدید که کماکان آب سنگین است و پلوتونیومی که خطرناک است کمتر تولید می شود و این نگرانی شما را رفع می کند.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده کشورمان افزود: این یکی از افتخارات بزرگ دانشمندان ما است دانشمندان و متخصصان ما در جلسات متعدد با متخصصان امریکایی نشستند و این طرح را از نظر علمی و فنی بررسی کردند و بالاخره دانشمندان امریکایی دستشان را بالا بردند و رسما گفتند طرح ایران جواب داده و این طرح مورد قبول است.
عراقچی بیان کرد: دانشمندانشان گفتند قبول است آقای کری زیر بار نمی رفت؛ می گفت از نظر فنی قبول ولی از نظر سیاسی من مشکل دارم در کنگره ما سرشان نمی شود همین که ما بگوییم یک راکتور آب سنگین به ایران دادیم فورا پرچم های قرمز بالا می رود.
وی با تاکید بر اینکه در همین روزهای آخر قبل از بیانیه لوزان آمریکایی ها بارها دبه کردند، گفت: آنها می گفتند فوردو را بده اراک را بگیر؛ یکی را داشته باشید یا فوردو یا اراک! دیگر نمی شود گفتیم هردو باید باشد هر خط قرمز ما است.
معاون وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه در مذاکرات هیچ چیزی را قربانی نکردیم که بگوییم یک چیزی بدهیم و تحریم بگیریم، عنوان کرد: خواسته بعدی ما این بود که قطعنامه های شورای امنیت باید لغو بشوند.
عراقچی افزود: این کار بسیار بزرگی بود، در عرصه بین الملل بالاترین نهاد شورای امنیت است به خصوص وقتی تحت فصل هفت قرار گرفته می شود این برای همه الزام آور است و هیچ کشوری نیست که رفته باشد ذیل فصل هفت و سالم بیرون آمده باشد یا با جنگ تمام شده یا با تغییر رژیم حاکمیت.
وی همچنین ادامه داد: صدام حسین خودش برکنار شد دستگیرش کردند اعدامش کردند ۵ سال بعد از اعدامش عراق از زیر فصل هفت بیرون آمد؛ ما رفتیم می گوییم همان اول باید قطعنامه هایتان را لغو کنید.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده گفت: با یک نکاتی اینها قبول کردند که وقتی توافق شد، شورای امنیت یک قطعنامه جدید صادر کند که تمام آن ۶-۷ تا قطعنامه فصل ۷ قبلی را لغو کند، این توافق را تایید کند و یک نقشه راهی هم برای آینده ترسیم کند، که به طور کل پرونده از شورای امینت خارج بشود.
عراقچی عنوان کرد: خواسته بعدی ما این بود که تمامی تحریم های اقتصادی اروپایی ها و امریکایی ها که گذاشته بودند آنی برداشته شود.
وی با بیان اینکه تمامی تحریم های اقتصادی و مالی همان روز اول توافق همش باید لغو بشوند، افزود: باید همه چیز به حالت اول باز گردد. علی رغم حرف هایی که ما در فکت شیت زدیم و آنها گفتند در توافق نهایی تمامی این ها لغو می شود. و قبول کردند تمامی تحریم های اقتصادی مالی ایران برداشته خواهد شد خوب ما ۶ خواسته کلان داشتیم همه را گرفتیم.
معاون وزیر امور خارجه تصریح کرد: حکیمانه ترین حرف را درخصوص بیانیه لوزان مقام معظم رهبری زدند، گفتند من الان نه موافقم نه مخالف. اگر رهبری در سخنانشان می گفتند که من با تمامی توافقات لوزان موافقم کار ما را در مذاکره خیلی سخت می شد، و اگر مخالف بودند پس ما الان نباید ادامه می دادیم.
عراقچی به آنچه که در مذاکرات دادیم اشاره کرد و افزود: ما چیزی که دادیم در این مذاکرات ایجاد اعتماد در برنامه هسته ای بود، در برنامه هسته ای ما سراغ بمب نخواهیم رفت. چون بمب چیزی است که ما نمی خواهیم اصلا حرام می دانیم فتوای صریح و خیلی روشن مقام معظم رهبری وجود دارد که تولید نگهداری استفاده از سلاح های هسته ای حرام است.
وی با اشاره به اینکه ما اعتماد نسبت به برنامه هسته ای خودمان را به دو طریق ایجاد کردیم، اظهار کرد: یکی از طریق پذیرش برخی محدودیت ها و دوم پذیرش برخی نظارت ها؛ یعنی ما برای اینکه آن طرف های ما اعتماد بکنند که سلاح هسته ای در کار نخواهد بود، یک سری محدودیت هایی را پذیرفتیم مثل چی که مثلا تا ده سال میزان سانتریفیوژ های ما بشه ۶۰۰۰ تا، بیشتر نکنیم و تا ۱۵ سال مرکز غنی سازی جدید نسازیم؛ تا ۱۵ سال مثلا یک راکتور آب سنگین جدید نسازیم این ها محدودیت هایی است که ما پذیرفتیم.
معاون وزیر امور خارجه گفت: طبق (NPT) حق داریم یک راکتور آب سنگین جدید غیر از اراک بسازیم ولی ما این حق خودمان را به خاطر اعتماد سازی محدود می کنیم. در این محدودیت ها که بر خودمان پذیرفتیم دو اصل را رعایت کردیم. یکی اینکه هیچ محدودیتی را دائمی نپذیرفیتم؛۱۰ سال ۱۵ سال تو بعضی چیزها که خیلی مهم است، مثلا ۲۵ سال هیچ چیزی ابدی نخواهد بود و در یک مدت زمان موقت است. و دوم در این محدودیت هایی که پذیرفتیم هیچ نیازی از کشور تعطیل نمی شود، ما محدودیتی نپذیرفتیم که مثلا در اثرش کشور لنگ بشود.
عراقچی در پایان خاطرنشان کرد: همه این محدودیت ها واقعا نیاز فوری کشور نیست، مثلا خود غنی سازی ما تا ۱۰ سال حتما هیچ نیازی به غنی سازی تولید سوخت هسته ای نداریم؛ ما فعلا یک نیروگاه هسته ای داریم که این را روس ها دارند می دهند، روس ها هرچه اصرار کردند که در ایران تولید مشترک بکنیم قبول نکردند. بنابراین ما نیازی برای بوشهر نداریم حداقل تا۱۰ سال آینده نیازی نداریم.
انتهای پیام/