به گزارش ماسال نیوز؛ مهدی عبداله زاده فعال اقتصادی و سیاسی ماسال در یادداشتی خطاب به منتخبین پنجمین دوره انتخابات شورای اسلامی شهر ماسال نوشت؛
کمتر از یک ماه به شروع کار شما منتخبین محترم در شورای اسلامی شهر باقیمانده است و تمام نگاه ها و توجه ها متوجه مهمترین تصمیم شما در شورا برای شهر است یعنی اولین و مهمترین تصمیم؛ یعنی انتخاب شهرداری توانمند و دانا.
برخی از شما چندین سال تلاش نمودید تا با عرضه خود و برنامه هایتان نظر مردم را جلب کنید حال فرصت اجرای برنامه ها و ایده هایتان رسیده است آن هم شاید در اولین جلسات برای اجرای درست برنامه ها، اهداف شورا و ایده های منحصر به فرد تان می بایست سخت ترین و مهم ترین تصمیم دوره ۴ ساله تان را بگیرید.
منِ شهروند پرسش هایی را پیش رو این انتخاب مهم برای شما می بینم:
- ملاک و الگوی شما برای انتخاب شهردار چیست؟
- چه روندی را برای این انتخاب مهم برگزیده اید؟
- آیا فعالین سیاسی و شهروندان نقشی در این انتخاب می توانند داشته باشند؟
برای یافتن جواب های چند پرسش مطرح شده باید ابتدا به تعریف واژه شهردار می پردازیم:
شهردار؛ در تعریف لغوی کسی است که شهر را در اختیار دارد در کشورهای غربی معمولا شهرداران از همه حیث بر سایر قوای سیاسی ارجحیت دارند و مردم بیشتر شهردار خود را می شناسند تا فرماندار یا والی یا نماینده خود را !
در دانشنامه جامع، شهردار را اینطور تعریف نموده اند. طبق تعریف دانشنامهای؛ به نگهبان یا گرداننده شهر شهردار یا شارمند گویند. اما بر اساس معانی رایج در ایران شهرداری نهادی است عمومی، غیر دولتی، محلی و خودکفا. یعنی مثل دیگر نهادهای دولتی از بودجه دولتی استفاده نمیکند و باید دارای درآمد محلی برای اداره خود باشد که این درآمد توسط شورای اسلامی شهر به تصویب رسیده و در قالب عوارضات متعلقه از مردم اخذ میگردد.
برای شفافیت بیشتر پرسش اول ویژگی هایی که یک شهردار می بایست داشته باشد را ب همراه چند ویژگی مشترک چند شهردار موفق در دنیا را به اشتراک خواهیم گذاشت:
۱-تخصص و تحصیلات: آیا شهردار باید مهندس عمران باشد؟ آیا حتما متخصص فضای سبز و محیط زیست باشد؟ آیا باید مهندس معمار باشد؟ آیا باید مهندس صنایع، بهداشت و اقتصاد باشد؟
بدیهی است که یک شخص نمی تواند و نمیشود در همه حوزه ها متخصص باشد، ولی میشود فردی را یافت که مدیریت استفاده از این تخصصها (یعنی عمران- معماری- اقتصاد- جامعه شناسی- بازاریابی- حقوق و…) داشته باشد و دانش آموخته یا دوره دیده مدیریت و برنامه ریزی شهری باشد.
۲- نیروی جوانی : جوانی معیاری است که معمولا در کشور ما کمتر به آن توجه می شود. اما نتایج تحقیقات علمی در سطح بین المللی نشان داده است مدیران جوان نسبت به مدیران باتجربه، کارایی بیشتری دارند مدیران جوان با درک مقتضیات زمان با خلاقیت و نوآوری میل به تغییر دارند اما مدیران با تجربه بیشتر به فکر تثبت وضع موجود هستند. میل به پیشرفت و تعالی در مدیران جوان بسیار بیشتر از مدیران با سابقه است. همین موضوع انگیزه ای برای پیشرفت یک سازمان مانند شهرداری می شود.
۳-آشنایی با مدیریت نظارتی و کنترلی شورایی: فردی مدیر خوبی است و در سازمانی بسیار موفق! ولی این دلیل نمیشود شهردار موفقی باشد زیرا مدیریت شهرداری بصورتی است که فرد، شهردار منتخب منتخبین مردم می باشد و مدیریت شهر باید براساس مدیریت شورایی اداره شود و علاوه بر نقش شورا در مدیریت شهر نقش مردم نیز در این نوع مدیریت باید لحاظ گردد و و پروژه های عمرانی و خدماتی اجرا شده توسط شهرداری باید پاسخگوی نیاز مردم شهر باشد.
