دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳ , 23 December 2024

تاریخ انتشار : ۱۹ اردیبهشت ۹۵
ساعت انتشار : ۹:۱۶ ق.ظ
چاپ مطلب

چه کسی نماینده‌ی مراغه می‌شود؟

بعد از فوت منتخب مردم مراغه و عجب شیر در مجلس دهم، عده‌ای در فضای مجازی مهدی دواتگری، نفر دوم انتخابات این حوزه را وکیل ملت در بهارستان دانستند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ماسال  به نقل از آناج، صبح امروز خبری تاسف برانگیز مبنی بر درگذشت محمد علی حسین زاده، منتخب مردم مراغه و عجب شیر در مجلس دهم در رسانه‌ها منتشر شد؛ در حادثه‌ای که بامداد امروز در جاده قزوین-زنجان به وقوع پیوست سه سرنشین خودرو پژو پارس که از اعضاء خانواده حسین زاده بودند مصدوم شدند و منتخب مردم مراغه نیز فوت کرد.

بعد از نشر این خبر، سوالاتی در اذهان عمومی در خصوص اینکه نماینده مردم مراغه در مجلس دهم چه کسی خواهد بود در اذهان عمومی ایجاد شد.

در حوزه انتخابیه عجب شیر و مراغه، محمد علی حسین زاده (اصولگرا-لیست خدمت و تجربه) و مهدی دواتگری(اعتدال) با یکدیگر رقابت می‌کردند که برخلاف دور قبل کفه ترازو به نفع کاندیدای مورد حمایت اصولگرایان سنگینی کرد و حسین زاده توانست از کل ۹۰ هزار و ۵۴۸ آراء ماخوذه صحیح، ۵۰ هزار و ۹۸۰ رأی را به خود اختصاص دهد و دواتگری با تحصیل ۳۹ هزار و ۵۶۸ رأی در جایگاه دوم قرار گرفت.

شاید در ابتدای امر اینگونه تصور شود که با درگذشت حسین زاده، نفر دوم آن حوزه انتخابیه به مجلس دهم راه خواهد یافت اما در قانون انتخابات طرق دیگری برای موارد این چنینی پیش‌بینی شده است.

طبق تبصره سه ماده ۸ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی چنانچه به علت فوت، استعفا و یا هر علت دیگر، حوزه انتخابیه‌ای یک یا چند نماینده خود را از دست بدهد، وزارت کشور مکلف است ظرف مدت هفت ماه پس از تاریخ اعلام آن توسط مجلس شورای اسلامی با هماهنگی شورای نگهبان انتخابات را در حوزه مربوطه برگزار نماید.

در ماده فوق قانون‌گذار از لفظ “نماینده” استفاده کرده و شرایط فوق را برای منتخب پیش‌بینی نکرده است چراکه اگر اینگونه بود همچون سایر مواد لفظ “منتخب” را نیز به کار می‌برد، از آنجایی که نمی‌توان با تمثیل از نماینده، شخص منتخب را نیز در حدود این ماده قرار داد لذا برگزاری انتخابات دوباره در حوزه انتخابیه مراغه تا ۷ ماه امکان پذیر نیست.

بر اساس تبصره سه ماده ۸ قانون انتخابات زمانی قابل اجرا می‌گردد که اعتبارنامه شخص منتخب در مجلس دهم تائید شود، در این صورت به فردی که توانسته حائز شرایط شود با آغاز به کار مجلس دهم عنوان نماینده اطلاق می‌گردد اما اعتبارنامه مرحوم حسین زاده هنوز به مرحله تائید نرسیده بود و در حال حاضر نمی‌توان وی را نماینده خطاب کرد.

در شرایط فعلی راهکار حل این معادله ماده ۴ قانون انتخابات می‌باشد که در آن به برگزاری انتخابات میان دوره‌ای اشاره شده است.

طبق این ماده انتخابات میان دوره‌ای مجلس شورای اسلامی در حوزه‌های انتخابیه فاقد نماینده هم‌زمان با یکی از انتخابات مذکور در اصل ششم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران انجام خواهد شد، چنانچه تعداد نمایندگان مجلس کمتر از چهار پنجم مجموع نمایندگان گردد و بیشتر از یک سال به پایان دوره نمایندگی باقی باشد و یا در مدت باقیمانده هیچ یک از انتخابات مذکور برگزار نشود، انتخابات میان دوره‌ای برگزار خواهد شد.

در اصل ششم قانون اساسی از انتخابات ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی، شورای شهر و نظایر آن نام برده شده است که در عرصه فعلی تنها انتخابات ریاست جمهوری و شورای شهر در سال آتی برگزار خواهد شد.

بنابراین انتخابات میان دوره‌ای برای تعیین تکلیف کرسی مراغه و عجب شیر در سال ۹۶ همزمان برگزار خواهد شد و تا آن زمان این شهرستان فاقد نماینده خواهد بود.

هر چند مهدی دواتگری نمی‌تواند جایگزین منتخب مردم مراغه شود اما احتمال کاندیدا شدن وی در انتخابات میان دوره‌ای دور از انتظار نیست.

انتهای پیام/


    همچنین بخوانید :