پنج شنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ , 14 November 2024

تاریخ انتشار : ۱۳ تیر ۹۵
ساعت انتشار : ۴:۳۶ ق.ظ
چاپ مطلب
بزودی منتشر خواهد شد؛

«بوقچی» اولین سریال گیلانی در شبکه نمایش خانگی

عوامل سریال «بوقچی» که این روزها مراحل آماده شدن برای پخش درشبکه نمایش خانگی را می گذراند، از صفر تا ۱۰۰ این سریال گفتند. سریالی که برای اولین بار مجوز نمایش خانگی را از گیلان گرفته است.

به گزارش ماسال نیوز، به نقل از مهر، «بوقچی» نخستین سریال برای شبکه نمایش خانگی در کشور است که مجوز ساخت در استان دریافت کرده و قرار است به زودی مهمان خانه های مردم گیلان شود.

در روزهای پایانی ساخت این مجموعه به سراغ کارگردان، تدوینگر و یکی از بازیگران استانی «بوقچی» رفتیم تا گپ و گفتی با آنها داشته باشیم.

گفتگوی زیر حاصل دیداری دو ساعته و صمیمانه با ابوذر جلالی کارگردان، البرز پورصیاد تدوینگر و جابر وثوق یکی از بازیگران استانی نخستین سریال استانی در شبکه نمایش خانگی است.

سریال «بوقچی» به همان اندازه اسمش فوتبالی هم هست؟

جلالی: ایده اولیه سریال «بوقچی» از برنامه ۹۰ به ذهنم رسید. هرچند این برنامه به فوتبال و حواشی آن می پردازد اما دلیل علاقه من به برنامه ۹۰، صرفا به دلیل دید اجتماعی است و در یکی از قسمت های این که بحث بوقچی ها مطرح شد، ایده اولیه سریال نیز به ذهنم خطور کرد.

موضوعی فوتبالی با نگاهی اجتماعی درست است؟

جلالی: بله. «بوقچی» نگاه فوتبالی به مسائل ندارد بلکه فوتبال بهانه ای برای پرداختن به موضوعات اجتماعی است.

ساخت سریال برای شبکه نمایش خانگی آن هم به صورت استانی کاری جدید بوده و برای نخستین بار است که رخ می دهد.چطور موفق به اخذ مجوز شدید؟

جلالی: در سال ۹۳ مجوز نصفه نیمه ای برای ساخت یک مجموعه قابل پخش در شبکه نمایش خانگی با نام «بوقچی» دریافت کردیم. شاید وقتی اداره کل ارشاد استان داشت این مجوز را می داد هم نمی دانست که قرار است به واسطه صدور این مجوز چه حاشیه هایی برایشان به وجود بیاید.

چطور؟

جلالی: هرچند نیت اداره کل ارشاد کمک به اجرای یک ایده جدید در استان بود اما در میانه راه و درست زمانی که در حال جذب منابع مالی برای ساهت این سریال بودیم، متوجه شدیم مجوز صادر شده، در ادامه راه ما را با مشکل مواجه می کند.

چه مشکلی؟

جلالی: بزرگترین مشکل این بود که مرجع پخش کننده این فیلم مشخص نبود.

یعنی مسئولیت توزیع و پخش این سریال را اداره کل ارشاد استان به عهده نمی گرفت؟

جلالی: ببینید تنها موضوع پخش نبود. بالاخره برای پخش سریالی از این دست، مجموعه ای از فعالیت ها باید صورت گیرد که به پخش منتج شود و هرکدام از این فعالیت ها منابع مالی خودش را نیاز داشت. برای مثال رایت سریال و تبلیغ، تنها دو فعالیت از مجموعه فعالیت هایی بود که باید برای فراهم شدن شرایط پخش انجام می شد که هر کدام هزینه های مخصوص به خود را دارد.

در نهایت به چه نتیجه ای رسیدید؟

جلالی: به این نتیجه رسیدیم که برای جذب منابع مالی متناسب با پروژه و همچنین ضمانت پخش آن، باید از وزارتخانه برای تواید و پخش سریال مجوز بگیریم. برای همین چیزی در حدود چهار ماه جلسات متعددی با کارشناسان برگزار کردیم و در این میان به یک سری مشکلات جدید هم بر خوردیم.

مشکلات در حوزه محتوایی بود؟

جلالی: خیر. بخش اعظم مشکلات مربوط به همان صدور مجوز می شد چرا که اصلا مصوبه و قانونی درباره صدور مجوز برای تولید و پخش سریال برای شبکه نمایش خانگی در استان ها وجود نداشت.

با این شرایط چطور توانستید مجوز بگیرید؟

جلالی: بعد از کش و قوس های فراوان بالاخره تصویب شد تا به اداره کل ارشاد گیلان این تنفیض اختیار داده شود تا درباره این سریال به عنوان پایلوت و نمونه، مجوز تولید و پخش سریال برای نمایش در شبکه خانگی صادر کند و به این ترتیب بود که نخستین مجوز ساخت سریال برای نمایش خانگی در شهرستان ها، در استان گیلان صادر شد. و قرار شد که وزارتخانه تنها در بخش پروانه نمایش ورود پیدا کند.

