به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ماسال، استان گیلان با دو هزار و ۵۰۰ اثر تاریخی که از این تعداد هزار و ۳۰ اثر آن به ثبت ملی رسیده، همواره مقصد مسافران زیادی در فصول مختلف سال بوده است.
تپههای باستانی مارلیک رودبار و قلعه کوتی دیلمان، شهرهای تاریخی گسکر و ماسوله، غار یرشلمان دیلمان، قلعههای تاریخی رودخان و سلسال، مسجد اسپیه مزگت رضوانشهر، محوطههای باستانی آقاولر و مریان تالش، خانههای صوفی املش و موزه میراث روستایی رشت از مهمترین آثار تاریخی گیلان است که به ثبت ملی رسیده و هرساله میزبان گردشگران داخلی و خارجی است.
موقعیت جغرافیایی گیلان
گیلان واقع در عرض جغرافیایی ۳۶ درجه و ۳۴ دقیقه تا ۳۸ درجه و ۲۷ دقیقه شمالی و طول جغرافیایی ۴۸ درجه و ۵۳ دقیقه تا ۵۰ درجه و ۳۴ دقیقه شرقی، در شمال ایران و جنوب دریای خزر واقع شده است. مرز شمالی آن از مرز آبی تشکیل شده و در امتداد ساحل دریای خزر، از آستارا تا چابکسر ادامه دارد.
این استان از شمال به دریای خزر و جمهوری آذربایجان، از غرب به استان اردبیل، از جنوب به استان زنجان و قزوین و از شرق به استان مازندران محدود میشود. بر اساس آخرین تقسیمات کشوری، دارای ۱۶ شهرستان، ۵۲ شهر، ۴۳ بخش، ۱۰۹ دهستان و دو هزار و ۸۸۸ آبادی است که با مساحت ۱۴ هزار و ۷۱۱ کیلومتر مربع، طبق آخرین سرشماری نفوس و مسکن در سال ۱۳۸۵، جمعیت دو میلیون و ۴۸۰ هزار و ۸۷۰ نفری را در خود جای داده است.
شهر رشت مرکز این استان که در فاصله ۳۲۵ کیلومتری تهران قرار دارد در کنار شهرستانهای آستانه اشرفیه، آستارا، املش، بندر انزلی، تالش، رشت، رودسر، رضوانشهر، رودبار، سیاهکل، شفت، صومعه سرا، فومن، لاهیجان، لنگرود و ماسال مجموعهای از زیباترین و بکرترین جاذبههای گردشگری در ایران را به وجود آورده تا در نوروز ۹۴ شاهد ورود بیش از شش میلیون گردشگر باشد که از این تعداد، قریب به یک هزار و ۴۰۰ نفر گردشگر خارجی بودهاند.
نقشه گردشگری گیلان
مسیرهای دسترسی به استان
استان گیلان که جزو مناطق کم ارتفاع ساحل دریای خزر محسوب میشود، به دلیل برخورداری از آب و هوای متنوع در تمام طول سال- از ماه فروردین تا آخر آبان بهترین زمان برای مسافرت و بازدید از طبیعت و مناطق گردشگری استان است- همواره مقصد گردشگران زیادی از اقصی نقاط کشور و جهان است.
دسترسی زمینی به گیلان از سمت فلات ایران از طریق جاده قدیم و آزاد راه قزوین – رشت امکان پذیر است. این استان از طریق چابکسر با استان مازندران و از طریق آستارا با جمهوری آذربایجان، و اردبیل نیز راه زمینی دارد. گیلان همچنین با قرار گرفتن در مسیر کریدور شمال– جنوب دارای مرز دریایی هم هست.
فرودگاه بینالمللی سردار جنگل رشت با مساحت کل ۲۲۰ هکتار، امکان دسترسی هوایی به این استان را فراهم کرده است. این فرودگاه، بزرگترین فرودگاه شمال ایران و سیزدهمین فرودگاه در بین فرودگاههای ایران است. این فرودگاه در هفته ۶۶ پرواز به ۱۳ مسیر پروازی از جمله تهران، شیراز، عسلویه، اصفهان، کیش، مشهد، اهواز و بندرعباس دارد.
جاذبههای گردشگری شاخص
تنوع در جاذبههای گردشگری گیلان یکی از مواردی است که بسیاری از گردشگران را با کمبود وقت برای بازدید از تمام جاذبههای استان مواجه میکند اما، توجه به زمینه علاقهمندی و شناسایی جاذبههای گردشگری در هر زمینه میتواند راه حلی برای کمبود زمان باشد.