۴-آشنایی و اشرافیت بر مدیریت شهری بر پایه توسعه: شهردار توانمند شهرداری است که هدف مدیریت شهری را توسعه بداند نه عمران و نه خدمات!
توسعه بدون مشارکت مردم امکان پذیر نخواهد بود!
توسعه با آگاهی و آشنایی کامل شهروندان نسبت به حقوقشان و نقش شان در اداره شهر محقق خواهد شد و شهردار منتخب شورای شهر می بایست به مدیریت «شهروند محور» اعتقاد داشته و پایبند باشد و اداره شهرداری را با این باور سازماندهی کند و به سهولت با مردم ارتباط برقرار کند نه بصورت عوام فریبانه!
با شنیدن نظرات و پیشنهادات مردم در چارچوب خواسته های آنها شهر را مدیریت کند.
۵- شجاعت در مدیریت: معنی حقیقی شجاعت، حُـــریت و قوت قلب است. شهرداری و مدیر شهر شدن اساساً شغلی است که نیازمند شجاعت در تصمیم گیری و اقدام است چرا که عملکرد شهردار با زندگی مردم گره خورده است. شهردار باید توانایی مواجهه با مخاطرات و مشکلات بسیار را داشته باشد و با کنترل بر ترس و اضطراب بهترین تصمیم را بگیرد.
۶-نگاه سبز مدیریتی: پس از بروز چالش های اساسی محیط زیستی، جهان به سوی تطبیق هر چه بیشتر با محیط زیست و دوستی با آن پیش می رود. شهردار باید دیدگاه مدرن زیست محیطی داشته باشد و با رویکرد مسئولیت پذیری زیست محیطی و در چارچوب نگرش توسعه پایدار شهری برنامه های شهرداری را به گونه ای پیش ببرد که ضمن بالا بردن کیفیت زندگی شهروندان ضامن بقای نسل آینده شهر باشد. مثلا در خصوص بام سبز، رودخانه خالکایی و… تصمیمی گرفته نشود که حقی از نسل آینده تضییع و سلب گردد.
۷- انتقاد پذیر بودن و داشتن روحیه گزارش محوری: شهردار منتخب شورا باید فردی انتقاد پذیر و در عین حال فاقد روحیه تطمیع و تهدید باشد. شهردار باید مسئولیت کار را بپذیرد و پاسخگویی به مردم را جدی، حقوقی و مقدس بشمارد و فردی باشد که طبق قانون علاوه بر منتخب مردم بصورت گزارش ماهانه و فصلی عملکرد شهرداری را به اطلاع مردم برساند
۸- پاکدستی: بودجه کلان شهرداری بسیاری را برای دسترسی به این بیتالمال وسوسه خواهد کرد. با این حال یک شهردار پاکدست باید کوچکترین چشمداشتی به منافع شخصی خود در شهر نداشته باشد. رهبر انقلاب هم در اینباره تأکید کردهاند: “شهرداریها همواره در معرض افراد فرصتطلب و سودجو قرار دارند، اما ارتباط با مردم و دسترسی آسان آنان به مدیران شهرداریها، موجب میشود زمینه بسیاری از فرصتطلبیها از بین برود.
۹- و…
براساس تحقیقی که موسسه راهبردهای شهری ایالات متحده در سال ۲۰۱۳ در مورد شهرداران موفق دنیا انجام داد ، ۶ ویژگی در آنها مشترک بود که اطلاع از آن برای ما بدون منفعت نخواهد بود:
الف: از ایده های دیگران استفاده میکردند؛ حتی در ساده ترین گفتگوها، جلسات و مهمانی ها خواست مردم را می شنیدند و از آن بهره می بردند.
ب: ساختن شهر براساس توان موجود: معمولأ طرح هایی موفق می شوند که مردم آنها را قبول دارند و همین قبول داشتن نشانه آماده بودن جامعه برای چنین طرحی است. ممکن است این آمادگی زیاد به چشم نیاید اما به محض اینکه روی آن دست گذاشته شد به صورت آشکار خود را نشان می دهد.
ج: اظهار نظر به موقع: وقتی برنامه ای در مرحله ی طرح و نظر است نباید آنرا به مردم معرفی کرد، باید موانع را شناسایی کرد و قبل اجرا شدن آن را از موانع پاکسازی کرد. مثل بعضی از مدیران ما نباشد که از جزییات طرح هیچ اطلاع ندارند و با رسانه ها مصاحبه میکنند و این مصاحبه نادرست خود سد اجرا آن طرح میشود.
