به گزارش ماسال نیوز، انوشیروان محسنی بندپی ظهر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه استان یزد با اشاره به اینکه یکی از دغدغههای مقام معظم رهبری، همه مردم و مسئولین رشد روزافزون آسیبهای اجتماعی است، گفت: اعتیاد بهعنوان پیچیدهترین معضل اجتماعی است که در این زمینه ما در این زمینه با تغییر نوع مواد مصرفی و پایین آمدن سن مصرف مواجه هستیم و همهی اینها شرایطی را فراهم کرده است که تقریباً بهعنوان یک دغدغهی اصلی در کشور مطرحشده و قادر است که در افزایش آسیبهای دیگر نیز نقشی اساسی ایفا کند.
وی افزود: بهواسطه اینکه اعتیاد ماهیت پیچیدهای دارد، رویکردهایی هم که برای مقابله و کاهش این آسیب به کار گرفته شود، باید تلفیقی باشد تأکید ما بر این است که با اقدامات پیشگیرانه بتوانیم صیانت، حفاظت و ایجاد اعتماد در جامعه را در دستور کار خود قرار دهیم که اینها همان توانمندسازی آحاد جامعه است
رئیس سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: اکنون زمان آزمونوخطا گذشته است و ما باید رویکردهایمان بر اساس شواهد و مستنداتی باشد که اثربخشی خود را نشان داده باشد که یکی از این راهکارها، الگوی دادگاههای درمانمدار برای درمان و کمک به معتادین متجاهر و بیسرپناه است.
محسنی بندپی تأکید کرد: محور اصلی این طرح کار قوه قضائیه و معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم این قوه و سازمان بهزیستی است که در جلساتی که داشتیم به این جمعبندی رسیدیم که این الگو را برای مبارزه مؤثر با اعتیاد و آسیبهای اجتماعی آن به اجرا درآوریم.
این مقام مسئول بابیان اینکه این طرح درگذشته در کشورهای دیگر به اجرا درآمده؛ اما در کشور ما برای اولین بار است که موردتوجه قرارگرفته و اجرا میشود، تصریح کرد: این طرح شامل طرحهای غربالگری، سمزدایی، مداخله، توانمندسازی و …است و این چرخه، چرخهای است که باید برای نتیجه بخشی تکمیل شود.
رئیس سازمان بهزیستی کشور در ادامه با اشاره به اینکه طرح دادگاههای درمانمدار بهطور آزمونه در شش استان کشور اجرا میشود، گفت: استان یزد بهعنوان اولین استانی است که این کار را شروع کرده است که طی مراسمی که امروز صبح داشتیم بهطور رسمی این طرح در استان یزد رونمایی و به مرحله اجرا درآمد.
وی افزود: با توجه به اهدافی که در این طرح در نظر گرفتهشده است، امیدواریم بتوانیم شرایطی را فراهم کنیم که افرادی که هم سخت در دسترس هستند و هم اعتیاد عمیقی دارند علاقهمندی و داوطلب بودن این افراد را برای ترک اعتیاد در دستور کار خود قرار بدهیم و شرایطی فراهم کنیم که اینها بتوانند به چرخهی اجتماع بازگردند.
این مقام مسئول در بخش دیگری از سخنان خود تأکید کرد: طرح دومی که اجراشده است، آموزشهای پیش از ازدواج برای زوجهای جوانی است که در آستانهی زندگی مشترک قرار دارند، است که هرچقدر ما بتوانیم آگاهیهای افراد، تحمل نقدپذیریهای و اجتماعپذیر بودن آنان را افزایش دهیم اقدام اثربخشی خواهد بود؛ اما آموزشها باید از یک محتوا و متونی برخوردار باشند که تغییر نگاه در افراد ایجاد کند.
وی تصریح کرد: آموزش زمانی اثربخش خواهد بود که تغییر در نگرش و رفتار افراد را ایجاد کرده و آن مسائلی که مدنظر هست را در افراد نهادینه کند. آن شواهدی که ما در یزد و کرمان برای مشاوره ژنتیک داشتیم به ما کمک کرد که در مجلس از این طرح دفاع کنیم. مادهی ۷۵ قانون برنامهی ششم توسعه غربالگری ژنتیک ازدواج را اجباری کرده است.
این مقام مسئول ادامه داد: در نوروز ۹۷ یکی از اقدامات پیشگیرانهی بهزیستی برپایی و برگزاری کمپین رسانهای است که امیدواریم استان یزد هم یکی از استانهایی باشد که در این زمینه برای جلوگیری و ارتقا آگاهیهای آحاد جامعه نسبت به مصرف شیشه و حشیش و … اقدامات خوبی داشته باشد.
محسنی بندپی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: یک طرح بسیار اساسی در کشور برای جلوگیری از آسیبهای اجتماعی در کشور در حال اجراست که بر مبنای آن دانش آموزان بر اساس طرح نظام مراقبت اجتماعی دانش آموزان در برابر آسیبهای اجتماعی توانمند میشوند. یکی از طرحهای دیگری که در راستای توانمندسازی دانش آموزان موردتوجه قرارگرفته است طرح «ماد» است که امیدواریم با اقدامات پیگیرانه بتوانیم در مقابل آسیبهای اجتماعی افراد جامعه را توانمند کنیم.
وی عنوان کرد: درزمینهٔ اقدامات پیشگیرانه دو تکلیف مشخصشده که برای همهی آسیبها موردتوجه است، یکی رصد بر اساس آمایش سرزمین و توجه به ویژگیهای فرهنگی و بومی هر منطقه است و دیگر اینکه بتوانیم بر اساس این برنامه رصدی که انجام میدهیم، اقدامات پیشگیرانه و مداخلهای را بر اساس جامعهی هدف برنامهریزی کنیم.
رئیس سازمان بهزیستی کشور در ادامه گفت: حدود ۱۱ استان هستند که میانگین طلاق آنها از میانگین کشوری بالاتر است که این است آنها شامل استانهایی چون تهران، البرز، گیلان، مازندران، خراسان، قزوین، کرمانشاه و… هستند که برای مقابله با این آسیب اقدامات خوبی با همکاری قوه قضائیه در دستور کار قرارگرفته است.
این مقام مسئول افزود: طرح ثبت الکترونیکی طلاق در کشور راهاندازی شده و بهصورت آزمونه در مشهد در حال اجراست. از ویژگیهای این طرح این است که قبل از اینکه دادخواست طلاق در دادگستری ثبت شود در سامانه ثبت میشود به فراخور مشکلی که دادخواست شده است مشاور برای آن انتخاب میشود. این طرح اثربخشی خود را نشان داده است.
منبع: فارس