جاذبههای طبیعی گیلان شامل جنگلهای انبوه، سواحل، کوهستان، تالابها و شالیزارهای وسیع، با گستردگی در کل استان یکی از پر طرفدارترین جاذبههای گردشگری گیلان بوده که همه ساله خیل عظیمی از گردشگران را برای بازدید از این مناطق به سرزمین گیل میکشاند.
از جمله شاخصترین جاذبههای طبیعی استان میتوان به تالاب انزلی، سواحل دریای خزر در شهرهای انزلی، رودسر، آستارا، چمخاله، مناطق ییلاقی در ییلاقات ماسال و شاندرمن، ییلاقات اشکورات، ییلاقات املش و دیلمان و جنگلهای انبوه در لاهیجان، تالش، آستارا، سراوان و… اشاره کرد.
همچنین از جمله مهمترین جاذبههای گردشگری تاریخی گیلان نیز تپههای باستانی مارلیک رودبار و قلعه کوتی دیلمان، شهرهای تاریخی گسکر و ماسوله، غار یرشلمان دیلمان، قلعههای تاریخی رودخان و سلسال، مسجد اسپیه مزگت رضوانشهر، محوطههای باستانی آقاولر و مریان تالش، خانههای صوفی املش و موزه میراث روستایی رشت را میتوان نام برد.
در کنار این جاذبهها، جذابیتهای فرهنگی گیلان نیز که شامل آئینها، بازیها و ورزشهای محلی، بازارهای هفتگی، صنایع دستی و لباسهای محلی و انواع غذاهای محلی است، مجموعهای بینظیر از جاذبههای گردشگری در استان را به وجود آورده است.
تالاب استیل:
این تالاب که در ورودی شهر آستارا قرار گرفته یکی از جاذبههای طبیعی گیلان به شمار میآید.
تالاب استیل با درختان توسکای شناور در آب، محل زیست انواع پرندگان بومی، مهاجر و انوع ماهیها است و در زمره تالابهای مهم ایران قرار دارد که درختان این تالاب در هنگام بارندگی بر روی آب به حرکت در آمده و شگفتی آفرین هستند.
از دیگر جاذبههای گردشگری آستارا میتوان به آبشار لاتون، طرحهای ساحلی، پارک جنگلی بیبی یانلو، گردنه حیران، بهشت کاکتوسها و گورستان باستانی ونه بین اشاره کرد.
تالاب انزلی:
تالاب انزلی در ساحل جنوب غربی دریای خزر در غرب دلتای سفید رود و در جنوب بندر انزلی واقع شده که جزو ۱۸ تالاب مهم کشور در سطح جهانی محسوب میشود.
چشم اندازهای زیبای تالاب، جاذبههای شگرفی به منطقه بخشیده و محیط آبی و زنده آن و ارتباط گسترده با دریا، بستری مطلوب برای زیست انواع گونههای پرندگان و گیاهان است.
قایق سواری در تالب انزلی و بازدید از نیلوفر مرداب- یکی از زیباترین جاذبههای تالاب – همواره مشتریان خود را دارد.
سواحل دریای خزر در منطقه آزاد انزلی، امیر بکنده و حاجی بکنده، کاخ موزه نظامی، بلوار ساحلی، فانوس دریایی، عمارت شهرداری برج ساعت و برج موزیک از جمله جاذبههای گردشگری بندر انزلی است.
پل چوبی کیاشهر:
در شمال بندر کیاشهر پارک جنگلی زیبایی قرار گرفته که درختان چندین ساله آنجاذبه گردشگری بالایی به منطقه داده است و بهترین مکان تفریحی این بندر نیز پل چوبی است که به طول یک کیلومتر از وسط تالاب بینالمللی بوجاق عبور کرده تا به ساحل دریا برسد.
پل خشتی نیاکو، پارک جنگلی صفرابسته، آرامگاه استاد دکتر معین حرم مطهر امامزاده آقا سید جلا الدین اشرف (ع) برادر بزرگتر امام رضا (ع) و پارک ساحلی آستانه اشرفیه از جمله جاذبههای گردشگری منطقه آستانه اشرفیه و بندر کیاشهر محسوب میشوند.
منطقه آق اولَر:
این منطقه که در ییلاقات و کوهستانهای تالش واقع شده از مکانهایی است که طبیعت و مناظر بکر و دست نخوردهای دارد. درههای عمیق، مراتع سرسبز، کوههای برافراشته و چشمههای زلال آب مهدنی از ویژگیهای منطقه آق اولر است.
