حال و احوال بازار برنج نیز از اوایل سال گذشته تاکنون در بحران قرار داشته چراکه به گفته دبیر انجمن برنج، مسئولان نظارتی آنطور که باید و شاید بازار را کنترل نمیکنند. از این رو قیمت برنج ایرانی در سالجاری با حفظ سیر صعودی سال گذشته اما با شیب ملایم، به قیمت ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان تا ۱۷ هزار تومان در هرکیلوگرم رسید.
به عنوان مثال هر کیلوگرم برنج ایرانی در فروشگاهی در سعادتآباد با عنوان طارم محلی اعلاء ۱۷ هزار تومان، در محله میرزای شیرازی با داشتن دو نوع طارم به قیمتهای ۱۵ و ۱۷ هزار تومان و دم سیاه به قیمت ۱۶ هزار تومان و در محله جمالزاده شمالی نوعی برنج پرمحصول ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان و برنج بستهبندی شده یک شرکت بر اساس نرخ سال قبل خود ۱۷ هزار تومان به فروش میرسد.
این در حالی است که به گفته علی اکبریان نایبرییس انجمن برنج، در حال حاضر نرخ هر کیلو برنج با کیفیت طارم، هاشمی و دمسیاه ۱۲هزار تومان، شیرودی هشت و ندا هفت هزار تومان است، ازاینرو تفاوت آشکار قیمت برنج در تهران را دستگاههای مربوطه باید نظارت کنند.
گشت وگذاری در بازار حبوبات نیز حاکی از آن است که هماکنون لوبیا چشمبلبلی کیلویی ۵۱۰۰ تا ۶۱۰۰ تومان، لوبیا چیتی کیلویی ۹۶۰۰ تا ۱۰۵۰۰ تومان، لوبیا سفید کیلویی ۶۸۰۰ تا ۷۸۰۰ تومان، لوبیا قرمز کیلویی ۷۰۰۰ تا ۷۷۰۰ تومان، نخود کیلویی ۸۲۰۰ تا ۹۲۰۰ تومان، لیمو عمانی کیلویی ۱۸۵۰۰ تا ۲۱۰۰۰ تومان، جو پرک کیلویی ۱۳ هزار تومان، عدس کیلویی ۵۸۰۰ تا ۶۵۰۰ تومان، جو پوستکنده کیلویی ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ تومان و زرشک کیلویی ۲۲۵۰۰ تا ۲۶۵۰۰ تومان در سطح شهر تهران عرضه میشود.
در رابطه با نان نیز اگرچه مسوولان قول گران نشدن این کالا در ماه رمضان را دادهاند اما پس از ماه رمضان، قیمت نان نیز مانند روغن که قرار است بعد از ماه رمضان گران شود، تغییر خواهد کرد. در همین خصوص رییس اتحادیه نانوایان سنتی اعلام کرد که هیچ مشکلی برای تامین نان در ماه مبارک رمضان وجود ندارد و قیمت انواع نان نیز تغییری نخواهد کرد. اما با توجه به افزایش هزینههای تولید، آنالیز قیمت جدیدی را برای دستگاههای متولی ارسال کردهایم و اگر بخواهیم قیمت را افزایش دهیم و مجوزی برای آن دریافت کنیم، نرخهای جدید پس از ماه رمضان اعمال میشود.
قاسم زراعتکار با بیان اینکه قیمت انواع نان نیز همان نرخهای سال ۱۳۹۳ بوده و تاکنون تغییری نکرده است، گفت: در ایام ماه رمضان همه نانواییهای سنتی در سه شیفت فعال هستند و تنها در ساعات ابتدایی صبح به دلیل کم بودن مشتری، میزان پخت نان کاهش مییابد اما از ساعت ۱۴ تا پس از افطار فعال میشوند.