ساخت سریال کی کلید خورد؟

جلالی: بعد از دریافت مجوز وارد فاز پیش تولید شدیم که در این مرحله برآوردهای مالی بسیار کمتر از هزینه های واقعی شد و منابع مالی موجود، جوابگوی هزینه ها در مرحله پیش تولید نبود.

در این شرایط چگونه کار ادامه پیدا کرد؟

جلالی: در طول مسیر ساخت این سریال از همان مرحله صدور مجوز و پیش تولید تا به امروز که مراحل پایانی تدوین را می گذراند، افرادی بودند که کمک های زیادی به پیشبرد مجموعه کردند و یکی از آنها مهندس جعفرزاده نماینده مردم رشت در مجلس بود. همچنین اعضای کمیسیون فرهنگی شورای شهر هم همراهی های بسیار خوبی با مجموعه داشتند.

در نهایت بودجه سریال از کجا تامین شد؟

جلالی: در مرحله پیش تولید مبلغی به عنوان مشارکت شهرداری به پروژه تعلق گرفت که کارهای اولیه پیش تولید آغاز شد و در میانه راه با کمک های مهندس جعفر زاده موفق به تامین بخش اعظم بودجه سریال از طریق اعطای وام از یک موسسه شدیم که به عنوان حامی مالی مجموعه کار را حمایت کرد.

وام؟!

جلالی: بله. یعنی در نهایت ما موظف به بازپرداخت مبلغ هزینه شده خواهیم بود و هزینه تخصیص داده شده به عنوان هزینه فرهنگی که برای فیلم ها و سریال ها در نظر گرفته می شود، نیست.

با این وضعیت هیچ گاه از ادامه راه دلسرد نشدید؟

جلالی: با وجود همه مشکلات ولی «بوقچی» در حال حاضر مراحل پایانی تدوین را سپری کرده و امیدواریم که برای ایام بعد از عید فطر آماده پخش شود اما شاید باورتان نشود اگر بگویم که در طول مسیر بارها به این نقطه رسیدیم با همه ضرری که متحمل می شویم، کار را تعطیل کرده و ادامه ندهیم ولی هربار روزنه جدیدی باز و مانع از توقف کار شد.

برسیم به مرحله تولید. تیزرهای مجموعه و اطلاعاتی که درباره مجموعه موجود است، اشاره به ترکیب بازیگران داخل و خارج از استان دارد. چگونه به این ترکیب رسیدید؟

جلالی: ببینید در شروع کار قرار بود که این سریال فرصتی برای بروز و ظهور بازیگران داخل استان باشد ولی بررسی شرایط نشان داد که سرمایه گذاری بر روی صرفا بازیگران داخل استان، جدای از کاهش جذابیت کار، میزان ریسک پذیری پروژه را نیز بالا می برد چرا که اگر قرار بر سرمایه گذاری بر روی بازیگرانی باشد که مدام در شبکه استانی حضور دارند، سرمایه گذار شخصا این کار را انجام می داد و کار صحنه می کرد. در این شرایط بود که بحث استفاده از بازیگران خارج استانی مطرح شد.

یعنی یک جور پایین آوردن ریسک بازگشت سرمایه درست است؟

جلالی: دقیقاً.هرچند هزینه های دعوت از بازیگران خارج استانی بالا بود و جدای از دستمزد، هزینه اسکان و ایاب و ذهاب و خورد و خوراک بازیگران هم مطرح بود ولی، با نشست های جمعی این نتیجه حاصل شد که حضور بازیگران ملی در پروژه تاثیر زیادی در جذابیت سریال خواهد داشت. مضاف بر اینکه اگر قرار بر پخش این سریال در سطح ملی نیز باشد، حضور بازیگران در سطح ملی نه تنها بازار ویژه ما که همان استان است را تحت تاثیر قرار می دهد که حتی جذابیت کشوری نیز خواهد داشت و قابلیت جذب مخاطب ملی نیز پدید می آید.

انتخاب بازیگران خارج از استان به چه صورت بود؟

جلالی: در نخستین مرحله از کمک های رامین راستاد به دلیل دوستی سابقه داری که با وی دارم استفاده کردم و لیست اولیه ای برای رایزنی با بازیگران خارج استان آماده شد و در نهایت پس از رایزنی با بازیگران مورد نظر، به ۵۰ تا ۶۰ درصد از لیست اولیه دست پیدا کردیم و قرار داد با بازیگرانی همچون شراره رخام، رامین راستاد، امیر غفارمنش، آرام جعفری، فرج الله گل سفیدی، بهنام قربانی و خشایار راد و… بسته شد.

فیلمبرداری چه مدت طول کشید؟

جلالی: نزدیک به ۸۰ روز

یکی از دغدغه های همیشگی نویسندگان فیلمنامه و کارگردانان، وفاداری به متن اصلی است، این امر تا چه میزان در «بوقچی» محقق شد؟

جلالی: ببینید از همان روز اولی که ایده بوقچی در ذهن من جرقه زد، دغدغه های فرهنگی و اجتماعی در نگارش و ساخت این سریال وجود داشت هرچند به بخش زیادی از این دغدغه ها پرداخته شد اما متاسفانه در بسیاری از جاها، این شرایط کار است که خود را بر فیلمنامه تحمیل کرده و وضعیت را مشخص می کند.

