به گزارش ماسال نیوز؛ به نقل از خبرگزاری شبستان_ماسال: ازدواج و تشکیل خانواده نیاز طبیعی هر انسان است و باید ساز و کار آن از راه درست فراهم شود تا جوانان در شرایطی ساده به این نیاز فردی و اجتماعی پاسخ دهند و با تشکیل خانواده، بسیاری از مشکلات اجتماعی و انحراف های اخلاقی از بین رود.
ازدواج، پیوندی است که با رسومی خاص بین زن و مرد در مذاهب و کشورهای مختلف برقرار میشود تا به تشکیل خانواده منجر شود، شادی شالوده هر ازدواج است و مردم در هر فرهنگی از گذشته تاکنون تلاش میکنند که به اشکال مختلف این شادی را به نمایش گذارند.
آیینهای ازدواج در هر نقطهای از کشور ایران و به خاصه استان گیلان به صورت خاص برگزار میشود، در این گزارش نیم نگاهی به آیین سنتی روستاهای شهرستان ماسال میپردازیم.
عروسی ماسالیها همچون مثل زندگی روزمرهشان آداب و رسومی دارد، اگرچه چرخ سریع زندگی این آیین را هم زیر گرفته، اما هنوز هم در نواحی مختلف ماسال سنت «بوروم» که نشان شادباش گفتن مردم به خانواده داماد است، بخش جدایی ناپذیر عروسیهای آنهاست.
روز جمعه به عروسی دوستم در یکی از روستاهای ماسال دعوت بودم، وقتی وارد مجلس عروسی که در حیاط منزل گرفته بودند شدم، با چوبهای بلندی که با پارچه بسته شده بودند و رنگهای شاد و زیبا داشت، مواجه شدم.
برایم جالب بود که بدانم این پارچهها نشانه چیست و در عروسی هم دست از حرفه خود نکشیدم و شروع کردم به مصاحبه کردن با خانمهایی که در عروسی حضور داشتند.
«بوروم» رسمی به قدمت ۵۰۰ سال
راحله، زن میانسال ماسالی با بیان اینکه یکی از دیرینهترین سنت مردم روستاهای ماسال که در مراسم عروسی از آن استقبال میشود بوروم است که قدمتی ۵۰۰ ساله دارد، اظهار کرد: از آن جایی که باید سنتها را حفظ کرد و آیندگان هم از سنت ها با خبر باشند و بدانند در این کشور و روستاها چه می گذشته باید از سنتها پاسداری کرد ونباید آن را به فراموشی سپرد.
وی با اشاره به سنت «بوروم»، افزود: «بوروم» هدیهی ویژهای است که از طرف بستگان و آشنایان داماد برای عرض تبریک و شادباش به خانه داماد میبرند تا خود را شریک شادی آنها بدانند.
این زن ماسالی گفت: بوروم شامل یک چوب حدود دو متری است که سرشاخههایی دارد تا بتوان بر روی آن پارچههای رنگی، آینه، میوههایی همچون سیب و … را بست.
راحله تصریح کرد: در سالهای گذشته که وضعیت اقتصادی مردم خوب بود، همراه با بوروم گوسفند، مغز گردو، برنج و … هم میبردند که کمکی به خانواده داماد برای برگزاری مراسم عروسی کنند اما امروزه از بوروم فقط همان چوب و پارچه مانده است.
وی با بیان اینکه بوروم را دو روز مانده به عروسی به خانه داماد میبرند و خانواده داماد آن را در حیاط میگذارند تا دیگران ببینند، خاطرنشان کرد: فردای عروسی پارچهها و هدایای وصل شده به چوب را جدا میکنند و تحویل عروس میدهند.
برگزاری عروسی سنتی آداب نیاکان ما را زندهتر نگه میدارد
یاسر، داماد ماسالی با بیان اینکه آئینهای سنتی ازدواج، ریشه در فرهنگ ما دارد، اظهار کرد: نباید بگذاریم این سنتها به تاریخ بپیوندد و دیگر آثاری از آن نباشد.
وی با بیان اینکه سنتهای فراموش شده دوباره باید رونمایی شود، افزود: عروس و داماد از هزینههای آنچنانی که چیزی جز تجمل گرایی نیست، دوری کنند.
این داماد ماسالی با بیان اینکه برگزاری عروسی سنتی آداب نیاکان ما را زندهتر نگه میدارد، گفت: باید همه دست به دست هم دهیم تا دوباره همان آیینهای سینتی خود را اجرا کنیم، و اینقدر تابع غرب نباشیم و عروسیهایمان را غربی برگزار نکنیم.
یاسر با اشاره به اینکه ازدواجهای سنتی به دور از تشریفات برگزار میشود، تصریح کرد: تشریفات نامعقول و مهریههای سنگین سنت حسنه ازدواج را تهدید میکند.
بدون شک در تمامی بخشهای استان گیلان شیوههای متفاوت زندگی، مراسم عزاداری و جشنها، داستانهای جالب و متنوعی وجود دارد که آشنایی آحاد مردم به ویژه نسل جوان جامعه میتواند ضمن حفظ و نگهداری این گنجینههای فرهنگی بر غنای آن بیفزاید و این امر نیازمند برنامهریزی هدفمند و همچنین تلاش مضاعف و تعامل همه جانبه دارد که باید مسئولان به این مهم توجهی ویژه داشته باشند.
گزارش:مائده فلاحتکارضیابری