پارک جنگلی و سواحل گیسوم، منطقه ییلاقی سوباتان، سورتمه ریلی سیاهداران، مناطق باستانی تول و جاده کوهستانی اسالم به خلخال تنها تعداد کمی از جاذبههای گردشگری بیشمار منطقه تالش است.
خانه میرزا کوچک خان جنگلی:
این بنای تاریخی که در محله استاد سرای شهر رشت قرار گرفته، محل زندگی بزرگ مردی در تاریخ گیلان است که مبارزات آزادی بخش وی در جنگلهای استان، بخش مهمی از تاریخ معاصر کشور را رقم زده.
این خانه قدیمی که به صورت موزه در آمده و اشیا و اسناد مهمی از تاریخ را در دل خود جای داده، یه همراه مقبره میرزا کوچک خان جنگلی در محله سلیمانداراب رشت، یکی از جاذبههای دیدنی این شهر و استان گیلان محسوب میشود.
از دیگر جاذبههای دیدنی رشت میتوان به عمارت کلاه فرنگی، مجموعه ساختمانهای شهرداری و پست، کتابخانه ملی رشت، کلیسای ارامنه، خانه ابریشمی و خانه جهانگردی این شهر اشاره کرد.
چشمه دَمکِش:
این چشمه که در پنج کیلومتری غرب چابکسر واقع شده، یکی از جاذبههای نادر به حساب میآید.
جذابیت این چشمه از آن رو است که بر خلاف چشمههای معمولی جریان آب در آن قطع و وصل میشود به این معنی که هرچند دقیقه یکبار جریان آب قطع شده و پس از دقایقی آب آنجاری میشود.
آب این چشمه خواص درمانی داشته و برای رفع بیماریهای کلیه و جبران کمبود آهن بسیار مفید است.
از دیگر جاذبههای شرقترین منطقه گیلان میتوان به مناطق ییلاقی جواهر دشت و سرولات، چشمه آب معدنی سجیران، پارک جنگلی لله رود، گنبد هشت ضلعی پیر محله و پل تاریخی تمیجان اشاره کرد.
مسجد اِسپی مَزگِت:
اسپی مزگت (مسجد سفید) مسجدی کهن و در واقع قدیمیترین مسجد گیلان است که طی قرنها، گنجینهٔ ارزشمند تاریخ اسلام را در قلب خود حفظ کرده است. بنای مذکور که در کرانهٔ شمالی رود دیناچال و در روستای کیشهخاله در یک و نیم کیلومتری شرق جادهٔ تالش – انزلی واقع شده است یکی از شگفتانگیزترین بناهای تاریخی گیلان است.
این بنا یک آتشکده قدیمی و بزرگ است که در دوران پس از اسلام و احتمالا بعد از قرن سوم هجری به مسجد تبدیل شده و تا مدتهای مدیدی مورد استفاده قرار گرفته است.
در اینکه اسپی مزگت یک مرکز عبادی بزرگ بوده تردیدی نیست و این امر از احتمال وجود یک مرکز شهری یا سایت باستانی مدفون شده در حوالی این بنا خبر میدهد.
قدمت این بنا با توجه به کتیبهٔ کوفی و سفالهای به دست آمده از آن به دورهٔ سلجوقیان میرسد که با شیر بز و خشت درست شده و با آهک اندود و نماسازی شده است.
غار یخی دُرفَک:
قله آتشفشانی «درفک» که در ۵۰کیلومتری جنوب وجنوب شرقی رشت واقع شده غاری یخی در دل خود دارد که در تمام فصول سال پوشیده از لایه ضخیم یخ است. دهانه غار کوچک ولی شیب آن هول انگیز بوده و در حقیقت یک صفحه یخی صیقلی است که حدود ۴۵ درجه تا عمق ۱۲۰ متری ادامه دارد.
این غار در کنار درخت سرو هرزویل، سوسن چلچراغ، چشمه آب گرم ماست خور، تالاب سیاهرود، غار تاریک لوشان، از جمله مهمترین جاذبههای گردشگری گیلان در مناطق رودبار، منجیل و لوشان محسوب میشود.
آبشار لونَک:
این آبشار در منطقه جنگلی کنار جاده کوهستانی سیاهکل به دیلمان پس از شهر سیاهکل قرار دارد و فاصله آن تا شهر سیاهکل حدود ۲۵ کیلومتر است. این آبشار ۶متری دوقلو تنها یکی از آبشارهای کوچک و بزرگ این منطقه است که وجود تاسیسات رفاهی و گردشگری در اطراف آن، از مزایای آن به شمار میرود.
