به گزارش ماسال نیوز، “مصطفی رضایی” در گفتگو با خبرنگار نهضت شهر با اشاره به اینکه کتاب ایذا دومین رمان وی است که در سال ۱۴۰۰ توسط انتشارات کتابستان منتشر شد، اظهار داشت: این کتاب در ژانر ادبیات گمانهزن هست و اتفاقات داستان در آینده رخ میدهد. آیندهای که ابزارهای نوین ارتباطی بسیار گسترش پیدا کرده است و مدیریت این ابزارها توسط هوش مصنوعی انجام میشود.
وی افزود: ازاینجهت یک انسان تغییر ژن یافته که بسیار باهوش است سعی دارد نسخهای از هوش مصنوعی ساخته و جایگزین هوش مصنوعی فعلی کند تا به واسطه مدیریت ارتباطات و تعاملات بتواند بشر را تحت کنترل خود در بیاورد.
نویسنده کتاب ایذا گفت: از جهت دیگر، یک هکر ایرانی موضوع را فهمیده و سعی در مقابله با او را دارد. این کتاب جلد دوم کتاب زایو است. شخصیتها و جهان داستانی در این دو کتاب مشترک هستند؛ اما سوژه متفاوت است.
رضایی در خصوص مضمون این کتاب گفت: محور اصلی اتفاقات این کتاب پیرامون هوش مصنوعی است. این که میتواند بهعنوان ابزاری در خدمت بشر استفاده شود و یا بالعکس میتواند بر ضد بشر و در مسیر کنترل و استعمار انسانها از آن استفاده برد.
وی ادامه داد: همچنین پیشرو بودن در مواجه با مسائل جدید و تلاش برای فهم و خلق راهکار رویکرد این رمان است.
نویسنده کتاب ایذا در خصوص انتخاب اسم کتاب گفت: فضای داستان بهگونهای است که ما با یک چالش بزرگ و بسیار جدی طرف هستیم؛ اما این چالش توسط خیلیها دیده نمیشوند و حتی بسیاری از مواجه با آن فرار میکنند و سعی دارند آن را نادیده بگیرند. شخصیت اصلی و گروه تنها افرادی هستند که به مصاف با این چالش میرود. ازاینجهت اسم ایذا به نظرم واژه مناسبی آمد که بتواند بارکلی و مفهومی فضای داستان را منتقل کند.
رضایی گفت: ایذا از منظر واژه به معنای فریب است، اشاره دارد به نیرنگ و کارنمایشی که برای میل به هدفی دیگر است.
وی در خصوص انتخاب کتاب ایذا در سومین جایزه کتاب «روایت پیشرفت» گفت: به نظر من، مقوله روایت پیشرفت، اگر موضوعات این حوزه درست و داستانی پرداخت شود مقوله مهمی است؛ اما فکر میکنم انتخاب کتاب «ایذا» به دلیل داشتن روحیه پیشرو و حل مساله و شجاعت در شخصیت اصلی در کنار ابزارها و توسعه تکنولوژی در فضای داستانی باعث شد به آن توجه شود.
نویسنده کتاب با بیان اینکه آثاری که در ژانر ادبیات گمانهزن نوشته میشوند چند وجه دارند و نوشتن در این حوزه سخت است، گفت: اولین وجه آن، خود مقوله ساختار داستان است؛ وجه دیگر، بحث اشراف نویسنده به مسائل علمی و دانش آیندهپژوهی است و وجه سوم، نوعی درک و شناخت کارکرد رسانهای اثر است. چرا که کلیه آثار علمی تخیلی قرن بیستم به بعد دارای جنبه سیاسی هستند و میتوانند به درک و شناخت مخاطبین از دنیای پیرامون کمک شایانی کنند.
وی افزود: نوشتن این گونه آثار صرفاً از مسیر تحقیق و مطالعه نظریات در حوزه آینده امکانپذیر نیست همانطور که صرفاً از باب تخیل و خلاقیت در ساختار داستانی هم امکانپذیر نیست. تمام این جنبههایی که بیان شد در قلب و فکر نویسنده ترکیب شده است با دغدغه او گره میخورد تا اثری جذاب و مؤثر بیرون بیاید. ازاینجهت کاری ظریف و دشوار است.
نویسنده کتاب در پایان با اشاره به دیگر آثار خود گفت: کتاب اول بنده زایو است و کتاب دوم ایذا که هر دو توسط نشر کتابستان منتشر شدند. کتاب سوم بنده به نام «سپر» که توسط نشر معارف منتشر شده است و در حال نوشتن رمان چهارم هستم که نام متا را برایش انتخاب کردم و انشاءالله سعی دارم تا نمایشگاه کتاب برسانم، متا به موضوع متاورس میپردازد، زایو و ایذا و متا یک سهگانه هستند.