به گزارش ماسال نیوز، عباس حکیمی راد دبیر تاریخ مدارس شهرستان ماسال به مناسبت ۱۸ اسفند سالروز بزرگداشت سید جمالالدین اسدآبادی نوشت:
سیدجمالالدین محمدبن صفدر اسدابادی از برجستهترین چهرههای اسلامی در سده نوزدهم میلادی است که در سال ۱۲۵۴ در قریه اسد آباد همدان متولد شده است.
نسب او از طریق محدث مشهور سید علی الترمذی به حسین بن علی (ع) میرسد. وی از معتقدترین هواداران اندیشه وحدت اسلامی و دفاع از ارزشهای اسلامی است. سید جمالالدین فیلسوف و خطیب و روزنامهنگار بود و تأثیر عمیقی در نهضت آزادی خواهانه و مشروطهطلبی که در دهههای اخیر سده نوزدهم در کشورهای اسلامی به ظهور رسیده بود داشت. او برای رهایی مسلمانان از زیر نفوذ و استثمار غربیان به ویژه انگلستان تلاشهای فراوانی کرده است.
سید جمال در یکی از روزنامهها برای هموطنان خود نوشت: «آری پیامبر بزرگ اسلام در حق ایرانیان فرموده است: اگر علم و دانش حتی در آسمانها باشد ایرانیان آنرا به چنگ میآورند. ای فرزندان رشید و ای دانشمندان ایران! اعتبار علمی خود را به یاد بیاورید آثار بهای پدران خود را بنگرید و به این اندیشه فرو روید که همانگونه که نیاکان شما با کوشش و مبارزه این دین مقدس را نگهداری کردند و شما نیز برای حفظ وحدت بکوشید. شما با این پیشینه درخشانی که در اسلام دارید برای بازگرداندن عظمت آن از اقوام و ملتهای دیگر سزاوارتر و شایستهتر هستید.»
ارنست رنان دانشمند بزرگ و از مورخان فرانسوی در مورد سید جمالالدین اسدآبادی مینویسد: شیخ جمالالدین کاملاً از خرافات آزاد و وارسته است. او از این نژادهای قومی نهاد شمال ایران است. در آن جا روح آریایی در زیر طبقه سطحی هنوز زنده است … آزادگی اندیشههای شیخ، طبیعت نجیب و درست وی در هنگام گفتوگو مرا به این اعتقاد واداشت که در پیش خود یکی از آشنایان قدیم خویش را مثلاً ابن سینا یا ابن رشد را بار دیگر زنده شده ببینم، یا یکی از آزادمردان بزرگ را که در دنیا به مدت پنج قرن نماینده روح انسانیت بودهاند مشاهده کنم.[۱]
سرانجام سید جمالالدین بعد از عمری مبارزه و تلاش برای اتحاد دنیای اسلام بر ضد استعمار و انگلستان در استانبول به دست عوامل عثمانی مسموم و به شهادت رسید.