دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴ , 07 July 2025

تاریخ انتشار : ۲۵ فروردین ۹۸
ساعت انتشار : ۱۰:۱۵ ق.ظ
چاپ مطلب
فعال محیط‌زیستی شهرستان ماسال:

سد لاستیکی ماسال آینده بدی خواهد داشت

یک فعال محیط زیست گفت: سد لاستیکی ماسال مانند طرح بام سبز که اکنون دچار رانش و فرسایش خاک شده است آینده‌ی بدی خواهد داشت.

بهرام احمدی در گفتگو با خبرنگار ماسال نیوز در رابطه با مسدود شدن سردهنه‌های کشاورزی که در سیلاب هر سال اتفاق می‌افتد و به معضل بزرگی برای کشاورزان در زمان کاشت تبدیل می‌شود اظهار داشت: موضوع برداشت شن و مدیریت رودخانه یکی از موضوعاتی است که ما به عنوان فعالان محیط‌زیست به آن پرداختیم.

وی با بیان اینکه در حال حاضر مدیریت رودخانه‌ی ماسال بسیار ضعیف است افزود: متأسفانه اجرای طرح و برنامه‌ریزی بدون در نظر داشتن شرایط اکولوژیک یک منطقه و شرایط سازگاری با رودخانه‌ای که طرح در آن انجام می‌شود صورت می‌گیرد‌.

این فعال محیط زیست ادامه داد: معضل تخریب سردهنه‌های رودخانه‌ها که برای کشاورزان یک امر حیاتی است نه به دلیل سیلاب بلکه به دلیل فرسایش بستر رودخانه که در اثر برداشت شن بوده پیامدهای زیست‌محیطی فراوانی برای آبزیان نیز داشته است.

احمدی تأکید کرد: برداشت شن به نوعی به صورت تدریجی در بالادست‌ها سرعت آب را زیاد می‌کند، فرسایش‌ها و روان شن‌ها را در حوزه‌ها بیشتر می‌کند و این موارد باعث می‌شود املاک و سازه‌هایی مثل پل میرمحله در خطر باشد.

عضو سمن محیط زیستی سبز ماسال گفت: فاصله‌ی سردهنه ها با بستر رودخانه علاوه بر اینکه معضل بزرگی برای کشاورزان شده، باعث شده شرکت‌هایی به بهانه ساخت سردهنه دست به کارشده‌اند که متأسفانه در طول سال‌ها هیچ کارشناسی همراه پیمانکاران نبوده و تخلفات زیادی در این زمینه صورت گرفته است.

وی ادامه داد: برداشت شن به بهانه‌ی ترمیم سردهنه برای شرایط اضطراری برای بهبود شرایط فعلی منجر به ایجاد فاصله بین سردهنه‌ها، فرسایش و رانش زمین‌های کنار رودخانه شده است.

وی با بیان اینکه سد لاستیکی ماسال نیز مانند طرح بام سبز که اکنون دچار رانش و فرسایش خاک شده است آینده‌ی بدی خواهد داشت افزود: عوامل اجرای این طرح ملی می‌توانستند با ایجاد برنامه‌های آبخیزداری در مراحل مختلف و در جاهایی که رودخانه اجازه می‌دهد از بیل بندهای فرعی برای آبگیری جهت استفاده‌ی چند منظوره گردشگری و تفریحی استفاده کنند.

احمدی تأکید کرد: ما نباید شن را به‌عنوان نعمتی بدانیم که در رودخانه ریخته شده و باید از آن بهره‌برداری کنیم بلکه باید شن را یک علامت و نشانه‌ی خطرناک فرسایش خاک کوهستان‌ها و بالادست‌ها بدانیم.

این فعال محیط زیست ادامه داد: هرچقدر ما تلاش کنیم فرسایش خاک در کوهستان‌ها به دلیل جنگل‌زدایی و تغییرات کاربری کمتر شود، تولید رسوبات، شن و خاکی که هرسال کوهستان‌ها را می‌شوید و ضعیف می‌کند کمتر خواهد شد.