به گزارش ماسال نیوز؛ به نقل از واران، سفر اخیر حسن روحانی رئیس جمهور ایران به هند را شاید بتوان گامی مهم در جهت تحمیل ایران به عنوان یکی از ابر قدرت ها در نظم جدید جهان که دیگر خبری از هژمونی و تک قطبی ایالات متحده نیست دانست و همین مسئله موجبات نگرانی اسرائیل و آمریکایی ها را فراهم آورده است.
توسعه بندر چابهار و ایجاد راه دریایی و زمینی برای انتقال کالا و انرژی از خلیج فارس به هند و افغانستان را می توان مهمترین علت این سفر دانست زیرا با اتمام این پروژه استراتژیک بندر چابهار به قطب انتقال نفت و گاز جهان تبدیل خواهد شد.
یورو نیوز در همین راستا درباره توسعه بندر چابهار نوشت:”به این ترتیب کالا و محصولات غیرنفتی، نفتی و گاز بدون نیاز به عبور از خاک پاکستان از طریق خلیج فارس، دریای عمان و اقیانوس هند به بندر بمبئی صادر خواهد شد. بندر چابهار همچنین از طریق زمینی به زرنج افغانستان و سپس به کابل متصل خواهد شد. به این ترتیب افغانستان نیز از طریق زمینی به دریا متصل خواهد شد. این پروژه بندر چابهار را به قطب انتقال نفت و گاز جهان تبدیل کند.”
این درحالی است که جمهوری اسلامی هم اکنون به دلیل تسلط بر تنگه هرمز که بیش از ۴۰ درصد نفت دنیا از آن می گذرد و مهمترین مسیر صادرات نفت جهان بشمار می رود ناگزیر یکی از مهمترین بازیگران جهان قدرت بشمار می رود.
از طرف دیگر ایران در طرح استراتژیک چینی یک کمربند – یک جاده نیز نقشی اساسی ایفا می کند، نیویورک تامیز در همین راستا نوشت: “این طرح که با هزینه ای بالغ بر ۱ تریلیون دلار در دست اجراست قرار است زیربناهای ارتباطی اصلی ۶۰ کشور آسیایی، اروپایی و آفریقایی از جمله – پل ها، ریل ها، بنادر و انرژی – را با سرمایه گذاری چینی ها به هم متصل کند. ایران، به لحاظ تاریخی در قلب این طرح است و به طور استراتژیک در مرکز این برنامه چین قرار گرفته است.”
علاوه بر اینها گسترش نفوذ ایران در منطقه خاورمیانه در چند سال اخیر و همچنین تاثیر مستقیم ایران در برقراری امنیت در عراق و سرویه و لبنان و همچنین تشکیل اتحاد ایران، روسیه و ترکیه باعث شده است جمهوری اسلامی به عنوان یکی از مهمترین بازیگران قدرت در منطقه و جهان معرفی گردد.
حالا اما ایران به دنبال ایجاد پیوند های اقتصادی و تجاری با کشورهای تاثیر گذار و قدرت های جدید جهانی است تا در این نظم جدید که دیگر خبری از هژمونی ایالات متحده نیست بتواند جایگاه خود را به عنوان یک ابر قدرت در عرصه روابط بین الملل تثبیت کند.
دستور مستقیم رهبر انقلاب اسلامی مبنی بر شکستن آقایی دلار و بستن پیمان های دو جانبه پولی که اخیرا استارت آن با ترکیه خورده است نشانه ی دیگری برای افزایش قدرت اقتصادی ایران در عرصه جهانی است.
سفر روحانی به اعتقاد برخی از تحلیلگران سفر تبلیغاتی نتانیاهو به هند را نیز می تواند خنثی کند و این یعنی خطر برای اسرائیل و تهدید اسرائیل یعنی تهدید منافع آمریکا، روزنامه مصری اللبدیل در تحلیلی درباره همین موضوع نوشت: “با وجود نزدیکی بین اسرائیل و هند، تحلیلگران معتقدند که این نزدیکی به همان سرعتی که حاصل شده، از بین می رود و تنها در چارچوب منافع دو طرف است؛ منفعت هند در شرایط حاضر آن است که از تجهیزات نظامی پیشرفته اسرائیل بهره مند شود و در همین راستا نزدیکی اخیر بین این دو محقق شده است. اما واقعیت آن است که روابط بین هند و اسرائیل به شدت پیچیده بوده و موانع بسیاری بر سر راه نزدیکی بین آنهاست؛ همچنانکه این مساله در روابط تجاری سه میلیارد دلاری بین هند و اسرائیل نمود می یابد که قسمت اعظم ان مربوط به تجارت سلاح است؛ آنچه که تل آویو را در ردیف۳۹ شرکای تجاری هند قرار داده است؛ این در حالی است که تجارت هند با ایران به بیش از ۷٫۲میلیارد دلار در سال می رسد و از چند دهه پیش وجود داشته است، به نحوی که هند یکی از خریداران اصلی نفت و گاز ایران به شمار می رود و حتی پس از تحریمهای بین المللی علیه ایران در بین سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶روابط تجاری اش با این کشور را حفظ کرد.”
حال باید دید واکنش آمریکا در خصوص اقدام اخیر روحانی که در سالهای گذشته سیاست همگرایی با آمریکا را در دستور کار داشت و بعد از دوسال تلاش توافق مهم برجام را امضا کرد و اکنون در جهت مخالف منافع ایالات متحده در منطقه حرکت می کند چیست.
انتهای پیام/