در «بوقچی» هم شرایط به گونه ای رقم خورد که به دغدغه های مد نظر تا حدودی پرداخته شود اما این پرداخت به صورت ۱۰۰ درصدی اتفاق نیفتاد با این حال از کنشی که منتج به عینیت یافتن ذهنیت های ما شد، راضی هستم.

بگذارید برویم سراغ تدوینگر سریال. جوانی که به گفته آقای جلالی خوش ذوق و کار بلد است! آقای پور صیاد بدون شک یکی از مولفه های یاری دهنده تدوینگر، میزان ارتباطی است که با اثر برقرار کرده، این ارتباط با «بوقچی» چگونه در شما شکل گرفت؟

پور صیاد: ابوذر جلالی را دورا دور می شناختم و با کارهای او آشنا بودم. از طرفی هم چون به دلیل علاقه شخصی که به ساخت فیلم کوتاه دارم، در این حوزه فعالیت می کنم، خیلی درگیر کار سریال نیستم ولی، فرصتی پیش آمد تا در بخش دوم کار به گروه بپیوندم و به دلیل همان آشنایی که اشاره کردم، سرصحنه سریال حاضر شدم. شاید خیلی خوب نباشد که بگویم اما هرچند که سعی کردم نگاهی جدید به سریال داشته باشم ولی خیلی هم جدی به کار نگاه نکردم.

با این اوصاف چگونه به گروه پیوستید؟

پور صیاد: کار را که دیدم نظرم به کلی تغییر کرد (می خندد). همان جا کیفم را زمین گذاشتم و شروع به کار کردم و تا به امروز به عنوان تدوینگر در خدمت مجموعه هستم.

یعنی اینقدر از کار خوشتان آمد؟

پور صیاد: خیلی زیاد. سریال را خیلی دوست دارم. هم تیم کارگردانی و هم تیم بازیگری بسیار حرفه ای عمل کرده اند و از نتیجه کار هم بسیار راضی هستم.

فکر می کنید سریال برای چی زمانی آماده پخش باشد؟

پور صیاد: شرایط را به گونه ای مدیریت کرده ایم که به یاری خدا در ایام بعد از عید فطر نخستین قسمت سریال به بازار بیاید.

به نظرم بازیگر استانی سریال هم باید حرف های زیادی برای گفتن داشته باشد! به طور حتم تجربه همکاری و بازی در کنار بازیگران ملی به نوعی متفاوت با سایر تجربه های بازیگری برای یک هنرمند استانی است. آقای وثوق شما این تجربه را چگونه ارزیابی می کنید؟

وثوق: روزی که ابوذر درباره سریال با من صحبت کرد، جزو اولین کسانی بودم که به کار دعوت شده بودم و بنابر اعتمادی که به وی داشتم و همچنین تجربه متفاوت حضور و همکاری با بازیگران ملی، از پروژه استقبال کردم.

تفاوت کار آزار دهنده نبود؟

وثوق: حضور در کنار بازیگران ملی برای بازیگری مثل من که تجربه خارج از استانی نداشته خیلی سخت و مشکل است و روزهای اول هم خیلی نگران بودم که مبادا از پس کار بر نیایم ولی، با کمک کارگردان و البته همراهی و همفکری دوستان بازیگر استانی و خارج از استان، بازی در این سریال به تجربه ای لذتبخش برای من تبدیل شد.

کارگردان چقدر در ایجاد هماهنگی و همتراز کردن بازی شما با بازیگران ملی تاثیر گذار بود؟

وثوق: یکی از دلایل به ثمر نشستن تلاش های من در این سریال، راهنمایی های کارگردان بود. مشاوره های ابوذر واقعا راهگشا بود و خودش هم برای خوب شدن کار خیلی تلاش می کرد و به جرأت می توانم بگویم که به کمک راهنمایی های او، چهره ای کاملا متفاوت از جابر وثوق در سریال «بوقچی» به نمایش در آمده است.

این همراهی در بازیگران ملی هم دیده شد؟

وثوق: بگذارید اعتراف کنم که به شخصه فکر می کردم کار با بازیگران ملی بسیار پیچیده خواهد بود اما خوشبختانه حرفه ای بودن بازیگران و کارگردان کمک کرد که کار به خوبی پیش برود و تعامل خوب بازیگران ملی با بازیگران استانی به پیشرفت پروژه بسیار کمک کرد.

در نهایت چقدر به موفقیت سریال و مورد استقبال قرار گرفتن آن امیدوار هستید؟

وثوق: نه تنها من که تمام عوامل سریال ایمان دارند که کار بسیار حرفه ای و قابل تأمل از آب در آمده و به شخصه امیدوارم موفقیت این سریال خستگی را از تن همه عوامل در بیاورد.

انتهای پیام /