د: شناسایی و تامین منابع مالی: قبل از اعلام طرحی منبع و منابع مالی تامین بودجه صورت پذیرد.
س: نظرخواستن از مردم درباره پروژه ها و طرح ها: معمولا بررسی می کنند که آیا مردم از طرحی استقبال می کنند یا نه؟
ط: تمرکز بر روی طرح ها: از بیشتر شهرداران موفق دنیا تنها به خاطر چند موردمحدود یاد می شود، چه بهتر که این چند مورد ، مربوط به موفقیت ها باشند تا شکست ها. پس بهتر است ضمن پیشبرد امور شهری که طی آن ممکن است چندین طرح نیز به انجام برسند، روی چند طرح محدود و ماندنی تمرکز کرد و از این مسیر منحرف نشد.
حال پس از بیان ویژگی های یک شهردار، همچنین پارامترهای مشترک بهترین شهرداران دنیا را بررسی میکنیم.
ملاک و الگوی شما برای انتخاب شهردار برای ماسال چیست؟
در مورد پرسش دوم؛ شورای منتخب چه برنامه ریزی و روندی را برای این انتخاب مهم برگزیده اید؟ چگونه می خواهید افراد توانمند که شرایط احراز این کرسی را دارند شناسایی کنید؟ چگونه می خواهید خود از وضعیت فعلی مالی، عمرانی، پروژه ای، جاری و… شهرداری مطلع شوید و آنرا به اطلاع علاقمندان کرسی شهرداری برسانید تا براساس نیاز شهر و وضعیت موجود طرح های مدیریتی خوشان را در اختیار شما و شهروندان بگذارند؟ آیا فقط افرادی که خود را چهره و نامزد کرده اند مورد بررسی قرار خواهید داد؟ یا نه به دنبال افرادی خواهید بود که پاسخگوی نیاز مدیریتی شهر براساس شایستگی خواهید بود؟ آیا در این انتخاب از مشارکت و نظر مردم نیز استفاده خواهید کرد؟ یا نه فقط براساس نظرات جمع شورا به جمع بندی خواهید رسید؟ شفافیت در انتخاب شما چه جایگاهی خواهد داشت؟ یعنی آیا در حضور مردم نظرات کاندیداهای احتمالی را خواهید شنید و براساس شایستگی و وزن برنامه های پیشنهادی قابل اجرا کاندیداهای کرسی شهرداری براساس نیاز شهر و مردم به رای گیری خواهید پرداخت؟ یا نه در جمع خودتان و پشت درهای بسته تصمیم خواهید گرفت؟ بسیار پیشنهاد دیگر…
حال باید منتظر بود و دید شورا منتخب چه راهی را برای این انتخاب برخواهد گزید.
و اما آخرین پرسش؛ آیا برای فعالین سیاسی، احزاب و… در این انتخاب نقشی در نظر گرفته اید؟ و از نظرات آنها بهره خواهید برد؟
آیا برنامه ای اندیشده اید که فعالین سیاسی و احزاب در این انتخاب مهم همراه وکمک تان باشند؟ بطور مثال شورای شهر منتخب تهران چندین جلسه با رهبران احزاب و فعالین سیاسی برگزار کرده اند تا همانطور که در کسب آرا از نقش و نظرشان بهره بردند در انتخاب شهردار هم بیایند پیشنهاد خودشون عرضه کنند و شورا بهترین تصمیم رل برای اداره شهر بگیرد.
آیا شما شورای منتخب؛ برنامه ای اندیشده اید که با فرهنگیان، اصناف، فارغ التحصیلان دانشگاهی، گروه های زیست محیطی و ورزشی، فعالین سیاسی و جریانهای دیگرگفتگو کنید و خروجی این گفتگوها برآیندی داشته باشد که مدیری شایسته ، برنامه و توسعه محور برای شهر انتخاب گردد؟ قطعا یکی از ویژگی های بهترین شهرداران دنیا تعامل، گفتگو و شنیدن نظرات مردم می باشد. باید دید شما چگونه با این مساله روبرو خواهید شد.
در پایان امیدواریم شورای منتخب با بررسی درست دغدغه های مطرح شده و پاسخ پرسش ها، بهترین تصمیم ها را در شروع رسالت شورایی خودش داشته و با تعامل درست با منتقدان بستر مناسبی را برای فضای تحلیل، نقد و پیشنهاد توسط صاحب نظران و خبرنگاران داشته باشد.