یکشنبه ۰۴ آذر ۱۴۰۳ , 24 November 2024

تاریخ انتشار : ۱۵ فروردین ۹۵
ساعت انتشار : ۶:۵۶ ب.ظ
چاپ مطلب

تحلیلی کوتاه بر اهمیت بازیابی هویت فرهنگی زنان تالشی

نویسنده : ولی نیکوکار، مسئول کانون بسیج هنرمندان شهرستان ماسال

حركت فرهنگي شهرداري و شوراي اسلامي شهر ماسال در برپايي نماد و تنديس از زنان روستايي و اصيل تالش در سطح شهر كه نمونه و مصداق روشني از سخت كوشي و نحابت و متانت آنهاست قابل تقدير و تمجيد است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ماسال، زنان را مي توان نيمي از جمعيتي که تحت تاثير مستقيم در پيشرفت و توسعه جامعه دارند دانست که در جريان هاي مختلف زندگي فردي و اجتماعي و همچنين بعنوان اهرمي موثر در پيشبرد توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي ايفا نقش مي کنند نامبرد.  بي شک يک جامعه توسعه يافته بايد بر مبناي مشارکت هرچه بارزتر و جدي تر زنان در امور اقتصادي، سياسي و اجتماعي باشد چرا که که تاريخ بشري هميشه گواه بر اين است که جايگاه زنان، جايگاه نيرومند و مستحکم و به عنوان عنصري فعال زنده، سازنده و پشتيبان حرکت هاي اجتماعي بوده و هست و اين امر بر کسي پوشيده نيست.

 حال در فرهنگ ما ايرانيان برخلاف فرهنگ هاي جوامع ديگر بویژه جوامع سرمايه داري و امپرياليستي از جايگاه ويژه و ستودني برخوردارند و به عبارت ديگر باورها و اعتقادات ديني و مذهبي زنان بزرگ اسلام همچون حضرت فاطمه زهرا (س) و حضرت زينب(س) به عنوان الگو و اسوه مدنظر بوده اند. اين تاثير پذيري و الگو قرار دادن سبب شده که زنان ما پاک دامن و در عفاف نمونه از زنان الگو در جوامع بشري دنيا باشند به همين سبب از جايگاه ويژه اي برخوردار مي باشند.

 هر چند رژيم پهلوي سعي و تلاش داشت از همه ترفند هاي متعدد از جمله آزادي زنان مترقي و کشف حجاب از زنان به عنوان ابزاري براي تمايلات انساني استفاده کنند. و آن را موجودي منفصل از جامعه تبديل نمايد. اما زنان با غيرت ما با تاسي از آموزه هاي ديني از همه بحران هاي فرهنگي و اجتماعي عبور کرده اند و جايگاه واقعي و هويت اصلي خود رابه عنوان زن ايراني حفظ کرده .

 حال در اين ميان شير زنان گيل و تالش، همچون ديگر زنان سرزمين ما اسطوره و نمونه بارز و روشن از زنان اين سرزمين هستند که در راستاي ارتقای تحکيم خانواده و همچنين در مبارزات سياسي و اجتماعي تاثيرگذار بوده اند.

 زنان گيل و تالش در کنار مردان در مبارزات ميرزا کوچک جنگلي نقش بسزايي داشتند. با دلاوري و فداکاري خود خاطرات نهضت جنگل را براي ابديت در تاريخ اين ديار به ماندگار گذاشتند. حضور زنان در شکل گيري و  پيروزي انقلاب اسلامي، شير زنان و مادران با غيرت در هشت سال دفاع مقدس همراه با فرزندان و مردان و همسران خود مردانه از سرزمين و انقلاب خود دفاع و فداکاري و ايثار کردند.

 زنان گيل و تالش را بايد نماد و سمبل همه صفت هاي خوب همچون عفت و پاکدامني، وفاداري، مهرباني، شجاعت و بردباري و همه صفت زيبايي اين عالم دانست. زنان قوم تالش در اکثر موضوعات پا به پاي مردان حضور داشته و در فعاليت هاي اقتصادي و درگير شدن با اقتصاد خانواده نقش خود را به خوبي ايفا کردند.

 تندیس-زن-نخ-ریس-تالشی

 فعاليت هاي آنها در کشاورزي از مراحل کاشت تا برداشت، پرورش کرم ابريشم، فعاليت هاي دامداری، زنبور عسل، صنايع دستي و تمامي مشاغل که در چرخه اقتصادي خانواده مهم بوده حضور داشته و دارند. در کنار همه اين شاخص هاي با ارزش زنان تالش، پوشش و حجاب آنهاست که کاملآ ملموس بوده است. لباس هاي محلي در عين سادگي، بسيار شاد و از فرم خاصي برخوردارند.

هر چند جوامع و فرهنگ شهرنشيني سبب شده است زبان و پوشش ما مورد آسيب جدي قرار گيرد که نياز دست اندرکاران و فعالان عرصه فرهنگ و هنر براي حفظ و صيانت از اين پوشش تلاش جدي و عملي انجام دهند تا بتوانيم به جايگاه اصلي خود برگرديم و اين ميراث گرانبها كه نشانه ی تاريخ و هويت ماست به نسل آينده انتقال یابد.

 در اين ميان حركت فرهنگي شهرداري و شوراي اسلامي شهر ماسال در برپايي نماد و تنديس از زنان روستايي و اصيل تالش در سطح شهر كه نمونه و مصداق روشني از سخت كوشي و نحابت و متانت آنهاست قابل تقدير و تمجيد است. رويكرد فرهنگي شهرداري ماسال و اهتمام به اينگونه فعاليت هاي ارزشمند و اصيل را مي توان شروع بسيار با ارزش و گاهي مثبت از حيث بازيابي هويت اصلي و ارزشمند فرهنگ و نوع سبك زندگي ايراني و اسلامي اين ديار با صلابت است كه مي تواند به آساني به نسل آينده انتقال يابد.

 تندیس-زن-کوزه-به-دوش-تالشی

انتهای پیام/