محمدرضا نظرنژاد، رییس اتحادیه نانوایان سنگکی تهران نیز اخیرا با بیان نرخ نان آزادپز خاطرنشان کرد: نان سنگک آزادپز با وزن ۴۳۰ گرم، ۱۳۰۰ تومان بوده درصورتی که یک رو کنجد باشد هزار و ۵۰۰ تومان و درصورت درخواست مشتری با دو رو کنجد با قیمت دو هزار تومان فروخته میشود. وی افزود: قیمت نان دولتی با وزن ۴۰۰ گرم، ۸۰۰ تومان، درصورتی که یک رو کنجد باشد با ۲۰۰ تومان افزایش قیمت فروخته میشود و اگر دو رو کنجد شود با قیمت هزار و ۵۰۰ تومان به دست مصرفکننده خواهد رسید.
در این میان خرما نیز که به عنوان یکی از اقلام اساسی سفره ماه رمضان قلمداد میشود، این روزها با اختلاف قیمت چند برابری به دست مصرفکنندگان میرسد به طوری که به تازگی دبیر انجمن خرما از افزایش ۱۰ برابری قیمت خرما از نخلستان تا سفره مردم خبر داد و گفت: اقدامی برای تنظیم بازار خرما انجام نمیشود و با نزدیک شدن به ماه رمضان هر کیلوگرم رطب بهقیمت ۱۵ تا ۲۰ هزار تومان به فروش میرسد. علیاصغر موسوی همچنین بیان کرد: هیچ اصولی در قیمتگذاری و فروش خرما وجود ندارد زیرا دلالان خرما را با قیمت کمی از دست کشاورزان در میآورند و در ماه رمضان بهقیمت بالایی به فروش میرسانند. به عنوان مثال در برخی مناطق شهر تهران این محصول تا کیلویی ۳۰ هزار تومان هم به فروش میرسد.
همچنین زولبیا و بامیه که یکی از شیرینیهای مهم مورد استفاده روزهداران در ایام ماه رمضان است، با افزایش حدود هشت درصدی نسبت به سال گذشته روبهرو شده است. این در حالی است که اتحادیه دارندگان قنادی، درخواست افزایش قیمت ۱۵ درصدی را اعلام کرده بودند. بر همین اساس رییس اتحادیه دارندگان قنادی، شیرینیفروشی و کافه قنادی اظهار کرد که با مصوبه اتاق اصناف ایران قیمت زولبیا و بامیه برای فروش در ماه رمضان امسال ۱۲ هزار تومان تصویب و ابلاغ شد.
در این میان نرخ هر کیلو آش، حلیم و شلهزرد نسبت به سال گذشته افزایش هشت درصدی داشته است. به طوری که به گفته حسین محمدی رییس اتحادیه کباب، حلیم، آش و غذاهای سنتی، در حال حاضر قیمت هر کیلو حلیم ساده ۱۲ هزار تومان، حلیم معجون با تمامی مخلفات کامل ۱۵ هزار تومان و قیمت هر پرس حلیم با تمام مخلفات هشت هزار تومان عرضه میشود. همچنین هر کیلو آش شلهقلمکار با مخلفات کامل ۱۵ هزار تومان، هر پرس شلهقلمکار هشت هزار تومان، هر کیلو آش رشته ساده ۱۲ هزار تومان، هر کیلو آش رشته با تمام مخلفات کامل ۱۳ هزار تومان و هر پرس آش رشته هشت هزار تومان عرضه میشود در حالی که قیمت هر پرس شله زرد با افزایش نسبت به سال گذشته به هشت هزار تومان رسیده است.
محمد صفارنژاد ساکن پیروزی که کارگر است و دو فرزند دارد، در رابطه با گرانی های ماه رمضان به خبرنگار «فردا» می گوید: وقتی ماه رمضان می رسد و به یاد مخارج سفره افطار و گرانی های آن می افتم، غمم می گیرد. دیگر همه ما می دانیم که گرانی در ماه رمضان اتفاقی است که هر سال می افتد و باید با آن کنار بیاییم.
محمد می گوید: حقوق من در ماه یک میلیون تومان است که اجاره خانه و قسط هایمان توانایی افطاری دادن را از من گرفته است. زیرا که من مخارج حداقلی خانه و خانواده ام را نیز به سختی تامین می کنم.
علی وقف چی اظهار داشت: واسطهها، نرخ تولید را با ترفندهای اقتصادی با افزایش چند برابری بدست مصرف کننده میرسانند، بنابراین بدیهی است که بازار نمیتواند رنگ آرامش اقتصادی به خود بگیرد.