از دیگر دیدنیهای منطقه سیاهکل و دیلمان میتوان به ییلاقات دیلمان و اسپیلی، غار اسپهبدان، حمام تاریخی دیلمان، تی تی کاروانسرا، قلعه دیده بانی روستای گرماور و…است.
کَنگول باسکَم (افرای تو خالی) :
درخت تنومند افرا با قدمتی بیش از هزار سال بر سر راه دسترسی به منطقه امامزاده اسحاق (ع) بر روی دامنه کوه قرار گرفته که تنـه آن به دو نـیم تقسـیم شـده و بـرش دو طـرف درخت به حدی است که به صورت درب ورودی و خروجی درآمده است.
درختی بسیار جالب که اگر چهرداخل آن به اندازه یـک اتاق سه درچهار خالی است اما با این وجود همچنان پا برجا و سبز باقی مانده است
این درخت به همراه آبشار دودوزن، امازادگان ابراهیم و اسحاق (ع)، استخر کلاچ خندان، سد خاکی سقالکسار و شالیزارهای برنج، برخی از جاذبههای گردشگری منطقه شفت به شمار میآیند.
مناره گسکر:
مناره آجری گسکر (مناره بازار)، یکی از زییاترین و با شکوهترین بناهای برجای مانده از دوره سلجوقی است که در ۹ کیلومتری غرب شهرستان صومعه سرا و بر سر راه دهکده جاده کنار به مناره بازار بنا شده است.
مناره گسکر که در مسیر راه جاده شاه عباسی قرار گرفته، یکی از مهمترین آثار تاریخی استان گیلان زمین به شمار میرود و با ارتفاعی ۳۰ متر شکلی شبیه مخروط داشته و بر اساس شواهد موجود، به نظر میرسد به منظور تعیین زمان دقیق طلوع و غروب خورشید استفاده میشده است.
تالاب هندخاله، پارک جنگلی ساه کوه، پل خشتی پرد سر و پارک جنگلی سیاه کوه از جمله آثار باستانی منطقه صومعه سرا به حساب میآیند.
بام سبز و تله کابین لاهیجان:
این فضای مسطح در مسیر بالای «شیطانکوه» وجود دارد و به بام سبز لاهیجان مشهور است. این محوطه سبز به وسیله گذرگاهی به قسمت جنوبی پای کوه منتهی میشود. از بام سبز حدود هزار پله سیمانی تا پای کوه تعبیه شده که یکی از مسیرهای منتهی به بام سبز است.
در کنار بام سبز طرح تلهکابین بام سبز لاهیجان به عنوان نخستین تلهکابین گیلان راهاندازی شده که با گذر از فراز باغات چای، مناظر زیبایی از شهر و باغات چای را در منظر دید گردشگران قرار میدهد.
تالاب بین المللی امیر کلایه، آبشار شاه نشین، ییلاقات پَرَشکوه، موزه تاریخ چای ایران، بقعه شیخ زاهد گیلانی و حمام گلشن جزو مهمترین جاذبههای گردشگری لاهیجان محسوب میشوند.
سواحل چاف و چَمخاله:
این ساحل ماسهای یکی از سواحل قدیمی و زیبای گیلان است که با داشتن پنج هتل و چندین اقامتگاه و مهانپذیر هر ساله پذیرای مسافران زیادی از سراسر کشور است.
منطقه لیلاکوه، تالاب بین المللی کیاکلایه، منطقه ییلاقی هلودشت، خانههای تاریخی منجم باشی و دریابیگی، پل آجری بلوردکان و پل خشتی لنگرود از دیگر جاذبههای گردشگری منطقه لنگرود است.
غار آویشو:
غار آویشو در ارتفاعات شهرستان ماسال، از دیدنیهای کم نظیر گیلان است که ستونهای آهکی آن چشم اندازهای زیبا و منحصر به فردی را بوجود آورده است.
دهانه بسیار بزرگ غار به ارتفاع ۱۹ متر و عرض ۱۴ متر در میان غارهای گیلان بینظیر بوده و غارنوردان تاکنون بیش از دو هزار متر از عمق آنکه طولانیترین غار استان است را کشف کردهاند.
در شهرستان ماسال ۱۷ غار بزرگ و کوچک وجود دارد که آویشو بزرگترین و بلندترین آنهااست.
ییلاقات شاندرمن، ییلاق اولسی بلانگاه، طاسکوه و آری دول، محل شهادت میرزا کوچک خان جنگلی، آبشار رامینه و کلبههای جنگلی سورکم تنها بخشی از جاذبههای دیدنی منطقه ماسال است.
منبع: خبرگزاری مهر
انتهای پیام /